Connect with us
Publicitate

Educație

Testele RAPIDE Covid 19 nu au ajuns în școli. Ministrul Educației: nu există suficient personal medical. Situația îmbolnăvirilor

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la RTV, că în marea majoritatea a școlilor nu au ajuns testele rapide de coronavirus pentru că nu are cine să le facă din moment ce nu există personal medical.

„Sunt 17.000 de școli și maxim 788 de medici care s-ar putea întoarce în școli. Raportul este trist, e mai mult decat trist, dar aceasta este realitatea”, a declarat ministrul Educației.

Incidența Covid 19 în rândul personalului din educație – profesori, elevi ș personal auxiliar

Joi seara Ministerul Educație că 244 de elevi şi 329 de angajaţi din Educaţie au fost confirmaţi cu Covid din 8 februarie, când au fost redeschise şcolile în sistem faţă în faţă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, incidenţa cumulată în rândul elevilor în cele 4 zile de la debutul semestrului II (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populaţiei generale.

Ministerul anunţă că sunt 8 judeţe în care nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor: Argeş, Brăila, Giurgiu, Neamţ, Sibiu, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea.

Printre județele în care au fost confirmate inspectoratele școlare cazuri de covid se află și Alba ( 20 de cazuri de elevi și profesori) și Bihor ( 30 de cazuri de elevi și profesori).

„Luând în considerare perioada de incubaţie, primele cazuri de Sars CoV-2 identificate în şcolile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii şcolii”, se arată în comunicat.

Astfel, în perioada 8-11 februarie au fost confirmaţi cu Covid 244 de elevi şi 329 de angajaţi din sistem şi a fost suspendată activitatea în 171 de clase.

„Subliniem încă o dată că, în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Sars CoV-2, sunt de o importanţă majoră triajul epidemiologic, menţinerea copiilor simptomatici la domiciliu şi anunţarea medicului de familie”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Citește și UPDATE ALBA: Peste 20 de cazuri confirmate COVID în rândul elevilor și personalului didactic și auxiliar în școli. Precizări DSP

Potrivit Ministerului Educaţiei, în perioada 8-11 februarie, după redeschiderea şcolilor, au fost confirmaţi cu Covid 244 de elevi şi 329 de angajaţi din sistem şi a fost suspendată activitatea în 171 de clase.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că jumătate dintre elevii confirmaţi cu Covid-19 sunt din Cluj, Arad şi Bucureşti.

„Până acum există opt judeţe fără niciun caz confirmat la elevi, există alte 10 judeţe fără niciun caz confirmat la angajaţi, cadre didactice, după cum există judeţele Cluj, Arad şi municipiul Bucureşti, în care în total sunt 122 de copii infectaţi, la nivelul zilei de astăzi (joi-n.r.), ora 18.00, adică exact jumătate din numărul celor depistaţi pozitiv în întreaga ţară.

Cred că asta ne face să tragem nişte concluzii cu privire la respectarea regulilor”, a declarat Cîmpeanu, la Digi24.

Conform acestuia, 64 dintre cazuri sunt în Bucureşti.

Întrebat de ce crede că au apărut mai multe cazuri în Bucureşti decât în alte părţi, ministrul Educaţiei a spus că o explicaţie ar putea fi „mobilitatea crescută a elevilor din Bucureşti, în raport cu alte zone. Ar trebui făcută o analiză epidemiologică, împreună cu una sociologică”.

Întrebat, de asemenea, dacă există date cu privire la numărul de infectări cu tulpina din Marea Britanie, ministrul Educaţiei a precizat că acestea nu sunt disponibile.

„Aceste cazuri au confirmate pe baza unor teste, teste făcute într-o măsură mică în cabinetele cşoalre, teste făcute prin intermediul autorităţilor sanitare, plus teste făcute la solicitarea părinţilor.

Mulţi părinţi responsabili, care în momentul în care au observat simptome au cerut testarea propriilor copii”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că în şcolile în care există cabinete medicale există şi se fac teste rapide.

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, despre testările în școli:

  • Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli
  • În cazul în care nu există medic școlar, se va colabora cu DSP, cu medicul de familie din acea localitate
  • Dacă refuză testarea la școală și nu anunță nici medicul familie, atunci DSP va lua decizia să nu poată participa la cursuri în continuare. Dacă este suspect
  • Pentru cadrele medicale este necesară instruirea privind testarea, se va face de azi, progresiv. Este esențial circuitul de raportare. Știm diferența dintre numărul de teste făcute și cel raportat
  • Testarea se va face pentru profesorii și copiii cu simptome, în cabinete medicale sau în izolator. Când un copil e testat pozitiv, urmează ancheta epidemiologică condusă de DSP, va fi nevoie de colaborarea cu conducerea școlii. Colegii care au interacționat cu copilul pozitiv trebuie testați, dacă au consimțământul părinților. Dacă nu au consimțământul, se va lua legătura cu medicul de familie
  • În cazul în care nu există un cabinet medical trebuie să fie identificat un spațiu izolator

Citește și Ministrul Educației: Cei care cred că după pandemie se va face numai școală fizică se înșeală. O bună parte vor continua online

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate