Abrud
Țeapa ”Acoperișul”, reapărută în Abrud și Câmpeni. Oferte ”otrăvite” plasate în portierele mașinilor. Cum funcționează înșelătoria
Tentativele de țeapă prin metoda ”Acoperișul” au apărut din nou în județul Alba, de data aceasta în Munții Apuseni, la Abrud și Câmpeni.
Firmele de țepari din Turda și Câmpia Turzii îi ademenesc pe potențialii clienți prin flugurași lăsați în portierele mașinilor.
Marți, câțiva ”reprezentanți” ai unei firme de acest fel împânzeau parcările din Abrud, dar situația a fost semnalată și la Câmpeni.
Alba24 a scris și în trecut despre această metodă, însă ”constructorii” reapar sistematic în orașele din județ, unde practică această metodă de ani de zile.
Majoritatea celor care au contact cu ei sunt intimidați și în final plătesc sume exorbitante pe lucrări îndoielnice, fără garanție și fără acte în regulă.
Cum funcționează metoda de înșelăciune ”Acoperișul”
Totul începe așadar cu un fluturaș ”otrăvit” plasat pe parbrizul mașinilor parcate în oraș sau în portieră, mai ales în zona caselor, uneori și în scările blocurilor, acolo unde accesul este posibil.
”Oferta” promite prețuri avantajoase și mai ales reducere de 10% pentru pensionari, cea mai vulnerabilă categorie.
Aparent, este vorba despre o afacere bună. În realitate, costurile vor ajunge la prețuri astronomice.
Omul este tentat cu un contract în care nu este trecut prețul și nici lista cantităților, ci doar prețul materialelor și al manoperei la bucată, într-o anexă.
Oamenii sunt ademeniți cu o sumă inițială în prețul pieței sau chiar mai jos. Asta însă doar verbal, pentru că la final costul crește de 8-10 ori față de suma convenită inițial.
Creșterea este motivată prin prețurile la manoperă (la metru pătrat, metru liniar etc) din contract, iar ”beneficiarul” care refuză să plătească este amenințat cu violența.
Poliția nu face nimic pentru că oamenii nu depun plângere, intimidați de numărul mare al ”negociatorilor” pe care firma îi trimite la final, la încasat banii.
Țeapa ”Acoperișul”: Negocierile sunt una, realitatea alta
La negocieri sosește de obicei un membru al grupului cu aspect îngrijit, care se vrea convingător. Acesta este cel care încheie contractul.
Nu uită să întrebe, în cazul persoanelor vârstnice, unde lucrează copiii și pe cine au mai apropiat.
Evită zonele rurale, unde oamenii sunt mai uniți și unde aceștia, atunci când autoritățile nu îi apără, își fac singuri dreptate.
La ”muncă” vin însă rudele celor care dețin firmele. Decopertează acoperișul și de acolo încep presiunile asupra proprietarilor.
La calculul final, vine și surpriza: prețul este de aproximativ 8 până la 10 ori mai mare decât cel stabilit inițial.
La încasat, firma își trimite foarte mulți ”reprezentanți” agresivi, care-i amenință pe proprietari cu externalizarea datoriei către cămătari și care bravează cu relațiile pe care le au ”în poliție”.
Spre exemplu, montajul unui metru liniar de lațuri poate costa 5 euro, fără materiale. La fel este calculată manopera și la alte lucrări.
În plus, firmele ”își selectează” clientela printre cei mai neajutorați cetățeni ai orașului, oferind ”discounturi” imaginare de la 10 la 20% pentru pensionari.
Muncă ilegală, autorități liniștite
În condițiile în care firmele acestea lucrează absolut ilegal, fără contracte de muncă pentru angajați și fără respectarea normelor minime legale, nu există nici o investigație serioasă a autorităților.
Deși ”lucrează” în județ de ani buni, nici ITM nu-i caută, nici poliția economică și nici alte autorități.
Cel puțin nu la Alba, pentru că în alte județe, procurorii DIICOT au reușit, în timp, să destructureze o parte a tentaculelor acestei rețele care s-a extins la nivel național și care cuprinde zeci de firme, dar o singură practică.
- Pe un blog dedicat celor care au trecut prin experiența ”Acoperișul”, o persoană a lansat un apel la adresa autorităților: ”autoritățile sunt pe o mână cu ei, nu le fac nimic. altfel nu se explică aceste postări din 2013, acutale și astăzi. Între timp s-au rafinat și oferă contracte. Atenițe! În contract nu scriu prețul, ci doar lista de prețuri, ceea ce duce la sume astronomice pentru care ei au semi-acoperire legală. Atenție, sunt violenți și se vor întoarce, nu vă faceți iluzii. Instituțiile statului nu păzesc cetățeanul și nu fac investigații legate de acești gabori. Aș recomanda să puneți aici cât mai multe firme de-astea să se vadă când caută cineva pe google. Eu nu sunt cineva care să fie capabilă să se țigănească și am luat-o rău la bani. Când am sunat la instituții, mi s-a spus că nu mă va proteja nimeni de ei dacă merg martor. Oare ce investighează poliția, DIICOTUL și serviciile? TREZIȚI-VĂ și apărați oamenii nevinovați!!!!”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 12.10.2022 at 12:53
Nu mai pomeniţi de instituţiile statului. Ăştia au ca obiect de activitate, creşterea salariilor, că acolo lucrează toţi trâtorii partidelor de la guvernare, oameni fără calificarea necesară.