Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Pentru tineri smartphone-ul a ajuns mai important decât prietenii sau părinţii

Publicat


telefon mobil

telefon mobil androidUnii tineri le acordă mai multă importanță telefoanelor decât prietenilor și cunoștințelor din viața reală, inclusiv părinţii lor, arată rezultatele unui studiu surprinzător.

O treime dintre utilizatori sunt dispuși să-și lase baltă prietenii pentru smartphone-ul lor. Cu toate acestea, 93% își dezvăluie de bunăvoie PIN-ul telefonului, atunci când sunt rugați – punând siguranța „celui mai bun prieten digital” în pericol.

Un experiment, în cadrul căruia participanții au fost rugați să clasifice, în ordinea importanței, oamenii și obiectele din viața lor, a arătat că 37% dintre aceștia își evaluează smartphone-ul drept mai important sau la fel de important decât prietenii lor apropiați.

Rezultatul experimentului, derulat de universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab, arată că smartphone-urile sunt pe cale să depășească prietenii, ca importanță.

În cadrul experimentului, participanții au fost rugați să așeze pe o tablă de șah imagini reprezentând diferite persoane și obiecte din viața lor, în raport cu ei înșiși.

Chiar dacă familia, prietenii și animalele de casă au fost, în general, plasate mai aproape de participant decât telefonul mobil, numeroase alte persoane din viața acestuia – inclusiv oamenii cu care lucrează sau învață zi de zi – au fost lăsate în urmă, comparativ cu „prietenii” lor digitali.

Aproape o treime dintre participanți (29%) au spus că smartphone-ul lor este la fel de important sau mai important decât părinții lor, iar unul din cinci participanți și-a apreciat dispozitivul digital drept la fel de important sau chiar mai important decât partenerul de viață.

17% dintre respondenți și-au plasat smartphone-ul în cea mai importantă categorie, iar pentru 1% dintre aceștia, smartphone-ul lor este cel mai important lucru din viața lor.

În ciuda faptului că acordă atâta importanță dispozitivelor, ca sursă de distracție, informare sau păstrare de date, participanții la un experiment ajutător au împărtășit bucuroși PIN-ul telefonului atunci când au fost rugați, punându-și în pericol toate datele personale și informațiile delicate. În timpul experimentului, 93% dintre participanți au dezvăluit PIN-ul „prietenului” lor digital, atunci când au fost rugați.

Studiul a fost coordonat de Astrid Carolus, Media Psychologist la Universitatea din Würzburg.

„Telefoanele sunt parte din viața noastră, iar acest studiu aduce și dovada psihologică. Legătura cu smaprtphone-urile noastre, de tipul celei pe care o avem cu prietenii, înseamnă că acordăm un nivel incredibil de încredere unui obiect – atât de multă, încât îl considerăm un element mai apropiat și mai important decât multe alte persoane din viața noastră. Pornind de la această idee, am fost surprinși să vedem că a fost, totuși, foarte ușor să obținem codurile PIN ale smartphone-urilor. Am rugat oamenii să se așeze într-o sală de așteptare o anumită perioadă de timp, iar apoi le-am cerut să ne spună înălțimea și codul PIN al telefonului. Fără să ezite prea mult, marea majoritatea dintrei ei ni le-au dat. Acest lucru este îngrijorător, pentru că sugerează faptul că suntem dispuși să ne punem prietenii digitali – și datele pe care le dețin – în pericol”, a precizat Astrid Carolus.

Atribuirea de calități umane unui dispozitiv digital nu este ceva nou. Experimente din anii 1990 au arătat că utilizatorii atribuiau trăsături umane unor computere atunci când interacționau cu ele. David Emm. senior security researcher la Kaspersky Lab, comentează implicațiile de securitate ale legăturii emoționale cu un aparat:

„După studiul de anul trecut care a revelat fenomenul de amnezie digitală – acela care pare să sugereze că uităm informațiile pe care le încredințăm dispozitivelor noastre – acest nou experiment dovedește, încă o dată, nevoia de conectare emoțională cu telefoanele noastre. Un alt rezultat interesant este acela că oamenii își consideră smartphone-urile mult mai importante decât laptop-urile sau alte dispozitive care conțin la fel de multe informații. Această relație emoțională cu telefonul poate însemna faptul că procesul de decizie referitor la protecția datelor păstrate în telefon este mai limitat. Știm deja că mulți oameni uită să ia măsuri de siguranță pentru smartphone-urile lor, pentru că le consideră aproape o extensie a lor, ceea ce îi poate face vulnerabili în fața infractorilor cibernetici”.

Faptul că unii utilizatori le atribuie mai multă importanță telefoanelor decât prietenilor și cunoștințelor din viața reală arată cât de importante sunt măsurile de siguranță luate pentru informațiile pe care li le încredințăm.

sursa: realitatea.net


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Românii și bulgarii, pe ultimele locuri în UE, la utilizarea internetului. De la ce vârstă au copiii profil pe rețele online

Publicat

Datele publicate luni de Eurostat arată că 87% dintre persoanele cu vârsta între 16 şi 74 de ani din Uniunea Europeană au declarat în 2019 că au folosit Internetul în ultimele trei luni, pe ultimele locuri în UE fiind românii (74%) şi bulgarii (68%). La polul opus, ţările unde aproape întreaga populaţie cu vârsta între […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alba24: Pe cine ați vota în funcția de primar al municipiului Alba Iulia, pentru următorii patru ani?

Publicat

Bătălia pentru fotoliul de primar al municpiului Alba Iulia se relansează după ce USR Alba a anunțat că va susține un liberal pentru candidatura la această funcție. USR Alba și-a anunțat public susținerea pentru candidatura lui Gabriel Pleșa, actual viceprimar PNL, chiar și dacă acesta va candida ca independent (nu doar cu condiția să fie […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Care sunt semnele că este momentul să îți schimbi bateria la telefon. Diferențe între Apple și Android

Publicat

mobil internet

Bateria de pe telefoane nu este făcută să te țină la nesfârșit, așa că e bine să știi când trebuie să o schimbi pe cea de pe telefonul tău. Cu cât trece mai mult timp de la achiziționarea unui dispozitiv, cu atât cresc și șansele ca bateria din interior să fie mai degradată. Semnele sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum să furi un milion de euro din contul altei persoane. Polițiștii de la Operațiuni Speciale Alba Iulia, implicați în anchetă

Publicat

Un bărbat a reușit să transfere un milion de euro din contul altei persoane, în afara țării, după ce i-ar fi indus în eroare pe angajații băncii, prezentându-se la ghișeu deghizat și cu acte false. Pentru prinderea lui au colaborat polițiștii Serviciului Investigații Criminale Sibiu și cei de la Biroul Operațiuni Speciale Alba Iulia. Potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate