Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Tabără de colinde la Mănăstirea Oașa și Schitul Găbud. Au participat 600 de tineri din România și străinătate

Publicat


Mănăstirea Oașa și la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud (județul Alba) au găzduit la sfârșit de an Tabăra de colinde – 2019, care a reunit peste 600 de tineri din țară și din Diaspora.

Acțiunea a fost organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Mănăstirea Oașa și Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud.

Colindatori la Oasa

Au participat cete de tineri din diferite colţuri ale ţării: București, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș, Iași, Alba Iulia, dar și din străinătate.

”Toți participanții la tabără au făcut parte dintr-un grup, dintr-o ceată de colindători, pentru că tradiţia colindatului e un bun comun care s-a născut şi s-a transmis prin efortul colectiv al tuturor generaţiilor. Ceea ce i-a unit pe toți tinerii prezenţi a fost bucuria de a duce mai departe moştenirea spirituală a neamului românesc, respectiv bucuria de a colinda împreună” au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei. 

Ziua de Ajun a fost consacrată pregătirilor pentru marea sărbătoare a Crăciunului. Fiecare a contribuit, după puterea sa, la buna desfăşurare a activităţilor: la biserică, la bucătărie, la curăţenie sau la animale.

Dis de dimineaţă a început pregătirea mesei îmbelșugate, în jurul căreia s-au așezat colindătorii, seara. Îmbrăcați în straiele populare, tinerii au participat la slujba privegherii de Crăciun și, apoi, cu lumânări aprinse în mâini, au mers spre sala atât de frumos împodobită, cântând „O ce veste minuntă” şi „Deschide uşa, creştine!”

În cele trei zile de Crăciun, tinerii au colindat în satele de pe Valea Sebeșului, din Mărginimea Sibiului, din jurul Găbudului, dar și în orașe precum Alba Iulia, Aiud, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Petroșani, Arad și Timișoara.  

În 28 și 29 decembrie, tinerii s-au reîntâlnit la Schitul Găbud pentru a încununa împreună încheierea taberei. Timp de cinci zile, tinerii, îmbrăcaţi în costume populare, au vorbit doar în graiul colindelor vechi româneşti şi au respirat aerul tradiţiilor româneşti. 

  • „Ceata de colindători a românilor din diaspora din cadrul Taberei de colinde de la Mănăstirea Oașa a adus împreună tineri frumoși din America și Europa și a fost unită, nu în mod întâmplător, ci am îndrăzni să spunem chiar proniator, în primă fază cu o parte din ceata de colindători din Alba Iulia (orașul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918), iar mai apoi cu o parte din ceata de colindători din București (locul unde a fost promulgat decretul-lege de unire din 11 Decembrie 1918). Ea a fost compusă din aproximativ 40 de tineri din țări precum: SUA, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Republica Moldova, Austria, Luxemburg sau Suedia” (Claudiu Iordache, Suedia).

După opt zile petrecute în Tabăra de colinde, tinerii s-au întors acasă cu un zâmbet în inimă, cu sentimente vii și cu amintiri care vor dăinui și vor reactualiza frumusețea clipelor petrecute.

Sursă: Reîntregirea.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Cei care vin din zonele afectate de coronavirus, OBLIGAȚI să stea în casă 14 zile. Dacă nu, riscă amenzi și închisoare

Publicat

DSP Alba a transmis într-un comunicat de presă următoarele: ”în urma dispoziției, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul Pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Alba, avertizează cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceiași adresă, că au OBLIGAȚIA  de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Geci gratuite, pentru cei nevoiași, în parcul Tineretului din Sebeș. Acțiune inedită a unor tineri voluntari

Publicat

O geacă pentru o persoană nevoiașă a fost gândul voluntarilor organizației ”Leo Sebeș Francofonia” care s-a materializat marți, 25 februarie printr-o acțiune inedită. Tinerii din organizație au strâns mai multe haine pe care le-au pus într-un foișor din parcul Tineretului din Sebeș.  Mesajul voluntarilor a fost unul simplu, dar plin de însemnătate: ca fiecare persoană […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Treceri de pietoni cu senzori, străzi cu 4 benzi, piste de biciclete, sisteme CCTV la Alba Iulia. Când încep lucrările

Publicat

Noi treceri de pietoni iluminate inteligent, benzi de circulație destinate autobuzelor, piste de biciclete cu dublu sens, stații de încărcare a mașinilor electrice, extinderi și modernizări de carosabil și iluminat public, sisteme de monitorizare CCTV. Toate acestea sunt lucrări ce vor fi demarate la Alba Iulia, cel mai probabil în acest an, contractele de finanțare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO – Declarații Klaus Iohannis: Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat

Publicat

iohannis

Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută marți, 25 februarie, de la ora 19.00.  Iohannis a declarat că prima variantă pentru un nou premier al României este tot Ludovic Orban.  Cele mai importante declarații ale președintelului Klaus Iohannis:  Ludovic Orban și-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate