Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii căsătoriți vor putea plăti avansul pentru locuință în rate. Care sunt condițiile Fondului de Solidaritate. PROIECT

bloc

Publicat

Tinerii căsătoriți ar putea avea parte de noi beneficii din partea statului. Mai exact, cei care nu au posibilitatea să achite avansul pentru achiziția unei locuințe vor putea primi până la 15.000 de euro de la Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”. Sumele ar urma să fie rambursate eșalonat, în 10 ani, începând cu anul 6 de la obținerea lor, prevede un proiect legislativ care a trecut recent de Senat.

Potrivit proiectului, orice dezvoltator imobiliar cu un profit anual de cel puțin 1 milion lei va „transfera” 1% din acesta la Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”, prin care va fi finanțat avansul necesar la creditele imobiliare ale tinerilor fără posibilități.

Proiectul de Lege privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului de Solidaritate „Locuinţe pentru tinerii români”, inițiat de mai mulți parlamentari de la PSD, ALDE și Pro România a fost adoptat de Senat în data de 30 septembrie, iar în data de 6 octombrie a fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților.

Potrivit inițiatorilor, prin Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tineri români” se dorește „susținerea tinerelor familii aflate la început de drum, încurajarea creșterii natalității și stimularea tinerilor de a rămâne în țară și chiar de a se stabili în mediul rural, prin asigurarea unui spațiu de locuit propriu”.

Proiectul se adresează tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care pot să își achiziționeze o locuință în rate dar nu au posibilitatea de a achita avansul. Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obținerii creditului și va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare propuse de programele de finanțare de tip „Prima Casă” / „O familie, o casă” sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă.

Sumele necesare vor fi asigurate de societățile comerciale profitabile (cu profit de peste 1.000.000 de lei) – care sunt încadrate cu codurile CAEN 4110 – Dezvoltare (promovare) imobiliară și 4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, suma transferată către Fond reprezentând 1% din profitul obținut de acestea. Sumele transferate de societățile comerciale la Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” sunt cheltuieli deductibile.

„Având în vedere că profitul agenților economici, calculat pe baza impozitului pe profit din bugetul pe anul 2020, este de aproximativ 25 de miliarde de euro, considerăm că Fondul de Solidaritate ”Locuințe pentru tinerii români” poate să acopere avansul destinat familiilor tinere beneficiare”, susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive.

Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” va fi administrat și gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Suma maximă, reprezentând avans achiziție locuință, contractată prin Fond, nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului sau 15.000 de euro.  

Potrivit documentului citat de Alba24.ro, alocarea sumelor se va face printr-un algoritm, în care existența primului copil/a unei sarcini în evoluție va avea o pondere importantă, iar familiile cu minim doi copii vor avea prioritate. Prioritate vor avea și tinerele familii care se stabilesc în mediul rural și în care se găsește cel puțin un specialist din următoarele categorii profesionale: medici/asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi sau absolvenți de institut teologic, care urmează să întemeieze/să preia parohii.

Finanțarea prin Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite, care îndeplinesc condițiile de siguranță în construcții și pentru construirea de noi locuințe.

Sumele obținute de la Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” vor fi returnate Fondului, eșalonat, în 10 ani, începând cu anul 6 de la obținerea lor, în rate egale, lunare, care cumulate cu cele ale creditului nu vor depăși 1/3 din veniturile familiei.

Sumele reprezentând avans pentru achiziție locuință nu vor fi purtătoare de dobânzi.

În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumelor datorate Fondului, suma datorată va fi returnată în integralitatea ei, la data perfectării actelor de vânzare – cumpărare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.

sursa: cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate