Eveniment
Târgurile de animale din Alba, REDESCHISE după o pauză de aproape trei ani. Care sunt condițiile de funcționare
La Câmpeni se va organiza vineri, 9 iulie, primul târg de animale, după o pauză de aproape trei ani, generată de situația epizootică la nivel național, în contextul evoluției pestei porcine africane.
Decizia de redeschidere a târgurilor în județul Alba a fost adoptată în Centrul Local de Combatere a Bolilor, condus de prefectul Nicolae Albu, în calitate de președinte, în urma creării cadrului legal, la nivel național, prin Hotărârea de Guvern nr. 678 din 24 iunie 2021.
Vezi și FOTO: Vineri se redeschide oficial Târgul de animale de la Câmpeni. Pe 9 iulie nu se va percepe taxă pentru vânzători
Astfel, la nivelul județului Alba, a fost adoptat un plan de măsuri complet și complex, cu reguli de organizare și funcționare a târgurilor. Se vor putea comercializa doar animale din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine, provenite numai din exploatații de pe raza județului Alba, din zone nesupuse restricțiilor sanitare veterinare. Comercializarea animalelor aduse din alte județe este strict interzisă.
Potrivit reprezentanților DSVSA Alba, planul de măsuri va fi transmis unităților administrativ teritoriale și administratorilor de târguri autorizate, de la nivel județului, în vederea însușirii și respectării tuturor prevederilor. Un rol extrem de important, pe lângă instituțiile publice, îl au oamenii, care trebuie să respecte cu strictețe regulile generale de prevenire a pestei porcine africane. În acest context, reamintim că la nivelul județului Alba au evoluat, în total, 39 de focare de PPA, dintre care 38 au fost stinse. A rămas activ un singur focar, iar angajații DSVSA Alba, instituție condusă de dr. Vasile Spînu, depun eforturi pentru stingerea sa, dar și în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor la alte suine.
Nu în ultimul rând, în luarea deciziei de redeschidere a târgurilor, toate instituțiile care fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor, au avut în vedere și situația particulară a crescătorilor de animale din județ, respectiv problemele cu care aceștia se confruntă privind comercializarea lor. Târgurile reprezintă pentru ei un important loc de desfacere.
Unitățile administrativ teritoriale și administratorii de târguri sunt obligați să notifice DSVSA Alba cu cel puțin 5 zile înainte de organizarea fiecărui târg de animale. Emiterea unei autorizații din partea DSVSA Alba este obligatorie pentru funcționarea fiecărui târg.
Pentru a putea funcționa, târgurile de animale trebuie să îndeplinească mai multe condiții privind dotarea, conformitatea spațiului, împrejmuirea, asigurarea unei surse potabile de apă etc. De asemenea, în târgul de animale trebuie asigurat un spațiu destinat controlului sanitar-veterinar. Totodată, se interzice funcționarea târgului de animale vii atunci când localitatea pe al cărei teritoriu este amplasat, este supusă unor restricții sanitar-veterinare.
Animalele nu trebuie să provină din localităţi ori exploataţii de animale în care se derulează programe de eradicare sau sunt supuse unor restricţii sanitare veterinare impuse ca urmare a evoluţiei unor boli transmisibile ale animalelor.
Administratorul târgului de animale autorizat este obligat să se asigure de sprijinul primăriei pentru asigurarea forţelor de ordine necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii.
În târgul de animale pot avea acces numai animale vii identificate şi înregistrate potrivit legii, apte pentru a fi comercializate, însoţite de documentele sanitar-veterinare legale, emise de către medicii veterinari de liberă practică.
Respectarea regulilor privind prevenirea și combaterea COVID-19 sunt obligatorii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News