Connect with us
Advertisement

Eveniment

TOP 10 motive să fii la Alba Iulia, de Ziua Națională. Semnificații istorice, evenimente și momente importante

Publicat

Alba Iulia sărbătorește, alături de întreaga țară, 101 ani de la Unirea de la 1918. De Ziua Națională, orașul devine scena celei mai importante sărbători din acest an.

Vă prezentăm 10 motive pentru care merită să sărbătoriți Ziua Națională la Alba Iulia.

1. Alba Iulia, oraș-simbol, care i-a dăruit României identitatea. Aici s-a semnat în 1918 documentul prin care Transilvania s-a unit cu România, motiv pentru care este privit, de 100 de ani, drept capitala simbolică a României, scrie viziteazăalbaiulia.ro.

2. Locul în care a fost Marea Adunare Naţională, în 1 Decembrie 1918. Veți avea ocazia să pășiți pe urmele celor peste 100.000 de români veniţi la Alba Iulia, acum 101 ani. Mulţimile au intrat în oraș atât pe la Poarta I a Cetăţii bastionare, cât și prin partea de vest a fortificaţiei, pentru a ajunge pe aşa numitul „Câmp al lui Horea“, actualul Platou al Romanilor, din faţa Catedralei Încoronării.

3. Sala Unirii: clădirea-simbol și locul de pelerinaj a tuturor românilor.  Locația este deschisă publicului până în 8 decembrie inclusiv, chiar dacă se află încă în proces de restaurare. Intrarea este liberă. Sala Unirii poate fi vizitată de marțea până duminica, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30 ultimul vizitator).

Pe portalul monumental al Sălii Unirii este scris textul în limba latină, formulat de istoricul Ioan Lupaș: „În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc a fost proclamată pe vecie și în mod irevocabil, prin dorința solemnă și unanimă a poporului, unirea Transilvaniei cu întreaga Daco-Românie. Amintirea acestui eveniment să fie eternă“.

Pe peretele interior, este gravat textul documentului de căpătâi al Unirii: Rezoluția Unirii citită în plenul Adunării de către Vasile Goldiș, în 1 Decembrie 1918

La Sala Unirii vor avea loc mai multe evenimente din „Festival de România“.

Vezi PROGRAM complet Festival de România 2019 Alba Iulia. Concerte HOLOGRAF, CARGO și VIȚA de VIE, ceremonie militară, masă populară

4.  Reprezentațiile Gărzii Naționale de la Alba Iulia. Acestea sunt susținute de trupa reconstituită printr-un proiect al Muzeului Național al Unirii, aflată sub comanda lui Florian Medrea, interpretat de istoricul Tudor Roșu. Organizarea Gărzii Naționale a reprezentat unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă în noiembrie 1918 ca loc de desfăşurare a Marii Adunări Naţionale, ce avea să hotărască Unirea Transilvaniei cu România.

5.  Zece personalități ale Unirii – personalitățile cheie implicate în actul Unirii Transilvaniei cu România: Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voevod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop și Samoilă Mârza. Aveți ocazia să aflați cum s-au derulat secvențe importante ale evenimentelor petrecute aici în 1918 de la personaje reconstituite printr-un  proiect al Muzeului Național al Unirii.

6. Povestea lui Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“. Imaginea evenimentelor din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia este desfășurată în trei instantanee reprezentând masele venite la Marea Adunare Naţională şi în alte două, reprezentând tribunele oficiale. Puteți afla povestea fotografului din gura muzeografului Rareș Diodiu, reenactorul care-i duce faima mai departe. Puteți vedea aparatul fotografic cu burduf, cu care a realizat fotografiile de importanță istorică

7.  Catedrala Încoronării, veritabil simbol al desăvârșirii Unirii. Edificiul în stil brâncovenesc, ridicat după Unirea Transilvaniei cu România, oferă o minunată perspectiva asupra Platoului Romanilor, locul pe care s-au strâns la 1 Decembrie 1918, cei peste 100.000 de români participanți la marele eveniment istoric. Aici va avea loc Te Deum-ul, slujba specială de Ziua Naţională.

8. Monumentele care amintesc de momentul 1918:

Casa Velican – aici s-au întâlnit reprezentanții românilor ardeleni, atât înainte de 1 decembrie 1918, cât și în zilele ce au urmat; în 2 decembrie, aici s-a înființat Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei: casa este în renovare, dar povestea locului poate fi aflată prin scanarea plăcuței turistice cu cod QR pe smartphone

Fostul Hotel Hungaria – aici s-au negociat și stabilit la 30 noiembrie 1918 articolele Rezoluției Unirii, documentul fundamental al Unirii Transilvaniei cu România, votat a doua zi, 1 decembrie 1918, în actuala Sală a Unirii; edificiul nu mai există, dar povestea locului poate fi aflată prin scanarea plăcuței turistice cu cod QR pe smartphone

Biserica „Sfânta Treime” din Maieri II – și aici s-a ținut slujba oficială din 1 decembrie 1918, dimineața

Cimitirul Maieri – aici sunt înmormântate personalități implicate în Unirea Transilvaniei cu România: Florian Medrea – comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, gardă ce a păzit orașul pe timpul Adunării Naționale de la 1 decembrie 1918, Dominic Medrea – organizatorul  serviciului sanitar pe durata evenimentului; Samoilă Mârza – „fotograful Unirii”; Ion Arion – considerat primul „martir al Unirii”

Gara orașului – a  fost martora venirii participanţilor la Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918.

9. Cea mai mare cetate din România. Alba Iulia adăpostește locul în care veţi călători de-a lungul a două milenii, printre vestigiile celor trei fortificații suprapuse: Castrul roman, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

10. Festival de România – evenimente dedicate Zilei naţionale a României. Repere din program:

Parada militară – se anunţă la fel de spectaculoasă precum cea de anul trecut, la Centenar – duminică, de la ora 13.00.

Concerte în Piaţa Cetăţii cu Holograf, Cargo şi Viţa de vie, sâmbătă seara

Spectacolul folcloric „Cânt şi suflet românesc” și concertul omagial dedicat Mariei Tănase, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacole de teatru, lansări de carte, expoziţii

sursa: viziteazaalbaiulia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement