Connect with us
Advertisement

Administrație

Strategia de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate, prezentată la Prefectura Alba. Call Center pentru asistenţă postdetenţie

inchisoare

Publicat

În cadrul unei dezbateri care a avut loc, miercuri, la sediul Instituţiei Prefectului Alba, a fost prezentată Strategia Naţională de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Datele au fost oferite de directorul adjunct pentru educaţie şi asistenţă psihosocială din cadrul Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău.

Strategia Naţională de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate este rezultatul unui proces de fundamentare a direcţiilor viitoare de acţiune interinstituţională, în corelaţie cu prevederile Strategiei Sistemului Penitenciar (2010-2013).

„Instituţiile statului nu colaborează într-o manieră eficientă şi constantă, în contextul unui aport limitat de resurse umane şi materiale, pentru că diminuarea riscului de recidivă este posibilă doar prin implicarea cât mai multor actori sociali şi pentru că ne dorim cu toţii comunităţi mai sigure”, se precizează în Strategia Naţională de Reintegrare Socială.

Prin aceasta se urmăreşte atragerea resurselor pentru realizarea activităţilor de suport, redefinirea şi reconfigurarea colaborărilor interinstituţionale în cazul serviciilor sociale, ale intervenţiilor de asistenţă şi consiliere, specifice muncii cu persoanele private de libertate sau care au executat pedepse privative de libertate. De asemenea, se doreşte cointeresarea instituţiilor de stat şi din comunitate, a asociaţiilor şi organizaţiilor nonguvernamentale.

Obiectivele strategice propuse prin acest proiect au în vedere dezvoltarea capacităţii instituţionale în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate, dezvoltarea programelor educaţionale şi de asistenţă psihosocială în sistemul penitenciar şi facilitarea asistenţei postdetenţie la nivel sistemic. Aceste obiective vor putea fi atinse prin activităţi specifice, precum derularea de proiecte, în colaborare cu structurile europene, care au ca scop reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, dezvoltarea structurilor de economie socială, prin identificarea şi promovarea activităţilor şi proiectelor europene şi organizarea periodică a unor întâlniri între angajatori şi persoanele private de libertate.

Preluarea cazurilor şi asigurarea asistenţei în perioada postdetenţie se vor realiza prin înfiinţarea unor call-center-uri (cu acces la baze de date inter-instituţionale), cu acoperire regională sau naţională, care să poată fi accesate de către factorii instituţionali implicaţi în procesul de facilitare a reintegrării sociale, înfiinţarea unor call-center-uri pentru beneficiari şi pentru familiile acestora, predarea/preluarea cazurilor, conform procedurilor interinstituţionale, elaborarea unui instrument de evaluare a riscului de recidivă şi realizarea unui studiu longitudinal privind reintegrarea socială a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate (eşantioane diferenţiate).

Autorităţile au sesizat faptul că personalul calificat şi mijloacele materiale şi financiare implicate în domeniul reintegrare socială sunt insuficiente, politica de reintegrare coerentă este inexistentă, atractivitatea programelor de formare fiind astfel redusă, iar reintegrarea socială este slab promovată în colaborare cu reprezentanţii instituţiilor publice, asociaţiilor şi organizaţiilor nonguvernamentale.

În cursul anului 2012, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va proceda la întocmirea unei notei de fundamentare, a studiului privind evaluarea preliminară a impactului şi de asemenea, la analiza efectelor şi cheltuielilor economice, în privinţa proiectului Strategia Naţională de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement