Connect with us
Advertisement

Actualitate

STUDIU: Românii nu mai au încredere în spitalele de stat. Consideră că sunt măcinate de corupție și mită

Publicat

spitalRomânii au încredere în medici și în spitalele private, în schimb spitalele de stat se află pe ultimul loc în clasament, conform unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovație în medicină.

Conform studiului, 66 % din repondenți au destul de multă și foarte multă încredere în medicii din România, iar în cazul spitalelor private procentul este de 65 %. Cu toate acestea, spitalele de stat sunt ultimele în topul încrederii, cu doar 35 %, situându-se după Colegiul Medicilor, CNSAS și Ministerul Sănătății.

Potrivit studiului, românii cred că principala problemă cu care se confruntă sistemul sanitar este corupția și mita (20,7%), urmată de lipsa echipamentelor (19%) și salariile mici (12,8%).

Un capitol aparte a fost dedicat întrebărilor despre cancer. 74% dintre subiecți au spus că este o boala vindecabilă și 84% că există cancere care se pot preveni. Pentru 26,6% dintre repondenți principala teamă legată de cancer este că nu exista tratament pentru această boală și nu poate fi vindecată.

Pe de altă parte, 75% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului cred că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă în România.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, Marius Geantă, a afirmat, în conferința de prezentare a studiului, că cercetarea sociologică relevă, în premieră, relația dintre români și cancer.

Pacienții cu cancer din România nu sunt parte dintr-un registru, nu avem un registru pentru a identifica fiecare pacient cu diagnosticul lui, cu istoricul lui, dar putem să ne dăm seama care este magnitudinea problemei și, după cum am văzut, în cifre absolute avem aproximativ 840.000 de oameni din România care la un moment dat au primit diagnosticul de cancer și aproximativ 3,4 milioane care au o experiență indirectă cu cancerul având un membru din familia apropiată care a primit acest diagnostic”, a afirmat Geantă.

Acesta a explicat că există noi tratamente pentru cancer care prelungesc viața bolnavului sau duc chiar la vindecare, dând ca exemplu imunoterapia sau tratamentele personalizate.

Pentru 45% dintre români, diagnosticul de cancer presupune, în opinia lor, iminența decesului în câteva luni”, a adaugat Marius Geantă.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.010 persoane, în perioada 1 – 20 aprilie și are o marjă de eroare de aproximativ 3%.

sursa: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement