Administrație
Taxe şi impozite mai mari din 2016. Când se poate face plata dărilor la bugetul local din Alba Iulia şi condiţii pentru contribuabili
Din această săptămână, la Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Alba Iulia, se poate face plata amenzilor, a taxelor judiciare şi extrajudiciare. În ceea ce priveşte impozitele, din acest an vor fi mai mari pentru albaiulieni, în medie, cu 25%, după modificările din Codul Fiscal.
Acestea prevăd plata impozitului şi pentru terenul de sub imobile, inclusiv pentru cei care locuiesc la bloc. Impozitele şi taxele locale vor putea fi plătite de săptămâna viitoare, în condiţiile în care aplicaţia informatică va fi actualizată la timp cu modificările din Codul Fiscal. Reamintim că Guvernul a aprobat în ultima şedinţă din 2015 normele de aplicare a noului Cod Fiscal.
Vezi şi Ministerul Finanţelor a publicat normele de aplicare a noului Cod Fiscal. Clarificări privind activităţile independente, impozite, CASS, TVA şi taxe
Programul normal pentru public la Taxe şi impozite locale Alba Iulia este de luni până vineri între orele 8.00 şi 15.00, pentru încasări.
Pentru plata integrală a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie, persoanele fizice beneficiază de o bonificaţie de 10%, iar persoanele juridice de o bonificaţie de 5% la impozitul pe clădiri, teren şi mijloace de transport.
Nivelul taxelor şi impozitelor locale pe 2016 a fost aprobat de Consiliul Local Alba Iulia în şedinţa din 20 noiembrie 2015.
De exemplu, pentru un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 80 mp, majorarea impozitului va fi, în medie, cu 25%. Valorile impozabile pentru clădirile rezidenţiale vor fi majorate, în funcţie de categorii cu cuantumuri între 6% şi peste 30%.
Cota aplicabilă la calculul impozitului pentru imobilele nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice va fi micşorată de la 1,5 la 1,3.
Alte modificări sunt pentru categoría clădiri nerezidenţiale.
Valorile impozabile au fost majorate astfel:
Impozitul şi taxa pe clădiri/Tipul clădirii/Valoarea impozabilă (lei/mp) / cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative)/ fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire
A. Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic: 1000 lei/mp (935 lei/mp anterior, majorare 6,5%) / 600 lei/mp (anterior 555 lei/mp, majorare 7,5%)
B. Clădire cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic: 300 lei/mp (anterior 254 lei/mp, majorare de peste 15%) / 200 lei/mp (anterior 159 lei/mp, majorar 20,5%)
C. Clădire-anexă cu cadre din beton armat ori cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic: 125 lei/mp (anterior 159 lei/mp), 175 lei/mp (anterior 143 lei/mp)
D. Clădire-anexă cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci ori din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic: 125 lei/mp (anterior 95 lei/mp, majorare de 32%), 75 lei/mp (anterior 63 lei/mp)
Vezi şi MAJORAREA IMPOZITELOR locale din 2016, la Alba Iulia, după modificările din Codul Fiscal. În medie, cu 25%
Citeşte şi MAJORAREA TAXELOR locale la Alba Iulia. Pentru ce plăteşti mai mult din 2016
Contribuabilii din Alba au la dispoziţie mai multe modalităţi de plată. Pe lângă programul la ghişeele de la Impozite şi Taxe locale, mai pot face plata cu cardul, prin Internet banking sau prin alte modalităţi.
Plata cu cardul se poate face total sau parțial, la fel ca în cazul în care se plătește cu numerar și nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzacției. Pe lângă taxe și impozite cetățenii își pot plăti și amenzile contravenționale doar pe baza datelor din procesul verbal.
Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking deschis la orice bancă din care să facă un virament bancar în lei din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl are de achitat.
Pentru varianta de plată online, de pe portalul https://extranet.apulum.ro pot fi accesate doar informaţiile privind obligaţiile de plată personale. Achitarea online propriu-zisă se se realizează prin intermediul ghişeului virtual de plăţi, www.ghiseul.ro.
Modalităţile de plată a impozitelor şi taxelor locale sunt următoarele:
Plata electronică cu cardul prin intermediul ghişeului virtual de plăţi www.ghiseul.ro
Plata electronică folosind servicii de internet banking
Ordin de plată la bancă (C.U.I. 4562923)
Plata prin mandat poştal
Plata cu cardul (POS) la sediul Direcţiei Venituri
Plata în numerar la sediul Direcţiei Venituri.
Citeşte şi Primăria Aiud: Taxele şi impozitele pe 2016 pentru clădiri şi terenuri rămân neschimbate. Reduceri pentru contribuabili
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News