Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Pentru tineri smartphone-ul a ajuns mai important decât prietenii sau părinţii

Publicat

telefon mobil

telefon mobil android Unii tineri le acordă mai multă importanță telefoanelor decât prietenilor și cunoștințelor din viața reală, inclusiv părinţii lor, arată rezultatele unui studiu surprinzător.

O treime dintre utilizatori sunt dispuși să-și lase baltă prietenii pentru smartphone-ul lor. Cu toate acestea, 93% își dezvăluie de bunăvoie PIN-ul telefonului, atunci când sunt rugați – punând siguranța „celui mai bun prieten digital” în pericol.

Un experiment, în cadrul căruia participanții au fost rugați să clasifice, în ordinea importanței, oamenii și obiectele din viața lor, a arătat că 37% dintre aceștia își evaluează smartphone-ul drept mai important sau la fel de important decât prietenii lor apropiați.

Rezultatul experimentului, derulat de universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab, arată că smartphone-urile sunt pe cale să depășească prietenii, ca importanță.

În cadrul experimentului, participanții au fost rugați să așeze pe o tablă de șah imagini reprezentând diferite persoane și obiecte din viața lor, în raport cu ei înșiși.

Chiar dacă familia, prietenii și animalele de casă au fost, în general, plasate mai aproape de participant decât telefonul mobil, numeroase alte persoane din viața acestuia – inclusiv oamenii cu care lucrează sau învață zi de zi – au fost lăsate în urmă, comparativ cu „prietenii” lor digitali.

Aproape o treime dintre participanți (29%) au spus că smartphone-ul lor este la fel de important sau mai important decât părinții lor, iar unul din cinci participanți și-a apreciat dispozitivul digital drept la fel de important sau chiar mai important decât partenerul de viață.

17% dintre respondenți și-au plasat smartphone-ul în cea mai importantă categorie, iar pentru 1% dintre aceștia, smartphone-ul lor este cel mai important lucru din viața lor.

În ciuda faptului că acordă atâta importanță dispozitivelor, ca sursă de distracție, informare sau păstrare de date, participanții la un experiment ajutător au împărtășit bucuroși PIN-ul telefonului atunci când au fost rugați, punându-și în pericol toate datele personale și informațiile delicate. În timpul experimentului, 93% dintre participanți au dezvăluit PIN-ul „prietenului” lor digital, atunci când au fost rugați.

Studiul a fost coordonat de Astrid Carolus, Media Psychologist la Universitatea din Würzburg.

„Telefoanele sunt parte din viața noastră, iar acest studiu aduce și dovada psihologică. Legătura cu smaprtphone-urile noastre, de tipul celei pe care o avem cu prietenii, înseamnă că acordăm un nivel incredibil de încredere unui obiect – atât de multă, încât îl considerăm un element mai apropiat și mai important decât multe alte persoane din viața noastră. Pornind de la această idee, am fost surprinși să vedem că a fost, totuși, foarte ușor să obținem codurile PIN ale smartphone-urilor. Am rugat oamenii să se așeze într-o sală de așteptare o anumită perioadă de timp, iar apoi le-am cerut să ne spună înălțimea și codul PIN al telefonului. Fără să ezite prea mult, marea majoritatea dintrei ei ni le-au dat. Acest lucru este îngrijorător, pentru că sugerează faptul că suntem dispuși să ne punem prietenii digitali – și datele pe care le dețin – în pericol”, a precizat Astrid Carolus.

Atribuirea de calități umane unui dispozitiv digital nu este ceva nou. Experimente din anii 1990 au arătat că utilizatorii atribuiau trăsături umane unor computere atunci când interacționau cu ele. David Emm. senior security researcher la Kaspersky Lab, comentează implicațiile de securitate ale legăturii emoționale cu un aparat:

„După studiul de anul trecut care a revelat fenomenul de amnezie digitală – acela care pare să sugereze că uităm informațiile pe care le încredințăm dispozitivelor noastre – acest nou experiment dovedește, încă o dată, nevoia de conectare emoțională cu telefoanele noastre. Un alt rezultat interesant este acela că oamenii își consideră smartphone-urile mult mai importante decât laptop-urile sau alte dispozitive care conțin la fel de multe informații. Această relație emoțională cu telefonul poate însemna faptul că procesul de decizie referitor la protecția datelor păstrate în telefon este mai limitat. Știm deja că mulți oameni uită să ia măsuri de siguranță pentru smartphone-urile lor, pentru că le consideră aproape o extensie a lor, ceea ce îi poate face vulnerabili în fața infractorilor cibernetici”.

Faptul că unii utilizatori le atribuie mai multă importanță telefoanelor decât prietenilor și cunoștințelor din viața reală arată cât de importante sunt măsurile de siguranță luate pentru informațiile pe care li le încredințăm.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax