Connect with us
Advertisement

Eveniment

STAREA PÂRTIILOR în ALBA: Serbările Zăpezii de la Șureanu s-au amânat. Se poate schia pe șase din cele opt pârtii

Publicat

sureanu, con, restaurant, sabau Cei care vor să petreacă acest weekend pe pârtiile din județul Alba au motiv de bucurie. Sezonul de schi continuă în zona montană din județ, chiar dacă vremea „de primăvară” din ultima perioadă şi-a cam spus cuvântul. La Şureanu, ninsorile și vremea rece din ultimul timp au îmbunătățit vizibil starea pârtiilor, asigurând o bună continuare a sezonului de schi. În mod contrar așteptărilor și percepțiilor legate de primăvară, există suficient omăt pe 6 din cele 8 pârtii. Cu toate acestea, Serbările Zăpezii, care urmau să aibă loc în acest weekend, au fost amânate, pe motive de vreme nefavorabilă.

La Arieșeni, având în vedere ninsorile și răcirea vremii din ultimele zile, starea pârtiilor de schi a cunoscut o ușoară îmbunătățire. Există zăpadă atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2, așadar este posibil ca ambele pârtii să fie schiabile în condiții relativ satisfăcătoare.

Citește și Ediția a cincea a Serbărilor Zăpezii de la Domeniul Schiabil Şureanu, AMÂNATĂ, din cauza condițiilor meteo nefavorabile

(P)  Peste 1000 de modele de Geci și jachete pe FashionSport.ro. Mii de articole sport , îmbrăcăminte și încălțăminte sport de la 900 de branduri, pentru bărbați, femei și copii. Nike, Salomon, Adidas, Dunlop, Puma, New Ballance, Karrimor, Brithish Knight, Airwalk, Under Armour,  Everlast, Nevica, Slazenger etc. Reduceri mari în fiecare zi

Starea pârtiilor pentru weekendul 26-28 februarie

teleschi, sureanu, partie, schi Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: https://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: ninsorile și vremea rece din ultimul timp au îmbunătățit vizibil starea pârtiilor de la Șureanu, asigurând o bună continuare a sezonului de schi. În mod contrar așteptărilor și percepțiilor legate de primăvară, există suficient omăt pe 6 din cele 8 pârtii de la Șureanu. Se poate schia, deci, în condiții bune la Șureanu, ceea ce din nou separă această zonă, ca climat și calitate a zăpezii, de restul domeniilor schiabile din țară. Cât despre Serbările Zăpezii, care urmau să aibă loc în acest weekend, acestea au fost amânate, conform site-ului www.schisureanu.ro, pe motive de vreme nefavorabilă. În prezent, deși vremea se prezintă satisfăcător, iar pârtiile sunt în stare bună, este, într-adevăr, posibilă oricând o schimbare meteo neplăcută.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): drumul este lipsit de zăpadă. Prezintă, pe alocuri, porțiuni cu gheață și gropi, care însă pot fi parcurse de către orice tip de autovehicul. Recomandăm prudență.

Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): cu toate că prezintă gropi, gheață și șanțuri, formate pe linia roților de mașină, totuși drumul este practicabil de către orice tip de mașină. E recomandată prudența sporită, în special dacă mașina d-voastră are garda joasă la sol. Este esențială montarea de lanțuri, după ce treceți de Luncile Prigoanei.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se va schia pe 6 din cele 8 pârtii ale Domeniului Schiabil Șureanu (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Starea pârtiilor e neașteptat de bună, în această perioadă, contrazicând primăvara de la șes și percepțiile legate de topirea zăpezii, odată cu venirea căldurii. Domeniul schiabil prezintă porțiuni restrânse de iarbă și gheață, pârtiile fiind în proporție de 95% acoperite cu omăt nou, ideal pentru schi. De asemenea, zona de off-piste este accesibilă, dar recomandăm multă prudență, întrucât noul strat de zăpadă nu e suficient de gros. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge vineri, urmând ca sâmbătă și Duminică să aibă loc o încălzire a vremii. Așadar, stratul de zăpadă va crește și este posibilă o bună continuare a sezonului de schi, la Șureanu. Temperaturile vor oscila între -5 și -1 grad Celsius, iar vântul va sufla cu putere în zonele de platou alpin, viscolind zăpada proaspăt așternută. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:
– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Arieseni, partie Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam:
Vârtop 2 – https://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html
Vârtop 1 – https://www.todeaturism.ro
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: având în vedere ninsorile și răcirea vremii din ultimele zile, starea pârtiilor de schi de la Arieșeni a cunoscut o ușoară îmbunătățire. Există zăpadă atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2, așadar este posibil ca ambele pârtii să fie schiabile în condiții relativ satisfăcătoare. Cu toate acestea, urmează o încălzire a vremii, care poate afecta din nou sezonul de schi din Arieșeni.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: ninsorile, deși slabe, din ultimele zile, au făcut ca stratul de zăpadă să crească pe cele două pârtii. Deși nu prezintă o grosime satisfăcătoare, stratul de omăt poate fi suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă, în condiții relativ bune, atât pe Vârtop 1, cât și pe Vârtop 2. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camerele web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (https://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), vineri sunt așteptate ninsori slabe, posibil amestecate cu lapoviță. Sâmbătă și Duminică nu va mai ninge, iar temperaturile vor crește, ceea ce va afecta noul strat de zăpadă de pe pârtii. Temperaturile se vor încadra între -3 și 5 grade Celsius, iar vântul va sufla slab până la moderat. Sunt șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement