Connect with us
Advertisement

Actualitate

STUDIU: Vitamina D ajută organismul să lupte împotriva COVID. Care este legătura dintre cazurile grave și nivelul acesteia

Publicat

Oamenii de știință din Israel spun că au strâns cele mai convingătoare dovezi până în prezent, că nivelurile crescute de vitamina D pot ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau deces.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice cum s-ar descurca oamenii dacă ar fi infectați pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D, potrivit ziarului Times of Israel.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, au concluzionat ei într-o nouă cercetare revizuită de colegi, publicată joi în jurnalul PLOS One.

Studiul se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, iar medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului de imunitate.

Deficitul de vitamina D este endemică în Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel, unde aproape patru din cinci persoane au un nivel scăzut de vitamina D, conform unui studiu din 2011.

Cu toate acestea, luând suplimente înainte de infecție, cercetătorii au descoperit că pacienții ar putea fi evitate cele mai grave efecte ale bolii.

Doctorul Amiel Dror a făcut parte din echipa care a realizat studiul.

El a menționat că studiul său a fost efectuat înainte de Omicron, dar a spus că virusul nu se schimbă suficient de mult între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

Citește și: Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate

În iunie, cercetătorii au publicat descoperiri preliminare care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus care au murit aveau deficit de vitamina D imediat înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.

Ei au stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D erau de 14 ori mai probabil, în medie, să ajungă în stare severă sau critică decât alții.

În timp ce comunitatea științifică a recunoscut importanța rezultatelor, au apărut întrebări cu privire la dacă condițiile recente de sănătate ale pacienților ar fi putut denatura rezultatele.

Corelația dintre nivelul de vitamina D și severitatea bolii

„Corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică”, a spus Dror.

Un val de afirmații dubioase cu privire la remediile naturale pentru coronavirus, inclusiv o teorie conform căreia israelienii s-au imunizat cu lămâi și bicarbonat de sodiu, i-au determinat pe unii să fie sceptici în ceea ce privește afirmațiile privind vitaminele care protejează de virus.

  • Vitamina D este un nutrient solubil în grasimi, unul din cei 24 de micronutrienti esențiali pentru buna funcționare a organismului. Termenul „vitamina D” se refera la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi găsite și în alimente.

Dar Dror a insistat că cercetările echipei sale au arătat că importanța vitaminei D nu se bazează pe date incomplete sau eronate.

„Oamenii ar trebui să învețe din asta că studiile care indică importanța consumului de vitamina D sunt foarte fiabile și nu se bazează pe date denaturate”, a spus el.

Sursă: Timesofisrael.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement