Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Străinii cazați în județul Alba în prima jumătate a lui 2017, mai puțini decât anul trecut. Turismul a devenit o simplă ficțiune administrativă


Publicat

turism

foto: ZF

Cu cei aproximativ 6.000 de turiști străini cazați în prima jumătate a anului în hoteluri și pensiuni, Alba este departe de ficțiunea administrativă a unui județ turistic. În timp ce Brașovul, Timișul, Clujul, Sibiul și Prahova reprezintă un magnet pentru străini, Alba se încurcă în strategii și statistici automăgulitoare. Pe de altă parte, mediul privat, furnizorii de servicii în turism sunt, la rândul lor, cu mult în urma ”omologilor” din județele menționate. 

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar care a utilizat date furnizate de Institutul Național de Statistică, Alba se află aproape de jumătatea clasamentului printre județele României, în ceea ce privește numărul de turiști străini cazați în hoteluri și pensiuni, în prima parte a acestui an. Cei aproximativ 6.000 de vizitatori din străinătate găzduiți în județul Alba, reprezintă mai puțin de 10% din numărul de turiști care se cazează, de exemplu, la Brașov.

Citește și Mai mult l-am promovat noi decât a promovat el Alba Iulia. „Celebrul” Ben Southall, plătit cu mii de euro pentru mai nimic

Numărul de turiști străini care s-au cazat în județ este în scădere cu 16,6% față de anul trecut. Prin comparație, la Hunedoara, numărul acestora a crescut cu 44,6%, după ce Primăria Deva a creat un serviciu public de administrare a cetății din oraș.

Strategii banale

Cu cea mai extinsă rețea de peșteri din România, cu castele, cetăți și obiective naturale cu adevărat extraordinare, județul Alba nu reușește să își găsească o identitate turistică, un brand care să atragă turiști din afara țării. Are, în schimb pe post de strategii, niște banalități încărcate de clișee. Strategii care cuprind obiective generale, imposibil de urmărit și formulări în general vagi. Atât Consiliul Județean, cât și Primăria Alba Iulia sunt însă extrem de sensibile la subiect, acesta fiind un element important de automăgulire.

Primăria Alba Iulia a prezentat un studiu al Siemens care spune că în următorii 35 de ani, orașul ar putea câștiga peste 500 de milioane de euro, cu condiția să cheltuiască peste 200 de milioane pe aplicații Smart. În prima fază, cu numai 15600 de euro, primăria va avea un serviciu de chat cu potențialii turiști, funcțional timp 8 ore pe zi pe o platformă realizată special, nu pe cele deja existente, cum ar fi rețelele sociale.

De asemenea, strategii din spatele conceptului Smart City s-au gândit că înainte de a veni la Alba Iulia, turiștii ar dori să își calculeze în avans costurile deplasării în ”cealaltă capitală”. Nu s-au întrebat în ce măsură calculul costurilor îl ajută pe un turist să se decidă să viziteze Alba Iulia, atâta timp cât orașul nu oferă variante de preț scăzut la cazare, cum ar fi hosteluri pentru tineri sau campinguri, prețul scăzut nefiind un atuu al orașului.

Mediul de afaceri, și el cu mult în urmă

Județe similare din punct de vedere al potențialului natural și antropic, cum ar fi Timiș, Sibiu, sau Cluj, atrag un număr mult mai mare de turiști. Diferența provine, pe de o parte, din managementul realizat de autorități, dar pe de altă parte și din mentalitatea celor care se ocupă de servicii, a mediului privat, a hotelierilor, a tur-operatorilor și, până la urmă, a comunității locale.

Spre exemplu, după foarte multe ediții ale unui târg de turism organizat la Albac, reprezentanții pensiunilor turistice din zona Munților Apuseni, n-au învățat mai nimic. Nu știu nici să negocieze cu agențiile și nici să își îmbunătățească serviciile. ”Dacă le faci o ofertă, nu-i interesează atât ce pot obține ei, ci cât obține vecinul, cât ia el pe cameră. Este greu și să le explic că clienții noștri nu vin pentru o cameră și o gustare de dimineață. Vin să facă niște activități, să simtă că sunt în concediu. Mentalitatea este că dacă au o cameră de închiriat, ei fac turism” a spus Ada B., reprezentanta unei agenții de turism care a încercat să ofere pachete turistice în Apuseni.

În acest moment nu există nici excursii dinspre Alba Iulia spre restul județului. Agențiile de turism din oraș nu sunt deloc creative, mulțumindu-se să câștige bani din intermedierea vânzării biletelor de avion și a pachetelor turistice clasice spre destinațiile de sezon din alte țări. Nici de ”evenimentele” organizate în Cetatea din Alba Iulia, nu profită cu adevărat mediul de afaceri în turism. La Sibiu, de exemplu, Festivalul Internațional de Teatru generează nenumărate alte evenimente punctuale în tot orașul, cum ar fi spectacole organizate pe banii lor de către patronii cluburilor, concerte pe terase în ton cu atmosfera evenimentului. La Alba Iulia, un eveniment organizat în cetate generează doar speranța că se va vinde mai multă bere, mai mulți magneți de frigider etc.

În aceste condiții, județul Alba ca destinație turistică de luat în seamă, va depăși cu greu nivelul de ficțiune.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. !?

  joi, 17.08.2017 at 12:52

  Cum sa avem pretentii de mai multi turisti cand in zilele de 14 si 15, cand cetatea era plina ochi de turisti, Sala Unirii si muzeul era INCHISE!!?? Mediul de afaceri din domeniu e praf si pulbere. Se pare ca sunt multumiti de situatia mediocra in care se afla.

 2. Cetateanul Turmentat

  marți, 22.08.2017 at 10:58

  Nu inteleg cum vreti sa comparati Judetul Alba cu judete precum Brasov, Cluj sau Sibiu. Singura problema ii fata de nivelul anului trecut, in rest intregul articol ii scris de dragul de a fi publicat. Ce ar fi sa comparam Alba Iulia cu Amsterdam care are 14 mil de vizitatori ? Toata Romania nu ar avea 5% in comparatie cu un singur oras din afara ? Comparatia asta ii la fel de relevanta ca cea de mai sus.

  Faceti o statistica de crestere/scadere in ultimii 10 ani spre exemplu, in comparatie cu restul judetelor sa se observe datele relevante.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 3 august. Perioadele cu ploi și zilele mai calde. Prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni

Publicat

Meteorologii au prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni. După câteva zile mai răcoroase, în această săptămână, vremea se încălzește din nou, astfel încât, până la finalul lunii iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei, însă doar în unele zone din țară.

În județul Alba, va mai ploua în intervalul 6-7 iulie, 14-17 iulie, 22-26 iulie. Temperaturile vor varia între maxime de 22 de grade și 30 de grade.

Săptămâna 6-12 iulie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nordice, centrale și sud-vestice, iar în cele estice și sud-estice va fi deficitar. În rest, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 13-19 iulie

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în regiunile sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vestul teritoriului, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 20-26 iulie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în nord-vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 27 iulie – 3 august

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific acestei perioade în sudul și sud-estul țării, iar în regiunile intracarpatice temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat. POSTURILE vacante în această perioadă la instituții publice din județul Alba și condiții pentru candidați

Publicat

birou

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în județul Alba. Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Primăria Oraşului Câmpeni

șef serviciu – Serviciul de Salubrizare și Administrare a Domeniului Public și Privat

Condiții: absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licența sau echivalentă, în unul dintre următoarele domenii de licență: economic, tehnic, administrativ, juridic; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – 5 ani.

Concurs: 21 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă, 23 iulie 2020, ora 10:00: proba interviu.

Relații suplimentare, la sediul Primăriei Oraşului Câmpeni, din Piaţa Avram Iancu nr. 5, Județul Alba, telefon: 0258/771.215, interior 26.

Primăria Comunei Avram Iancu

– 3 posturi vacante în cadrul Proiectului „Comunitatea Moţilor Harnici”, Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014- 2020, Axa prioritară 4 – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei”, Obiectiv Specific 4.1. „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate”, POCU/138/4/1/114866, după cum urmează:

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent);

îngrijitoare – studii medii absolvite cu diplomă, experiență < 5 ani, timp parțial, 4 ore/zi (este obligatoriu să dețină certificat de calificare profesională îngrijitoare bătrâni la domiciliu sau echivalent).

Termenul limită de depunere a dosarelor: 15 iulie 2020

Concurs: 22 iulie 2020, ora 10:00: proba scrisă; 22 iulie 2020, ora 13:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Avram Iancu, str. Avram Iancu, nr. 169, judeţul Alba, telefon: 0749.279.539, e-mail primarieav@yahoo.com.

Primăria Comunei Mihalț

– guard

Condiții: studii generale; vechime în muncă – nu se solicită.

Concurs: 24 iulie 2020, ora 11:00: proba scrisă; 27 iulie 2020, ora 11:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Comunei Mihalţ, judeţul Alba, telefon 0258/718.101, e-mail secretar@primariamihalt.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2020, etapa specială, începe astăzi: 141 candidați înscriși, niciunul din Alba. Calendar și detalii despre examen

Publicat

examen

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până duminică, de către Ministerul Educației și Cercetării.

Nu sunt însă și candidați din Alba care să fie înscriși în această etapă, ce se va desfășura în perioada 6-10 iulie.

Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, în 9 județe (Alba, Arad, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Sălaj, Teleorman și Timiș) nu s-au consemnat situații care să determine organizarea probelor scrise aferente acestei etape special, a anunțat Ministerul Educației.

Vezi și UPDATE: TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

În Capitală vor susține această etapă 12 candidați, iar în județele Caraș Severin, Tulcea și Vaslui un singur candidat. Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

Ministerul Educației și Cercetării pune, în continuare, la dispoziția celor interesați, linia TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea acestei etape. Numărul va fi disponibil în perioada 6 – 9  iulie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 10 iulie, între orele 8:00 -14:00.

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).

Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Subiectele sunt concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, iar în acest an a fost eliminată materia din semestrul al doilea.

Ce le este interzis candidaților:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește. Vor putea fi văzute toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii

Publicat

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește, au transmis duminică seară, organizatorii festivalului.

Reprezentanții primăriei spun că toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii, au fost reprogramate pentru luni.

”Mâine, 6 iulie, în locațiile Piața Cetății, Piața Vestică (Latura de Vest) și Esplanada Obeliscului vor rula peliculele care nu au putut fi prezentate în acest weekend din cauza condițiilor meteo.

Vă așteptăm la film. Mai multe detalii vor fi disponibile pe https://www.facebook.com/AlbaFilmFest/” este mesajul trimis de organizatori, pe adresa redacției Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate