Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LISTA țărilor cu restricții pentru românii care călătoresc în străinătate. Unde vor trebui să stea în izolare

Publicat

Mai multe țări aplică măsuri de restricționare, inclusiv obligativitatea de autoizolare la intrarea pe teritoriul acestora, potrivit ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

Deciziile se actualizează în timp, însă, în funcție de evoluția cazurilor în România și în lume, iar misiunile diplomatice din București trimit raportări cu situația epidemiologică în fiecare zi.

Lista țărilor/zonelor/teritoriilor din zona galbena

„Sunt 8 state din UE care au introdus deja măsuri de restricționare de diverse feluri, inclusiv cu obligativitate de autoizolare, dar sunt variațiuni de la stat la stat. Sunt state care impun obligația de autoizolarea, cum este Lituania, care recomandă autoizolarea 14 zile sau Slovacia care spune că puteți intra pe teritoriul ei ca destinație finală dacă prezentați un test negativ făcut în ultimele patru zile, stați 5 zile în autoizolare, la finalul acestora mai faceți un test, care, dacă este negativ, puteți călători liberi.

Malta interzice complet intrarea cetățenilor români pe teritoriul său.

E greu de anticipat dacă vor mai fi și alte state care vor introduce România pe o astfel de listă, dar totul depinde de evoluția epidemiologică din România.

Toate misiunile diplomatice îmi trimit în fiecare zi raportări cu privire la situația epidemiologică din statul respectiv și văd în destul de multe state creșteri ale numărului de cazuri. La fel și misiunile diplomatice ale acestor state de la București trimit astfel de raportări zilnice”, a declarat Bogdan Aurescu, joi seară, la Digi24.

Danemarca a introdus un aşa-numit certificat COVID-19 pentru a facilita planurile cetăţenilor de a călători în străinătate pe perioada pandemiei, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii, potrivit DPA. Certificatul digital arată dacă posesorul are un rezultat negativ la testul PCR (reacţie de polimerizare în lanţ) și ar putea fi folosit ca să fie exceptat de la măsura de carantină. Va putea fi eliberat în regim de gratuitate după realizarea unui test pentru COVID-19 pe teritoriul Danemarcei şi obţinerea rezultatelor. Testul trebuie să fi fost efectuat cu cel mult şapte zile în urmă pentru a fi valid. Documentul va fi disponibil pentru persoane cu vârsta peste 18 ani care au reşedinţa în Danemarca. De la jumătatea lunii iulie, va putea fi descărcat un certificat similar destinat minorilor. Testele pentru COVID-19 au fost disponibile în mod gratuit în Danemarca de la mijlocul lunii mai.

La intrarea în Austria, orice persoană care sosește din România, Bulgaria sau Republica Moldova trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ (la COVID-19).

Vezi UPDATE: Românii vor sta 2 săptămâni în carantină în Austria sau trebuie să aibă test negativ de COVID. Avertizare de călătorie

Măsuri mai dure au fost luate de Norvegia, Finlanda și Malta, în timp ce Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovacia le cer românilor să stea în izolare sau carantină. Danemarca pune condiția ca românii să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare. În Marea Britanie, românii vor trebui să stea în regim de autoizolare după 10 iulie, la intrarea în această țară.

AICI, lista pusă la dispoziție de MAE cu țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

ȚĂRI din Europa și RESTRICȚII de acces/călătorie:

AUSTRIA: Începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

De asemenea, există posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria iar în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri. Mai multe detalii, AICI.

BOSNIA și HERȚEGOVINA: Cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina în scopul revenirii în România/în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat. Tranzitul în scop turistic NU este permis, cu excepția coridorului Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

Cetățenilor străini (mai puțin celor din statele învecinate – Croația, Muntenegru, Serbia) le este interzisă intrarea în Bosnia și Herțegovina, cu unele excepții, printre care: persoanele care tranzitează Bosnia și Herțegovina în scopul revenirii în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat; străinii care călătoresc în scop de muncă / afaceri (cu condiția să prezinte documente doveditoare în acest sens și certificat medical nu mai vechi de 48 de ore, care să ateste că titularul nu este infectat cu COVID-19); personalul medical care se deplasează în Bosnia și Herțegovina în scopul exercitării profesiei; persoanele care au nevoie de tratament medical de urgență; străinii care dețin permis de ședere temporară sau permanentă în Bosnia și Herțegovina; au fost ridicate toate restricțiile de circulație pentru transportatorii profesioniști de mărfuri. Rămâne în vigoare obligativitatea folosirii pașaportului, și nu a cărții de identitate, ca document de călătorie. Mai multe detalii, AICI.

CIPRU: După 20 iunie, românii trebuie să prezinte, la intrarea în Cipru, pe aeroport, dovada efectuării unui test COVID-19, datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. Pasagerilor care nu dețin rezultatele testului le va fi refuzată îmbarcarea, cu excepția celor care prezintă dovada că nu există capacități de testare în țara de proveniență. Aceștia vor fi testați la sosire și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului. Costurile testării și ale zilelor de izolare vor fi acoperite personal.

DANEMARCA: Turiștii, inclusiv cei români au obligația să prezinte, din 27 iunie, la intrarea în țară, dovada că au rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare din Danemarca (să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată). Certificat digital COVID-19 cu rezultat negativ la testul PCR, pentru a fi exceptați de la măsuri de carantină (vezi mai sus). Mai multe detalii, AICI.

FINLANDA: Este obligatorie intrarea în carantină timp de 14 zile a tuturor cetățenilor care intră pe teritoriul Finlandei, statul asigurând transportul cetățenilor finlandezi repatriați până la locul de domiciliu pentru a intra în carantină. Excepții, AICI.

NORVEGIA: Din 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor rezidenți în state ale spațiului Schengen și SEE, dacă situația îmbolnăvirilor se va menține la un nivel scăzut. Totodată, se va renunța la obligativitatea intrării în carantină pentru persoanele care vin din țări/regiuni cu un nivel acceptabil de infecții. Lista țărilor și regiunilor care vor fi considerate ca sigure va fi elaborată de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și va fi făcută publică în data de 10 iulie. AICI, cum se poate călători în Norvegia.

SLOVENIA: Cetățenii români pot tranzita această țară spre România, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia).

Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul nu este inclus în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore. Mai multe detalii, AICI.

IRLANDA: Autoritățile irlandeze de sănătate publică solicită oricărei persoane care sosește în Irlanda, excepție făcând cele care vin din Irlanda de Nord, să-și restricționeze deplasările pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. Mai multe detalii, AICI.

MAREA BRITANIE: Din 3 iulie, cetățenii români care călătoresc în Anglia sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția celor care vin dintr-unul din statele: Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam.

Zborurile directe care sosesc în Anglia din țările cu risc de contaminare trebuie să furnizeze, cu 60 de minute înainte de aterizare, Declarația generală a aeronavelor (General Aircraft Declaration) către autoritățile aeroportului de destinație, în care indică starea de sănătate a pasagerilor. Mai multe detalii, AICI.

MALTA: Cetățenii români nu pot intra pe teritoriul maltez, România nu este inclusă de acest stat în lista țărilor considerate ca destinații sigure; lista ava fi actualizată după 15 iulie. AICI, detalii.

SLOVACIA: Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace, în scopul repatrierii sau al deplasării în statul de destinaţie, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

Din 6 iulie 2020, trebuie să respecte următoarele măsuri: să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru Covid-19 la punctul de trecere a frontierei slovace; să intre în izolare la domiciliu sau reşedinţă, împreună cu toate persoanele care locuiesc în aceeaşi locuinţă; să prezinte testul negativ RT-PCR pentru Covid-19 oficiului regional de sănătate publică relevant, cazul în care nu se efectuează controlul la frontiera slovacă; să efectueze testul RT-PCR pentru Covid-19, după a 5-a zi de izolare pe teritoriul Republicii Slovace, iar dacă rezultatul este negativ, regimul de izolare va înceta. Mai  multe detalii, AICI.

LITUANIA: se permite intrarea în această țară a cetățenilor/rezidenților permanenți ai României cu recomandarea autoizolării de 14 zile de la intrarea în țară. Detalii, AICI.

Condiții de călătorie în alte țări pentru cetățenii români

GRECIA: Grecia introduce testarea tuturor persoanelor care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, ca urmare a înregistrării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos (nordul Mării Egee). Până în prezent, în Thassos au fost consemnate şase cazuri de turişti infectaţi cu noul coronavirus. Patru dintre ei, care sunt cetăţeni sârbi, se află în prezent într-un hotel folosit ca loc de carantină. Ceilalţi doi turişti, a căror naţionalitate nu a fost precizată, dar despre care se crede că sunt bulgari, au primit permisiunea de a reveni în ţara de origine. Toţi cei şase turişti sunt persoane tinere, care nu prezintă simptome ale infectării cu noul coronavirus.Autorităţile de la Atena au declarat, referitor la agravarea situaţiei epidemice în unele ţări balcanice, că numărul testelor efectuate asupra persoanelor care intră în ţară prin punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria este în creştere.

UPDATE, precizări MAE pentru Grecia: În ceea ce privește trecerea la punctul de frontieră Kulata-Promachonas, la acest moment (9 iulie, ora 14.00), testarea se face în continuare aleatoriu, în limita numărului de teste disponibile. Procedura aplicabilă turiștilor care sunt testați pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. După efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv. În acest caz, persoana este plasată în carantină, cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elen. Refuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții, este sancționată cu amendă de până la 5000 de euro.

Din 9 iulie 2020, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de data călătoriei, și nu cu 48 de ore cum era valabil inițial. MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro. Măsura se aplică atât la punctele de frontieră terestre (inclusiv în PCTF Kulata-Promachonas), cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august a.c. La intrarea în Republica Elenă străinii sunt obligați să prezinte fie codul QR, fie mesajul de confirmare primit.

Joi, un cetățean român aflat în Insula Thassos și un alt cetățean român aflat în Paralia Katerini au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19. Cetățeanul român aflat în insula Thassos a fost deja transferat în unitatea hotelieră special destinată pentru efectuarea carantinei, iar starea sa de sănătate este bună. Cetățeanul român aflat în Paralia Katerini a contactat telefonic Consulatul General al României la Salonic, semnalând faptul că a fost anunțat de autoritățile elene asupra rezultatului pozitiv la testarea efectuată la intrarea pe teritoriul Greciei, starea acestuia de sănătate fiind de asemenea bună.

BULGARIA: este în stare de urgență epidemiologică până în 31 iulie, însă cetățenii români, care vin din România, nu au restricții de acces. La intrarea în Republica Bulgaria, persoanele care nu sunt plasate în carantină, precum și persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, prezintă autorităților de sănătate publică de la frontieră o declarație pe proprie răspundere, prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice. AICI, detalii.

ITALIA: cetățenii români care vin din România nu au restricții de acces; însă sunt unele condiții dacă vin din alte țări. Detalii, AICI.

SPANIA: din iulie, două zone sunt în carantină, din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus – zona El Segriá din provincia Lerida (din 4 iulie) și zona A Mariña (Lugo; din 6 iulie, 5 zile); românii nu au restricții de acces în Spania, în restul teritoriului (din 21 iunie); persoanele care intră pe teritoriul Spaniei nu sunt obligate să intre în carantină, dar trebuie să completeze un chestionar privind starea de sănătate (dacă prezintă simptome COVID-19, dacă a fost în contact cu persoane contagiate sau dacă a fost internat în spital în ultimele 14 zile) și o fișă privind domiciliul/ reședința/ hotelul la care poate fi găsit în Spania precum și un număr de telefon. La sosirea pe aeroport se controlează temperatura tuturor pasagerilor. Cei care au o temperatură mai mare de 37,5º C vor fi îndrumați către o echipă medicală din aeroport care va decide dacă persoana în cauză este suspectă de COVID-19 și dacă este nevoie să i se facă un test tip PCR. Detalii, AICI.

GERMANIA: nu sunt restricții de acces pentru cetățenii români; carantina este însă obligatorie de 14 zile pentru persoanele care au călătorit sau revin din state-terţe (non-UE şi SEE) ori din regiuni/state în care s-au înregistrat peste 50 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile. AICI, detalii.

FRANȚA: este în stare de urgență sanitară până în 10 iulie, dar din 15 iunie a ridicat restricțiile privind accesul pe teritoriul său pentru cetățeni din spațiul european;. AICI detalii despre condițiile de călătorie și acces.

ELVEȚIA: din 15 iunie, sunt eliminate toate restricțiile de călătorie pentru cetățenii statelor membre UE, inclusiv România; autoritățile elvețiene pot decide instituirea unui examen medical la frontieră pentru anumite grupuri de persoane, inclusiv măsurarea temperaturii, completarea unui chestionar privind starea de sănătate sau intrarea în carantină, pentru orice persoană care dorește să intre în Elveția, dintr-o țară cu risc. AICI, alte detalii.

Regatul Țărilor de Jos / OLANDA: nu sunt restricții de acces pentru turiștii din țările UE/Schengen (inclusive România). Pentru cei care vin din Suedia, Marea Britanie și Portugalia (Portugal Norte și Vale do Tejo, inclusive din Lisabona și Porto) le este recomandată carantina 14 zile. De asemenea, turiștii trebuie săși reserve cazarea în Olanda înainte de călătorie. Ar putea fi opriți la graniță dacă nu au rezervare validă.

BELGIA: din 15 iunie 2020, Belgia autorizează călătoriile spre și dinspre statele membre UE, inclusive România, Regatul Unit și cele 4 state membre ale spațiului Schengen (Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein); pentru cetățenii statelor non-UE, călătoriile neesențiale sunt restricționate temporar; în anumite cazuri (ex: suspiciuni de contaminare cu COVID-19, contact apropiat cu o persoană bolnavă de COVID-19), autoritățile pot impune carantinarea pentru o perioada de 14 zile.

surse: digi24.ro, agerpres.ro. mae.ro

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax