Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Taxe salariale reduse pentru angajații din agricultură și industria alimentară. Cum motivează Guvernul firmele din aceste domenii

Publicat

Oficial, din luna iunie, angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei și vor datora taxe salariale reduse, conform unei legi apărute miercuri în Monitorul Oficial.

Măsurile sunt cuprinse în Legea 135/2022, care a apărut azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489/2022, și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022 și până în decembrie 2028.

Vezi și Guvernul pregătește noi taxe pentru români: crește acciza la țigări, ”taxa pe zahăr”, impozit mai mare pe locuințe. LISTA

Prin noul document s-a stabilit introducerea salariului minim brut diferențiat de 3.000 de lei și pentru cei care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare, așa cum se întâmpla până acum cu cei din domeniul construcțiilor.

Taxe salariale reduse industria alimentară și agricultură

Este vorba de mai multe reduceri, după cum urmează:

  • scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%)
  • de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%)
  • de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce de obicei la pensia privată)
  • reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).

Salariații vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care se duce acum la pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator.

Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Citește și Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie. Măsurile fiscale pregătite de guvern. Mai multe produse vor fi mai scumpe din 2023

Reducerea contribuției la muncă va însemna că angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj.

Această reducere a contribuției la muncă este inaplicabilă în domeniul construcțiilor, deoarece este nevoie de o schemă de ajutor de stat pentru susținerea sa, așa că aceeași soartă ar putea să o aibă și facilitatea pentru domeniile agriculturii și industriei alimentare.

Condiții pentru aplicarea facilităților

Sunt vizați angajatorii care folosesc următoarele coduri CAEN:

  • cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:011 cultivarea plantelor nepermanente
  • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente
  • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire
  • 014 creșterea animalelor
  • 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)
  • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare
  • cod CAEN 10: industria alimentară.

Angajatorii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală (în lege sunt și reguli detaliate privind îndeplinirea acestei condiții în funcție de unele situații mai speciale).

Facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână).

Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite.

Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor, care trebuie emis până pe 16 iunie 2022 (în 30 de zile de la publicarea noii legi).

Exemple de salarizare înainte și după Legea 135/2022

După noile măsuri, pentru un salariu minim de 3.000 lei brut, angajatul va lua 2.362 lei în mână.

Un manager executiv din agricultură sau industria alimentară, cu salariu brut maxim acceptat de 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei net.

La același salariu brut de 30.000 lei, un alt manager, din altă industrie, va primi un net de 17.550 lei.

Astfel un angajat cu normă întreagă la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții va fi plătit mai bine decât la una dintr-o altă industrie.

În plus, angajatorul din domeniul alimentar sau agricultură va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Conform datelor INS, în agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni.

Potrivit paylab.ro, intervalul de salarii pentru persoana care lucrează în țara România din categoria agricultură, industria alimentară este de obicei din 2.103,00 RON (salariu minim ) la 4.667,00 RON (cea mai mare medie, salariul maxim real este mai mare).

Salariu mediu net în industria alimentară și agricultură (procent angajați potrivit paylab.ro)

  • inginer industria alimentară: 5097 lei (90%)
  • inginer agronom: 5266 lei (90%)
  • tehnolog alimentar: 3954 lei (90%)
  • măcelar: 3.708 lei (90%)
  • șofer tractor: 3714 lei (90%)
  • tehnician alimentar: 3698 lei (90%)

Sursa: avocatnet.ro, hotnews.ro, paylab.ro; sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gogu expertu

    luni, 30.05.2022 at 09:46

    angajatorul smecher din romania va obliga salariatii sa semneze acte aditionale de reducere a brutului, astefel incat sa incaseze acelasi net ca inainte de lege , in timp ce firma va castiga diferenta de bani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax