Connect with us
Advertisement

Actualitate

TITULARIZARE: Executivul modifică Legea Educaţiei, potrivit deciziei CCR. CALENDARUL examenului de anul acesta

Publicat

Guvernul a decis să modifice prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de miercuri, Legea educaţiei, conform solicitării Curţii Constituţionale (CC), astfel încât examenul de titularizare să poată avea loc pentru un număr total de 3. 242 profesori.

„Avem o ordonanţă de urgenţă, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, în aşa fel încât 3.242 de profesori să poată să dea examenele de titularizare, altfel nu puteau. Prin ordonanţa de astăzi, să le transmitem oamenilor să stea liniştiţi, că au voie”, a anunţat premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat, la rândul său, că procedura de titularizare era în desfăşurare, dar prin decizia 106/2014 publicată în Monitorul Oficial în 3 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat clarificarea articolului 253 din Legea educaţiei.

Scopul ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvern este clarificarea articolului, conform solicitării Curţii, astfel încât să nu fie blocată procedura de titularizare, a spus Pricopie.

“Guvernul României a aprobat, miercuri, 9 aprilie, în şedinţa de guvern, OUG care modifică art. 253 al Legii nr. 1/2011, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 106/2014, publicată în MO nr. 238/03.04.2014. În textul aprobat de Guvern, Ministerul Educaţiei Naţionale a adus clarificări în ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice titularizabile, astfel că, pe de o parte, se precizează că nu există două procedee de titularizare diferite, iar pe de cealaltă parte, textul defineşte conceptul de “viabilitate a postului”. Articolul precizează că toate cadrele didactice promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ unde predau”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei remis miercuri.

Decizia se ia în urma şedinţei publice a inspectoratului şcolar judeţean şi numai dacă postul didactic/ catedra sunt vacante şi au viabilitate.

Conceptul de “viabilitate a unui post/ unei catedre” presupune existenţa postului/ catedrei pe durata unui nivel de învăţământ.

“Existenţa şi necesitatea lor se stabileşte de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru în vigoare şi de alte variabile specifice judeţului/ municipiului din care face parte unitatea de învăţământ”, susţine MEN.

În acest moment, de modificările operate în art. 253 urmează să beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din ultimii 6 ani.

Potrivit deciziei CCR, sunt neconstituţionale dispozitiile care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice care au participat la examene de titularizare în anii anteriori. În motivare, Curtea arată că aceste prevederi „sunt discriminatorii, întrucât permit recunoaşterea calitătii de titular în învăţământul preuniversitar într-o altă modalitate decât concursul“.

Potrivit Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic, cadrele didactice care şi-au pregătit dosarele pentru a se titulariza, în baza notelor obtinute la concurs în anii anteriori, ar trebui să depună la secretariatele şcolilor cererile de a fi titularizate în baza art. 253 din lege, potrivit căruia: „(1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat în ultimii 6 ani la concursul naţional unic de titularizare, care au obţinut cel puţin nota/media 7 şi au ocupat un post/o catedră, devin titulare în sistemul de învătământ preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii generale: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administratie al unităţii respective este de acord“.

Profesorii care promovează examenul de titularizare şi sunt angajati într-o şcoală pe perioadă nedeterminată pot rămâne definitiv în sistemul de învătământ, titulari, iar dacă li se restrânge postul inspectoratul trebuie să le găsească un post în altă şcoală.

Pentru ca un profesor să se poata angaja într-o scoală pe perioadă nedeterminată, acesta trebuie să participe la examenul de titularizare si să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă. Cadrele didactice care au luat note mai mici de 7, dar mai mari de 5 la titularizare se pot angaja într-o şcoală ca suplinitori, pe perioadă determinată. Dar obţinerea notei 7 la titularizare nu garantează şi obtinerea postului vizat de un profesor într-o şcoală, pentru că repartizarea pe post se face în ordinea descrescătoare a mediilor, deci este titularizat cel cu nota cea mai mare.

În aprilie se desfăşoară etapa de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ sau pretransfer prin schimb de posturi. Potrivit IŞJ Alba, dosarele personalului didactic care solicită participarea la şedinţa publică în vederea soluţionării cererilor de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ sau pretransfer prin schimb de posturi, dosare întocmite pe baza cererilor tip, se înregistrează la sediul inspectoratului, în perioada 9-11 aprilie 2014 – Etapa I; 14-16 aprilie 2014 – Etapa a II-a; 22-23 aprilie 2014 – Etapa a III-a şi în intervalul orar 9.00-15.00.

Şedinţa publică pentru soluţionarea cererilor de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ / pretransfer prin schimb de posturi se desfăşoară la sediul ISJ Alba, luni, 28 aprilie 2014.

AICI lista posturilor actualizate în 8 aprilie.

Vezi integral cele peste 800 de posturi disponibile în Lista posturilor neocupate Alba 2014 ISJ

CALENDAR TITULARIZARE 2014:

Lista finală a posturilor vacante va fi publicată la unităţile şcolare şi la inspectorat în data de 5 mai 2014. Probele practice/orale şi inspecţiile speciale la clasă se vor desfăşura în perioada 26 mai – 27 iunie 2014. Proba scrisă se va organiza în data de 21 iulie 2014.
Până la 5 mai 2014: Ocuparea prin concurs a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar:

– verificarea și publicarea listei finale reactualizate cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs, a centrelor de concurs și a graficului de desfășurare a probelor la unitățile de învățământ și la inspectoratele școlare;

6-16 mai 2014: înregistrarea cererilor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolvenții promoției 2014, la secretariatul unității de învățământ/centrului care organizează concurs

19-21 mai 2014: verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia de organizare și desfășurare a concursului și consilierul juridic al inspectoratului școlar

21-23 mai 2014; 14-16 iulie pentru absolvenții promoției 2014: validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului; neprezentarea la validare atrage după sine anularea înscrierii la concurs

26 mai 2014: afișarea listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor la clasă

26 mai-27 iunie 2014: organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă;

21 iulie 2014: desfășurarea probei scrise;

25 iulie 2014: afișarea rezultatelor;

25-26 iulie 2014: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora la centrele de evaluare

28-29 iulie 2014: rezolvarea contestațiilor

30 iulie 2014: afișarea rezultatelor finale.

Etapa I de repartizare – repartizarea în ședință publică, la nivel de centru de concurs/unitate de învățământ, a candidaților care au obținut cel puțin media de repartizare 7,00 (șapte) la concursul din sesiunea 2014, conform art. 58 alin. (9) din Metodologie, în ordinea descrescătoare a mediilor, pe posturile didactice/catedrele vacante publicate în vederea angajării pe perioada nedeterminată:

31 iulie 2014: repartizarea în ședință publică, la nivelul centrului de concurs/unitate de învățământ, a candidaților care au obținut cel puțin media 7,00 (șapte), conform art. 58 alin. (9) din Metodologie, în ordinea descrescătoare a mediilor, pe posturile didactice/catedrele vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată

1 august 2014: repartizarea, în ședință publică, a candidaților cu media de repartizare minimum 7 (șapte), conform art. 58 alin. (9) din Metodologie, pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, la nivelul centrelor de concurs în care au susținut atât proba practică sau inspecția specială la clasă în profilul postului, cât și proba scrisă sau în alte centre de concurs în care au susținut proba practică sau inspecția specială la clasă în profilul postului, în ordinea descrescătoare a mediilor.

surse: mediafax, realitatea, didactic.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement