Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

TOP 10 motive să fii la Alba Iulia, de Ziua Națională. Semnificații istorice, evenimente și momente importante


Publicat

Alba Iulia sărbătorește, alături de întreaga țară, 101 ani de la Unirea de la 1918. De Ziua Națională, orașul devine scena celei mai importante sărbători din acest an.

Vă prezentăm 10 motive pentru care merită să sărbătoriți Ziua Națională la Alba Iulia.

1. Alba Iulia, oraș-simbol, care i-a dăruit României identitatea. Aici s-a semnat în 1918 documentul prin care Transilvania s-a unit cu România, motiv pentru care este privit, de 100 de ani, drept capitala simbolică a României, scrie viziteazăalbaiulia.ro.

2. Locul în care a fost Marea Adunare Naţională, în 1 Decembrie 1918. Veți avea ocazia să pășiți pe urmele celor peste 100.000 de români veniţi la Alba Iulia, acum 101 ani. Mulţimile au intrat în oraș atât pe la Poarta I a Cetăţii bastionare, cât și prin partea de vest a fortificaţiei, pentru a ajunge pe aşa numitul „Câmp al lui Horea“, actualul Platou al Romanilor, din faţa Catedralei Încoronării.

3. Sala Unirii: clădirea-simbol și locul de pelerinaj a tuturor românilor.  Locația este deschisă publicului până în 8 decembrie inclusiv, chiar dacă se află încă în proces de restaurare. Intrarea este liberă. Sala Unirii poate fi vizitată de marțea până duminica, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30 ultimul vizitator).

Pe portalul monumental al Sălii Unirii este scris textul în limba latină, formulat de istoricul Ioan Lupaș: „În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc a fost proclamată pe vecie și în mod irevocabil, prin dorința solemnă și unanimă a poporului, unirea Transilvaniei cu întreaga Daco-Românie. Amintirea acestui eveniment să fie eternă“.

Pe peretele interior, este gravat textul documentului de căpătâi al Unirii: Rezoluția Unirii citită în plenul Adunării de către Vasile Goldiș, în 1 Decembrie 1918

La Sala Unirii vor avea loc mai multe evenimente din „Festival de România“.

Vezi PROGRAM complet Festival de România 2019 Alba Iulia. Concerte HOLOGRAF, CARGO și VIȚA de VIE, ceremonie militară, masă populară

4.  Reprezentațiile Gărzii Naționale de la Alba Iulia. Acestea sunt susținute de trupa reconstituită printr-un proiect al Muzeului Național al Unirii, aflată sub comanda lui Florian Medrea, interpretat de istoricul Tudor Roșu. Organizarea Gărzii Naționale a reprezentat unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă în noiembrie 1918 ca loc de desfăşurare a Marii Adunări Naţionale, ce avea să hotărască Unirea Transilvaniei cu România.

5.  Zece personalități ale Unirii – personalitățile cheie implicate în actul Unirii Transilvaniei cu România: Vasile Goldiș, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băsești, Alexandru Vaida Voevod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop și Samoilă Mârza. Aveți ocazia să aflați cum s-au derulat secvențe importante ale evenimentelor petrecute aici în 1918 de la personaje reconstituite printr-un  proiect al Muzeului Național al Unirii.

6. Povestea lui Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“. Imaginea evenimentelor din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia este desfășurată în trei instantanee reprezentând masele venite la Marea Adunare Naţională şi în alte două, reprezentând tribunele oficiale. Puteți afla povestea fotografului din gura muzeografului Rareș Diodiu, reenactorul care-i duce faima mai departe. Puteți vedea aparatul fotografic cu burduf, cu care a realizat fotografiile de importanță istorică

7.  Catedrala Încoronării, veritabil simbol al desăvârșirii Unirii. Edificiul în stil brâncovenesc, ridicat după Unirea Transilvaniei cu România, oferă o minunată perspectiva asupra Platoului Romanilor, locul pe care s-au strâns la 1 Decembrie 1918, cei peste 100.000 de români participanți la marele eveniment istoric. Aici va avea loc Te Deum-ul, slujba specială de Ziua Naţională.

8. Monumentele care amintesc de momentul 1918:

Casa Velican – aici s-au întâlnit reprezentanții românilor ardeleni, atât înainte de 1 decembrie 1918, cât și în zilele ce au urmat; în 2 decembrie, aici s-a înființat Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei: casa este în renovare, dar povestea locului poate fi aflată prin scanarea plăcuței turistice cu cod QR pe smartphone

Fostul Hotel Hungaria – aici s-au negociat și stabilit la 30 noiembrie 1918 articolele Rezoluției Unirii, documentul fundamental al Unirii Transilvaniei cu România, votat a doua zi, 1 decembrie 1918, în actuala Sală a Unirii; edificiul nu mai există, dar povestea locului poate fi aflată prin scanarea plăcuței turistice cu cod QR pe smartphone

Biserica „Sfânta Treime” din Maieri II – și aici s-a ținut slujba oficială din 1 decembrie 1918, dimineața

Cimitirul Maieri – aici sunt înmormântate personalități implicate în Unirea Transilvaniei cu România: Florian Medrea – comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia, gardă ce a păzit orașul pe timpul Adunării Naționale de la 1 decembrie 1918, Dominic Medrea – organizatorul  serviciului sanitar pe durata evenimentului; Samoilă Mârza – „fotograful Unirii”; Ion Arion – considerat primul „martir al Unirii”

Gara orașului – a  fost martora venirii participanţilor la Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918.

9. Cea mai mare cetate din România. Alba Iulia adăpostește locul în care veţi călători de-a lungul a două milenii, printre vestigiile celor trei fortificații suprapuse: Castrul roman, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

10. Festival de România – evenimente dedicate Zilei naţionale a României. Repere din program:

Parada militară – se anunţă la fel de spectaculoasă precum cea de anul trecut, la Centenar – duminică, de la ora 13.00.

Concerte în Piaţa Cetăţii cu Holograf, Cargo şi Viţa de vie, sâmbătă seara

Spectacolul folcloric „Cânt şi suflet românesc” și concertul omagial dedicat Mariei Tănase, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacole de teatru, lansări de carte, expoziţii

sursa: viziteazaalbaiulia.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: LISTA cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie prin Hotărâre de Guvern. Care sunt noile reguli

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o Hotărâre care să modifice Hotărârea de Guvern pentru instituirea stării de alertă, urmând a fi incluse deciziile adoptate anterior de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cele mai importante prevederi vizează redeschidea teraselor, plajelor, în baza unor măsuri de protejare a clienților. De asemenea, se reiau competițiile sportive, spectacolele cu maxim 500 de persoane, transportul internațional sau deplasările în afara localităților, tot în baza unor măsuri de distanțare.

Guvernul și-a asumat Hotărârea Comitetului Național pentru Situții de Urgență (Nr.26/28.05.2020), privind relaxarea unora dintre restricțiile impuse în 15 mai, când s-a instituit starea de alertă.

Decizia adoptată de Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă:

Art.1 (1) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau aflate în aer liber, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise, cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) şi (3) nu se aplică activităţilor de pregătire şi competiţiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Începând cu data de 1 iunie, este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie şi respectarea condiţiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Începând cu data de 1 iunie, se ridică restricţiile/interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane.

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32,34 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din şi către România, cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 32, 35 şi 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Începând cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Începând cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizează doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, ministrului sănătăţii şi ministrului mediului,apelor şi pădurilor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Începând cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupanţii unei maşini fiind membri aceleiaşi familii, măsurile de protecţie sanitară fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

De asemenea, ministrul Sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis joi un Ordin pentru  următorul ordin pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică. 

Ordinul stabileşte măsurile specifice care trebuie aplicate pe durata stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică în legătură cu activităţile de manipulare, preparare, comercializare, livrare şi consum a produselor alimentare.

Vezi AICI documentul (.PDF)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: HARTĂ interactivă de „reconectare” la natură, în Munții Apuseni. Locații și puncte de odihnă cu panorame unice

Publicat

Administrația Parcului Natural Apuseni le propune turiștilor circa 40 de locații de reconectare la natură, aflate în mijlocul munţilor. Locurile de relaxare au fost amenajate pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj și le oferă montaniarzilor posibilitatea de a se odihni și de a admira panorame unice.

Pe raza județului nostru sunt marcate mai multe locații, printre care punctele de belvedere de la Sohodol, Rosești, Coltău sau Fluțărești – Gârda, pârâul Trâncești și Poiana Ghețarul de la Scărișoara. 

Administrația Parcului Natural Apuseni s-a alăturat acțiunii „Parcuri sănătoase, Oameni sănătoși” prin proiectul de Re-Conectare la Natură, derulată în perioada aprilie – mai 2020 pentru celebrarea Zilei Europene a Parcurilor. Cu această ocazie au fost amenajate mai multe locații de reconectare la natură, pe raza județelor Alba, Bihor și Cluj.

Fiecare din aceste locuri este evidențiat pe o hartă, alături de câteva imagini și coordonatele sale geografice, astfel încât turiştii să le găsească cu uşurinţă. Când vor ajunge acolo, montaniarzii vor găsi băncuțe din bușteni pe care se vor putea odihni, dar şi panouri informative.

Vezi harta interactivă de reconectare la natură, în Parcul Natural Apuseni:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de elevi și profesori din Alba au fost testați joi pentru COVID-19, în laboratorul DSP. Toate rezultatele, NEGATIVE

Publicat

226 de teste pentru COVID-19 au fost efectuate joi, 28 mai, în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Alba, la elevi din ani terminali și personal didactic/nedidactic din unități de învățământ. Toate rezultatele au ieșit negative, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.  

Potrivit reprezentanților DSP Alba, comunicarea nominală a rezultatelor va fi efectuată prin intermediul structurilor Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Citește și ALBA: 20 de infectări noi cu COVID, în ultimele 24 de ore. DSP: NU este vorba despre un nou focar. De unde provin cazurile

Vineri, 29 mai, testarea va continua în unitățile de învățământ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când se redeschid sălile de fitness și culturism. Reguli stricte și măsuri de siguranță ce trebuie respectate

Publicat

Sălile de fitness și forță se vor deschide din 15 iunie, a anunțat Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, care a avut joi o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Intrarea în sala de fitness va fi condiționată de un set de reguli de igienă și distanțare, a precizat Gabriel Toncean. De asemenea, sălile care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic se vor deschide într-o etapă ulterioară.

„Prieteni, am vești bune! Data de 15 iunie a devenit o certitudine în privința redeschiderii sălilor de fitness.

Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând.

Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic.

Printre măsurile de siguranță care sunt luate în calcul se află următoarele puncte:

– accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;

– distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;

– aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;

– se recomandă și aerisirea naturală;

– va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;

– nu va fi permisă folosirea dușurilor;

– în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Până la data de 10 iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness”, a anunțat Gabriel Toncean pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate