Economie
Statul nu mai deconteaza indemnizațiile de șomaj tehnic de la 1 iulie. Angajații care au beneficiat nu pot fi concediați
Indemnizaţiile de şomaj tehnic nu se mai decontează de la 1 iulie de la bugetul de stat. Facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen este 30 iunie, conform OUG 211/2020.
Angajatorii trebuie să știe că potrivit legii salariații care au beneficiat de șomaj tehnic nu pot fi concediați.
Astfel, rămân aplicabile dispoziţiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura şomajului tehnic în privinţa salariaţilor, însă indemnizaţia aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.
Statul va mai suporta indemnizația pentru șomaj în cuantum de 75% din salariul mediu brut doar în situație de urgență sau de asediu.
Se interzice concedierea angajaților care au beneficiat de şomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puţin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat. Interdicția se aplică doar angajaților care au intrat în șomaj tehnic după intrarea în vigoare a legii 298/2020 și anume 27.12.2020.
De la 1 iulie 2021, șomajul tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat, arată o analiză.
Codul Muncii a reglementat, însă, regimul șomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgență decretate în România.
Angajatorul poate mări indemnizaţia dacă bugetul îi permite
Astfel, rămân aplicabile dispozițiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura șomajului tehnic în privința salariaților, însă indemnizația aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.
De asemenea, angajatorul are posibilitatea acum, dacă bugetul acestuia permite, să suplimenteze indemnizația acoperită de la bugetul de stat cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
„O dispoziție particulară în noul Cod al Muncii este ultimul alineat al art. 531 din Codul Muncii.
Potrivit acestuia, se interzice angajatorilor să îi concedieze pe acei angajați care au beneficiat de șomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puțin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat,” potrivit unui avocat citat de antena3.ro
O clarificare binevenită este adusă, respectiv că interdicția de concediere menționată mai sus se aplică doar pentru locurile de muncă ocupate de persoane cu privire la care s-a dispus șomajul tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, și anume 27.12.2020.
Potrivit declarațiilor publice în preajma momentului dezbaterii bugetului pe anul 2021, suma indemnizațiilor de șomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat a fost estimată pentru anul 2021 la 798 milioane lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News