Eveniment
TRAILER: Documentar VIDEO de 20 de minute despre Alba Iulia şi evenimentele din Cetate. Filmările vor fi gata în 2015
Oraşul Alba Iulia, numit şi Capitala de suflet a românilor, va avea propriul film. Mai exact un documentar, pe care Primăria Alba Iulia vrea să îl facă despre oraşul nostru, şi care ar urma să fie finalizat la sfârşitul lunii iunie, anul viitor. Va cuprinde imagini cu Cetatea Alba Carolina, oraşul în toate antotimpurile, evenimentele care se desfăşoară în oraşul nostru, lupte cu daci şi romani, dar şi testimoniale ale personalităţilor care au ajuns în Cealaltă Capitală. Astfel pentru cei care încă nu au ajuns pe meleagurile noastre, acest film documentar îi va convinge că merită să ne calce „pragul”.
„Îmi doresc un produs de 20 de minute care poate fi dat ca documentar, dar din el se pot extrage şi versiuni mai scurte de 3 minute, de 5 minute, de 7 minute care se folosesc, de exemplu, la diverse prezentări”, a declarat pentru Alba24, city managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.
Acesta a mai mărturisit că în cadrul acestui documentar vor mai fi inserate şi testimoniale ale unor personalităţi, de care oraşul a avut onoarea să se bucure, cum ar fi Andrei Pleşu sau Mircea Cărtărescu. Se doreşte a fi un film care să se „plieze” pe posturile naţionale de televiziune, dar şi la diferite conferinţe unde pot fi prezentate imagini din documentar.
„Dorim să filmăm acum cât mai mult, ca să putem face apoi versiuni pentru grupuri distincte. Atât pentru publicul larg cât şi pentru publicul elitist sau din zona de business. O să fie finalizat anul viitor, la finalul lui iunie, pentru că dorinţa mea este de a filma Alba Iulia în momente diferite, anotimpuri diferite, evenimente diferite.
De exemplu una este să faci o filamre aeriană la o Piaţa Cetăţii plină cu 10.000 de oameni, iar alta este să faci o filmare aeriană sau din alte puncte la Aida în aer liber, cât e de frumos Parcul Dendrologic în luna mai sau să ai Festivalul Apulum şi să ai reenactment pe care îl poţi prinde în tot felul de cadre”, a mai precizat Nicolaie Moldovan.
Filmările au început în urmă cu două săptămâni, când a avut loc în Alba Iulia şi festivalul „Dilema Veche”. Documentarul va fi „un produs segmentat pentru mai multe categorii de public, filmat atât din partea de outdoor, cât şi cea de indoor. Vrem să surprindem mai multe imagini, cu mai multe evenimente şi personaje” a spus city managerul municipiului Alba Iulia.
Acesta a mai precizat că echipa care a început filmările a rămas foarte impresioantă de „Capitala de suflet a românilor”: „După ce au văzut oraşul nu le-a venit să creadă că există aşa ceva în România, pentru că nu au fost niciodată. Pentru ei a fost surprinzător pe de-o parte modul în care au văzut că arată o Cetate, faptul că se organizează un eveniment cultural şi participă personalităţi deosebite.
Se va filma pentru acest documentar, în toate anotimpurile, astfel că se va vedea o Alba Iulie în toate etapele de schimbare a naturii, respectiv vară, toamnă, iarnă şi primăvară.
Nicolaie Moldovan a mai spus că de când s-au început lucrările la Cetate şi până acum, „nimic spectaculos nu s-a întâmplat în oraşul ăsta din punct de vedere al unui proiect important pentru comunitate”.
De patru zile şi un trailer al filmului documentar a ajuns viral, reuşind să strângă în scurt timp peste 4.900 de vizualizări şi comentarii precum, „Superb!” sau „Super…Can´t wait”.
În trailerul de 1 minut şi 54 de secunde se pot vedea principalele obiective istorice, dar şi evenimente care promovează oraşul Alba Iulia. Filmuleţul începe cu un element simbolic pentru noi românii, respectiv tricolorul României arborat în faţa unui obiectiv foarte important pentru Cealaltă Capitală, Catedrala Reîntregirii Neamului.
De asemenea în trailer mai rulează şi imagini cu Catedrala Romano – Catolică, Poarta III a Cetăţii, schimbul de gardă al Cetăţii, lupte între soldaţii romani ai Legiunii XIII- Gemina şi romanii de la Lupii Apolonului.
Documentarul este creat de Mont Blanc Pictures şi Mankind Pictures, regizat de Adrian Bacneanu, filmat de Florin Olteanu, iar directorul de fotografii este Cătălin Dardea. O echipă de profesionişti foarte atentă la detalii, pentru că pe fundal se pot auzi ticăitul ceasului de pe Catedrala Romano – Catolică, uliul Gusti al Gărzii Romane, nechezatul unui cal frizian.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News