Connect with us

Eveniment

Studiu: Căsătoria poate crește semnificativ riscul de demență. Care sunt explicațiile cercetătorilor

Publicat

Căsătoria poate crește semnificativ riscul de demență, relevă un studiu recent condus de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității de Stat din Florida. Descoperirile sunt neașteptate, deoarece numeroase studii anterioare au arătat că mariajul prezintă o serie de beneficii pentru sănătate, printre care se numără reducerea riscului de boli de inimă și trăirea până la o vârstă înaintată, potrivit Science Alert.

Echipa din spatele celui mai recent studiu, condusă de cercetători de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida, sugerează că vor fi necesare investigații suplimentare cu privire la motivele pentru care persoanele singure sunt mai puțin predispuse la demență – sau mai puțin predispuse la diagnosticarea acesteia.

Cercetarea, publicată recent în revista Alzheimer’s & Dementia, a analizat dosarele medicale a 24.107 persoane vârstnice, cu o vârstă medie de 71,8 ani, pe o perioadă de 18 ani.

Participanții au fost împărțiți în patru categorii în funcție de starea civilă: căsătoriți, văduvi, divorțați și cei care nu s-au căsătorit niciodată.

Rezultatele au fost surprinzătoare: persoanele care nu s-au căsătorit niciodată prezentau un risc cu 40% mai mic de a dezvolta demență comparativ cu persoanele căsătorite, atunci când s-au luat în considerare doar vârsta și sexul. Pentru persoanele văduve, riscul era cu 27% mai mic, iar pentru cele divorțate cu 34% mai mic.

Chiar și după ajustarea rezultatelor pentru factori suplimentari precum educația, genetica și alte afecțiuni medicale, datele au continuat să arate un avantaj semnificativ pentru persoanele necăsătorite: un risc cu 24% mai scăzut pentru cele care nu s-au căsătorit niciodată și cu 17% mai scăzut pentru persoanele divorțate.

Căsătoria poate crește semnificativ riscul de demență: Posibile explicații

Cercetătorii sugerează că persoanele singure ar putea menține mai bine legăturile sociale care pot preveni demența.

„Există unele dovezi care indică o creștere în unele domenii ale bunăstării, cum ar fi fericirea și satisfacția vieții după divorț și participarea socială după pierderea partenerului” scriu cercetătorii.

Vezi și: Un virus des întâlnit ar putea declanșa boala Alzheimer. Concluziile unor cercetători

„Persoanele care nu s-au căsătorit niciodată sunt, de asemenea, mai predispuse să socializeze cu prieteni și vecini și sunt mai susceptibile de a se angaja în comportamente mai sănătoase decât omologii lor căsătoriți”, mai notează aceștia.

O problemă complexă care necesită investigații suplimentare

Deși rezultatele sunt interesante, autorii studiului recunosc că acestea contrazic concluziile multor cercetări anterioare, care sugerau că statutul de persoană căsătorită oferă protecție împotriva demenței.

Această discrepanță ar putea fi explicată prin diferențele în dimensiunea și diversitatea eșantioanelor, precum și prin modul în care au fost luați în considerare diverși factori de risc.

sursa: sciencealert.com

Raul Baciu a intrat în echipa Alba24 în anul 2011. Scrie despre administrație, proiecte de investiții și lucrări de interes public. Este pasionat de fotografie și videografie, deține certificări de pilot la distanță (pilot de drone), este un împătimit de tehnologie și gadgeturi și un vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement