Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Un ”străbunic al stiloului” din perioada romană, descoperit de arheologi la Alba Iulia. Cum se folosea stilus-ul

Publicat

Situl arheologic deschis în cimitirul din Alba Iulia continuă să fie suprinzător pentru arheologi, chiar dacă este aproape de a fi finalizat. 

După ce au fost descoperite mai multe bijuterii din aur și un mic vas unicat din bronz, din anticul Apulum, arheologii au mai făcut o descoperire inedită. 

Deși este un obiect care era uzual în perioada romană, acesta a fost descoperit intact în situl arheologic din Alba Iulia.

Este vorba despre un ”stilus” din bronz cu decorațiuni, păstrat în stare perfectă, în pământ.

Instrument de scris din perioada romană, descoperit la Alba Iulia

”Era un instrument pentru scris din perioada romană, are două capete, partea ascuțită cu care se scrijelea pe tăblița cerată, iar în cazul în care erau greșeli sau trebuia ceva șterș, se utiliza celălalt capăt care se răzuia.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Bijuterii de aur și un vas unicat în Dacia, descoperite la Apulum: Cel mai bogat mormânt roman găsit vreodată la Alba Iulia

Atunci când tăblița era rasă complet devenea ”tabula rasa”, deci inutilizabilă. Este o piesă de expoziție, care va merge cel mai probabil în vitrina Muzeului Național al Unirii.

Mă gândeam că poate ar putea fi făcute replici și în vitrina unde va fi expus exponatul original, să existe o poveste a sa și o mențiune că la standul muzeului pot fi achiziționate piese identice, replici”, a explicat arheologul George Bounegru.

Bijuterii de aur descoperite la Alba Iulia

Recent, opt bijuterii din aur și un mic vas unicat din bronz au fost descoperite în mormântul de incinerație al unei femei romane, din anticul Apulum, la Alba Iulia.

Este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultima vreme și a fost făcută în urma unui scandal care a ajuns la nivel național.

”Cel mai bogat mormânt descoperit la Alba Iulia” din punct de vedere al inventarului – așa l-a catalogat arheologul Muzeului Național al Unirii, George Bounegru.

Este vorba despre un inventar bogat, datorită pieselor de aur descoperite, dar și restul obiectelor găsite în mormânt.

Mai exact, descoperirea a fost făcută în cimitirul din Alba Iulia, în zona în care un sarcofag roman a fost distrus cu excavatorul de către muncitorii care săpau mai multe gropi, în luna martie a anului 2023.

Cazul prezentat în exclusivitate de Alba24.ro a ajuns la nivel național, iar Primăria Alba Iulia a finanțat o săpătură preventivă, în valoare de 12.500 de lei, în zona unde se amenajau noi morminte.

CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

La mai bine de 60 de zile de la începerea săpăturilor de prevenție, arheologii Muzeulului Național al Unirii din Alba Iulia au organizat o conferință de presă în care au prezentat descoperirile făcute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate