Connect with us
Advertisement

Eveniment

Taxa pe lux: Declarația 216 nu se află încă pe siteul ANAF, dar trebuie depusă până în 30 septembrie. Sfaturi legate de completare

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Taxa pe lux: Declarația 216 care trebuie depusă de persoanele care au case și mașini scumpe (în cazul autovehiculelor trebuie depusă și de firme) încă nu se află pe site-ul ANAF, la circa o lună și jumătate de la publicarea în Monitorul oficial.

La ora publicării acestei știri încă nu se afla pe site-ul Fiscului, transmite Hotnews.ro.

Asta deși între timp a apărut o broșură pe site-ul instituției care spune că „Formularul 216 este disponibil pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro”.

Taxa pe lux NU trebuie confundată cu impozitul pe proprietate, care se plătește la Direcția de Impozite și Taxe locale, iar taxa pe lux, care se plătește la ANAF. Sunt două impozite diferite.

Conform unor surse din cadrul Ministerului Finanțelor, acea declarație a fost finalizată abia săptămâna trecută de Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), iar acum este în faza de testare, urmând a fi publicată.

Taxa pe lux

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare reprezintă o obligație pentru persoanele fizice și juridice care dețin proprietăți ce depășesc anumite praguri valorice.

În opinia Guvernului, o mașină scumpă este cea care depășește 375.000 lei, adică 75.000 euro, dacă facem un calcul la un curs de 5 lei/euro pentru a fi mai ușor de explicat.

Impozitul se calculează aplicând o cotă de 0,3% asupra valorii ce depășește pragurile neimpozabile stabilite:

  • Pentru clădirile rezidențiale, impozitul se aplică asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2.500.000 lei.
  • Pentru autoturisme, se aplică asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Impozitul special pentru proprietăți imobiliare

Contribuabilii care au obligația de a depune declarația fiscală privind impozitul special sunt:

Persoanele fizice care dețin în proprietate sau proprietate comună clădiri rezidențiale în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 lei.

Aceștia trebuie să declare și să plătească impozitul până la data de 30 septembrie a anului fiscal curent.

„Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei.

Aceste persoane au obligația de a calcula și declara impozitul până la data de 30 septembrie, inclusiv, a anului fiscal curent”, explică reprezentanții ANAF într-un materiale explicativ despre impozitul special.

Impozitul special pentru autoturisme

Contribuabilii care au obligația de a depune declarația fiscală privind impozitul special sunt:

Persoanele fizice și juridice

Persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Declarația fiscală pentru aceste autoturisme trebuie depusă până la data de 31 decembrie a anului fiscal curent.

„Persoanele fizice şi persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziţie individuală depăşeşte 375.000 lei.

Aceste persoane au obligaţia de a calcula şi declara impozitul până la data de 31 decembrie, inclusiv, a anului fiscal curent”, explică reprezentanții ANAF într-un materiale explicativ despre impozitul special, potrivit Termene.ro.

Formularul 216: Declarația privind impozitul special

Declarația fiscală se completează prin intermediul formularului 216, disponibil pe portalul ANAF.

Acest formular permite contribuabililor să declare impozitul pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare și poate fi corectat ulterior prin depunerea unei declarații rectificative, conform prevederilor legale.

În vederea declarării acestui impozit, persoanele anterior menţionate completează şi transmit la organul fiscal central competent formularul 216 – Declaraţie privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare.

Această declaraţie poate fi corectată prin depunerea unei declarații rectificative.

Taxa pe lux: Cum se completează declarația 216

Informaţii utile cu privire la completarea formularului 216:

Secţiunea 1 „Date privind impozitul special pe bunurile imobile”

Se generează câte o secţiune pentru fiecare clădire rezidenţială.

Litera A „Date privind bunul imobil”

Rd. 1 „Adresa imobilului” – se completează adresa clădirii rezidenţiale.

Rd. 2 „Număr cadastral” – se înscrie, în mod obligatoriu, numărul cadastral al clădirii rezidenţiale, în situaţia în care pentru respectiva clădire există număr cadastral atribuit de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Rd. 3 „Cota de deţinere” – se completează cota-parte deţinută din imobil.

Litera B „Date privind impozitul datorat”

Rd. 1. „Valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale” – se înscrie suma reprezentând valoarea impozabilă, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi comunicată de organul fiscal local.

Rd. 2. „Plafonul neimpozabil” – se înscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.

Rd. 3. „Baza de impozitare” – se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de deţinere asupra diferenţei pozitive dintre valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale (rd. 1) şi plafonul neimpozabil (rd. 2).

Rd. 4. „Impozitul datorat” – se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii înscrise la rd. 3.

Secţiunea 2 „Date privind impozitul special pe bunurile mobile”

Se generează câte o secţiune pentru fiecare autoturism.

Litera A „Date privind bunul mobil”

Rd. 1. „Numărul de identificare al autoturismului” – se înscrie numărul de identificare al autoturismului (numărul de identificare este înscris în cartea de identitate a vehiculului/ certificatul de înmatriculare dar se regăseşte şi pe alte documente, precum şi poansonat pe diferite componente ale autoturismului).

Rd. 2. „Anul în care a avut loc predarea-primirea autoturismului” – se înscrie anul în care autoturismul a intrat în proprietatea contribuabilului.
Litera B „Date privind impozitul datorat”

Rd. 1. „Valoarea de achiziţie a autoturismului” – se înscrie suma reprezentând costul de achiziţie/preţul autoturismului.

Rd. 2. „Plafonul neimpozabil” – se înscrie suma de 375.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.

Rd. 3. „Baza de impozitare” – se înscrie suma reprezentând diferenţa pozitivă dintre valoarea de achiziţie a autoturismului (rd. 1) şi plafonul neimpozabil (rd. 2).

Rd. 4. „Impozitul datorat” – se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii înscrise la rd. 3.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement