Connect with us
Advertisement

Actualitate

Transformarea pensiei anticipate în cea pentru limită de vârstă. Când se aplică indicele de corecţie

pensionari

Publicat

O serie de clarificări privind indicere de corecţie a pensiilor au fost date printr-o decizie ÎCCJ publicată în Monitorul Oficial din 4 decembrie. Se referă la procedura de transformare a pensiei anticipate, în pensie pentru limită de vârstă.

Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la punctajul mediu anual se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anul 2011.

Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecție reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.

Indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie (art. 170 din Legea 263/2010, în vigoare din 2012, apoi prorogat pentru 2013), scrie legestart.ro.

În situația în care indicele de corecție rezultat este mai mic decât cel precedent calculat, se păstrează acesta din urmă (Legea 160/ 3 iulie 2017).

Conform art. 64 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. Reglementarea se regăsea şi Legea nr. 19/2000, în art. 52 conform căruia “(…) la împlinirea vârstelor de pensionare prevăzute de prezenta lege pensia anticipată parțială devine pensie pentru limită de vârstă (…) prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare“.

Data înscrierii inițiale la pensie este cea care rezultă din prima decizie de pensionare anticipată, iar la împlinirea vârstei de pensionare pentru limită de vârstă pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.

Altfel spus, recalcularea cuantumului pensiei anticipate prin adiționarea altor stagii de cotizare realizate după pensionarea anticipată nu conduce la nașterea unui alt drept inițial la pensie, ci doar la recalcularea cuantumului acesteia, ca urmare a transformării pensiei dintr-o categorie în alta.

Este interpretarea dintr-o decizie a ÎCCJ, dată ca răspuns la întrebări preliminare primite de la o instanţă: “Dacă se aplică, la momentul emiterii deciziei de pensie pentru limită de vârstă, indicele de corecție conform art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în contextul emiterii unei decizii de pensionare anticipată sub imperiul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, decizie care nu a fost niciodată pusă în plată?”

Admiţând cererea instanţei, Înalta Curte a stabilit că, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, indicele de corecție se aplică persoanelor al căror drept inițial la pensie s-a născut ulterior intrării în vigoare a legii.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement