Eveniment
SUBIECTE la BACALAUREAT 2016, proba obligatorie a profilului: Ce au avut de rezolvat candidaţii la Matematică şi cerinţele de la Istorie
Miercuri, 6 iulie, la proba obligatorie a profilului, au fost testări la Matematică sau Istorie, la care au fost aşteptaţi să participe şi peste 2300 de candidaţi din judeţul Alba. Majoritatea au susţinut proba la Matematică, în cele 12 centre de examen din judeţ.
În 8 iulie, urmează proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în 12 iulie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00. Notele şi mediile finale vor fi cunoscute în 16 iulie.
SUBIECTE BACALAUREAT ISTORIE 2016
Candidaţii au primit trei subiecte.
La primul subiect, pe baza a două texte – fragment din „O istorie sinceră a poporului român”, F. Constantiniu şi „Românii 1774 – 1866”, K. Hitchins – au avut de răspuns la şapte cerinţe.
La subiectul al doilea, au primit un fragment din „Istoria românilor”, I.A. Pop şi au avut de răspuns la 6 cerinţe.
Subiectul III: elaborarea unui eseu pe aproximativ două pagini despre evoluţia României postbelice, având în vedere patru repere. Se punctează utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea eseului, evidenţierea relaţiei cauză-efect, elaborarea argumentului istoric, respectarea succesiunii cronologice/logice a faptelor istorice şi încadrarea eseului în limita de spaţiu precizată.
SUBIECTE BACALAUREAT MATEMATICĂ 2016
Matematică – profil tehnologic
Matematică – profil Mate-info
Matematică – profil Pedagogic
Text în actualizare. Revenim cu detalii
Subiectele şi baremul de corectare vor fi publicate de Ministerul Educaţiei, în jurul orei 15.00.
Din judeţul Alba, sunt înscrişi la examenul de Bacalaureat 2.240 de absolvenţi de liceu din promoţia 2016 şi 316 din serii anterioare. Comparativ, anul trecut au fost 3.029 de elevi înscrişi la Bac (2.757 din promoţia 2015 şi 372 din serii anterioare).
La proba obligatorie a profilului (proba E c, proba scrisă) au fost înscrişi 762 de candidaţi la Istorie şi 1.631 la Matematică. Pe profile si specializări, 859 sunt de la tehnologic, 439 – mate-info, 316 – ştiinţele naturii şi 17 – pedagogic.
Sunt organizate 12 centre de examen, trei dintre acestea în Alba Iulia. Toate sălile de examen sunt supravegheate video şi audio. Sunt supravegheate în acelaşi mod şi sălile în care se vor descărca şi se vor multiplica subiectele şi sălile în care se vor prelua, evalua şi depozita lucrările scrise.
Potrivit metodologiei de examen, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau căşti audio.
Cei care încălcă această regulă sunt eliminaţi din examen şi îşi pierd dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.
La examenul de bacalaureat, elevii primesc subiecte diferite în funcţie de profilul urmat la liceu. Absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic au la examen subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcţie de profil este prevăzută în metodologia de examen.
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
CALENDAR BACALAUREAT, sesiunea iunie-iulie 2016:
13-15 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
15-17 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
21-24 iunie: Evaluarea competenţelor digitale (proba D);
27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);
4 iulie: Limba şi literatura română (proba E a, proba scrisă);
5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E b, proba scrisă);
6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E c, proba scrisă);
8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d, proba scrisă);
12 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00);
13-15 iulie: Rezolvarea contestaţiilor;
16 iulie: Afişarea rezultatelor finale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News