ECONOMIE
Subvenția la gaze și energie electrică nu va fi eliminată în acest an. Cardurile de energie se scot de la 1 ianuarie 2024
Ministrul Energiei anunță că subvenția la gazele naturale și energia electrică nu va fi eliminată în acest an, în ciuda intențiilor exprimate de Comisia Europeană. Oficialul subliniază importanța analizării fiecărei țări în parte și a evaluării riscurilor unei posibile creșteri a prețurilor.
Potrivit ministrului, depozitele de înmagazinare a gazelor naturale sunt în prezent pline în proporție de peste 60%, iar proiecțiile indică că până în septembrie acestea ar putea ajunge la capacitatea maximă de 100%.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, subliniază că România se va transforma într-un exportator net de gaze până la sfârșitul anului 2026 și că există un flux constant de gaze care intră și ies din țară. În prezent, depozitele de gaze din România depășesc 1,9 miliarde de metri cubi, reprezentând peste 60% din capacitatea totală. Estimările indică că până în luna septembrie, aceste depozite vor fi înregistrate la capacitatea maximă de 100%.
Preţul gazelor a scăzut puternic
După ce a urcat la peste 340 de euro MW/h imediat după izbucnirea războiului şi ameninţarea cu o iarnă geroasă în toată Europa, acum preţul a ajuns la 25 de euro mw/h, iar ţările europene au depozitele de gaze arhipline.
Preţul gazelor naturale a scăzut puternic pe bursă, ajungând la nivelul din 2021, dinaintea începerii războiului din Ucraina.
Europa, în frunte cu Germania, a găsit alte resurse, în ciuda ameninţărilor şi întreruperilor de livrări de gaze din partea Rusiei. Acum, după un an şi trei luni de la începerea războiului, preţul gazului a ajuns la 25 euro MW/h, faţă de 340 de euro MW/h, cât a fost în perioada de vârf.
Ministrul Energiei: subvenția la gazele naturale și energia electrică va fi menținută
Ministrul Virgil Popescu subliniază importanța pregătirii și adaptării la noile realități ale pieței energetice, având în vedere perspectivele de export și disponibilitatea gazelor naturale în România. Astfel, subvenția la gazele naturale și energia electrică va fi menținută pentru a asigura stabilitatea prețurilor și a proteja consumatorii.
Cu toate că Comisia Europeană exprimă intenția de a elimina subvențiile la gaze și energie în toate țările membre, ministrul Energiei subliniază necesitatea analizării individuale a fiecărei țări și evaluarea riscurilor implicate. Astfel, România va continua să acorde subvenții pentru a asigura accesul la energie la prețuri rezonabile și a proteja consumatorii în fața unei posibile creșteri a prețurilor.
În concluzie, subvenția la gazele naturale și energia electrică nu va fi eliminată în 2023 conform declarațiilor ministrului Energiei. Depozitele de gaze sunt în prezent la capacitatea de peste 60%, iar România se pregătește să devină exportator net de gaze în viitor. Subvențiile rămân esențiale pentru a menține stabilitatea prețurilor și a proteja consumatorii în fața riscului creșterii prețurilor.
Cardurile de energie eliminate din ianuarie 2024. Peste 4 milioane de români vor fi afectați
Cardurile de energie plătite din bani europeni vor dispărea de la 1 ianuarie 2024, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească măsurile de urgență introduse în 2022 pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie.
Măsura va afecta peste 4 milioane de români, persoane vulnerabile, care primesc acest ajutor pentru compensarea prețului la energie.
Informația a fost confirmată pentru Observator de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Comisia Europeană a anunțat, recent, că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de explozia prețurilor la energie, acestea contribuind la calmarea piețelor europene de energie electrică.
La finele anului 2022, UE se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina, statele membre fiind nevoite să aloce sute de miliarde de euro pentru reduceri de taxe, ajutoare și subvenții, astfel încât să poată să facă față crizei.
În România, peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe a câte 700 de lei fiecare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Eu
sâmbătă, 10.06.2023 at 22:55
dar pensiile speciale cand le anulati?! securistu din Alba cu 10000 euro mai are nevoie de inca 10 case sau dc il mai alimentati cu speciala asta..cata bataie de joc si nesimtire..curand ramaneti voi singuri in tara asta,sa va descurcati,o sa va mumificati si super impozitati..hahaha