Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SUPER LUNA: Când va apărea satelitul natural al Terrei mai luminos şi mai mare decât de obicei. Fenomen astronomic spectaculos

superluna

Publicat

Fenomenul astronomic Super Luna, momentul în care satelitul natural al Pământului apare mai luminos şi mai mare decât de obicei reprezintă o atracţie în nopţile senine de vară. Un astfel de moment s-a produs sâmbătă, iar în următoarele două luni vor mai fi două astfel de fenomene.

Luna este mai luminoasă și pare mai mare decât de obicei, ea aflându-se la cea mai mică distanță de Pământ. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Terra s-a aflat la 358.257 km, față de 384.400 km de obicei, de satelitul său natural. Rezultatul a fost că Luna a părut cu 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă decât în mod obișnuit.

Deși alte patru fenomene de “Super Lună” sunt prevăzute în 2014, numai două ar urma să fie complet vizibile. Se va întâmpla pe 10 august și pe 9 septembrie.

Fenomenul astronomic “Super Luna” are loc, de regulă,  la fiecare 14 luni, în timpul căruia se află în faza de Lună plină şi este cel mai aproape de Terra.

Fenomenul de Super Lună, care oferă satelitului natural al Terrei un aspect ieşit din comun, este adeseori asociat în credinţa populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundaţii, taifunuri şi cicloane.

Pe 23 iunie, Luna s-a aflat la cea mai mică distanţă faţă de Terra din întregul an – 356.991 de kilometri.

În ciuda scenariilor apocaliptice legate de Super Lună existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi apropierea Lunii de Terra.

În 2013 au mai fost deja câteva Super Luni, însă niciuna dintre ele nu s-a produs în timpul fazei de Lună plină.

Super Luna reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

SuperLuna este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate