Connect with us
Advertisement

Administrație

Strategia de Dezvoltare a județului Alba: Planurile Consiliului Județean până în anul 2020. Cele mai importante obiective

Publicat

Consiliul Județean Alba a prezentat marți, în cadrul unei conferințe, documentul final al Strategiei de Dezvoltare a județului Alba pe perioada 2014 – 2020. Au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, 77 de primari ai localităților din județ, reprezentanți ai instituților publice, ONG-urilor, sindicatelor, asociațiilor profesionale și grupurilor de acțiune locală din județ. Documentul prezintă, printre altele, principalele obiective de dezvoltare ale judeţului.

Realizarea Strategiei s-a bazat pe principiile participării, transparenţei, cooperării și coerenței, procesul presupunând o continuă colaborare şi consultare între autorităţile judeţene şi locale, furnizori de servicii publice, grupuri de lucru şi comunitatea locală, sector privat, sector nonguvernamental, cetăţeni şi mass-media, spun reprezentanții CJ Alba.

Documentul conține mai multe direcții strategice de dezvoltare a județului pentru perioada 2014-2020 în turism, infrastructură de transport, energie, transport public, sănătate.

În obiectivele strategice sunt prevăzute mai multe acțiuni de protejare și valorificare a patrimoniului cultural pentru conservarea și reabilitarea valorilor pe patrimoniu.

De asemenea, un obiectiv strategic este administrarea bună a județului care prevede un suport al Consiliului Județean oferit administrațiilor locale.

Printre obiectivele prioritare pe care Consiliul Județean și le-a stabilit în perioada următoare la capitolul reabilitarea și dezvoltare a traseelor culturale, sunt prevăzute următoarele proiecte:

– traseul Cetăților Dacice

– itinerariul personalităților culturale și istorice

– mai multe itinerarii istorice: drumul roman, drumul aurului, drumul sării, drumul vinului, traseul mocăniței

– itinerariul ”Patrimoniul Mondial UNESCO a județului Alba”

– circuitul cetăților medievale Alba Iulia – Sebeș – Aiud – Cetatea de Baltă

– târguri și tradiții în țara moților

Consiliul Județean, pentru a pune în valoare aceste proiecte, vrea să dezvolte și să amenajeze căile de acces către obiective turistice prin amenajarea de locuri de odihnă și adăposturi și realizarea unor centre de informare.

La capitolul valorificare prin turism a patrimoniului cultural și natural, Cconsiliul Județean vrea să investească în mai multe proiecte, precum modernizarea și dotarea salinelor terapeutice, ocnele sărate din Ocna Mureș, dezvoltarea domeniului schiabil și a altor sporturi de iarnă, amenajări pentru practicarea pescuitului sportiv, realizarea unui traseu pentru bicicliști de interes turistic pe drumurile județene Aiud – Rimetea și Cugir – Luncile Prigoanei.

De asemenea, la categoria proiecte pentru teritorii montane, Consiliul Județean dorește să participe la amenajarea și marcarea traseelor turistice din Parcul Național Apuseni, modernizarea și reabilitarea peșterilor naturale și a căii ferate cu ecartament îngust dintre Câmpeni şi Câmpia Turzii.

Pentru dezvoltarea economică, obiective prioritare până în anul 2020 sunt dezvoltarea unor parcuri industriale/tehnologice în Alba Iulia, Aiud, Baia de Arieş și Cugir, amenajarea și dotarea unei piețe de gros la Aiud, dezvoltarea și reabilitarea unei piețe regionale agro-alimentare pentru produse de munte în zona Câmpeni-Zlatna și dezvoltarea Cugirului ca Oraș Verde prin eficientizarea energetică a locuințelor și clădirilor publice.

În ceea ce privește drumurile și modernizarea infrastructurii rutiere a drumurilor județene, Consiliul Județean dorește să modernizeze drumuri pe traseele Alba Iulia – Rârâul Lui Mihai Vurpăr – Câmpul Goblii – Dealul Ferului – Mereteu – Blandiana. Se dorește și reabilitarea sistemului rutier între localitățile Șibot – Cugir – Șureanu – Prigoană – Valea Mare și a drumului județean dintre localitățile Cetatea de Baltă – Tătârlaua – Crăciunelu de Sus – Făget – Tăun – Valea Lungă.

La prioritățile de completare a infrastructurii de utilități și canalizare, Consiliul Județean vrea de asemenea să introduca noi rețele de canalizare a rețelelor de ape menajere în 33 de localități rurale.

Strategia a fost elaborată punând un accent deosebit pe diagnosticarea stării actuale de dezvoltare socio-economică şi spaţială a judeţului Alba, precum şi pe conturarea unei viziuni de ansamblu, stabilind direcţiile de dezvoltare, obiectivele şi proiectele corelate cu liniile directoare europene, naţionale şi regionale, precum Strategia Europa 2020, Agenda Teritorială 2020, Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, Cadrul Strategic Comun 2014-2020 şi Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 pentru România, transmit reprezentanţii CJ.

Cristina NICOLA

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement