Connect with us
Advertisement

Eveniment

Trecerea drumului forestier Oașa-Luncile Prigoanei-Poarta Raiului în administrarea comunei Șugag, pe ordinea de zi a Guvernului

Publicat

Guvernul va adopta vineri, 9 septembrie, trecerea drumului forestier ce leagă DN 67C – Transalpina din zona barajului Oașa, de Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, din administrarea Romsilva în administrarea comunei Șugag. Scopul preluării îl reprezintă întreținerea, reabilitarea și modernizarea acestuia. 

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de vineri, 8 septembrie, se află un proiect privind actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar a unui drum forestier precum și trecerea cu titlu gratuit a unui tronson din acesta și a terenului aferent, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Șugag, județul Alba.

Mai exact se va adopta trecerea din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Șugag, în scopul întreținerii, reabilitării și modernizării, a drumului dintre Barajul Oașa și Poarta Raiului.

Porțiunea de drum este reprezentată de patru tronsoane, în lungime totală de 15,4 km, respectiv:

  • DAF Oașa – Poiana Muierii (7,542 km)

Sub denumirea „Oaşa-Poiana Muierii”, cu o lungime solicitată de 7,542 km, din totalul de 22,5 km. Tronsonul solicitat începe în dreptul barajului Oaşa la intersecţia cu DN 67C, până la
intersecţia cu D.F. Valea Mare – Prigoana, în aproprierea bornei amenajistice nr. 347.

  • DAF Valea Mare – Prigoana (3,286 km)

Sub denumirea „Valea Mare-Prigoana” în, cu o lungime solicitată de 3,286 km, din totalul de 5,6 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la
intersecţia cu DF Valea Prigoanei – Oaşa, în aproprierea bornei amenajistice nr. 242.

  • DAF Valea Mare – Prigoana (0,398 km)

Sub denumirea „Vl. Mare-Prigoana”, cu o lungime solicitată de 0,398 km din totalul de 0,4 km. Drumul forestier solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până
la intersecţia cu DF Valea Prigoanei situată în locul numit „Luncile Prigoanei”.

  • DAF Pârâul Canciului I+II (4,200 km)

Sub denumirea „DAF PârâuI Canciului”, cu o lungime solicitată de 4,200 km, din totalul de 5,2 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Valea Prigoanei, până la intersecţia cu DF Râul Mare – Şureanu situată în locul numit „Poarta Raiului”

„Adoptarea acestui proiect de hotărâre asigură premisele implicării Consiliului local al comunei Șugag, județul Alba, în realizarea unor proiecte având ca obiect mărirea accesibilităţii fondului forestier prin modernizarea şi refacerea drumurilor forestiere existente, localitatea încadrându-se în categoria beneficiarilor eligibili, putând realiza investiţii pentru modernizarea infrastructurii forestiere prin pietruirea şi asfaltarea actualelor drumuri forestiere, dar şi pentru amenajarea unora noi, precum şi pentru diminuarea riscului incidenţei fenomenelor naturale periculoase asupra pădurii.

Astfel, pot fi efectuate investiții constând în construirea şi modernizarea drumurilor forestiere publice şi/sau private, inclusiv realizarea lucrărilor de artă a platformelor primare, construirea de sisteme de marcare, semnalizare şi avertizare, orizontale şi verticale”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Asfaltarea drumului, vitală pentru dezvoltarea zonei

Căile de acces reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei respective, pentru aceasta, comuna Şugag, este dispusă să investească în modernizarea acestor drumuri pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.

În satul de vacanţă „Luncile Prigoanei”, care a fost înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, există o bază sportivă şi de cantonament afiată în proprietatea municipiului Sebeş care are o capacitate de 100 de locuri de cazare, iar totalul locurilor de cazare, din pensiunile de aici depăşeşte numărul de cinci sute. Proprietăţile sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, sistemul de canalizare fiind în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice. De asemenea în zonă au fost instalate relee de telefonie mobilă de către toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor. Tot aici există o stână europeană care atrage anual mii de turişti și unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi bade cu fluiera” organizată de către primăria și consiliul local al comunei Şugag.

În satul de vacantă „Poarta Raiului” înfiinţat în anul 2004 există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. În zonă prezintă interez turistic rezervaţia arheologică „Castrul Roman” de pe vârful Petru, rezervaţia naturală „Iezerul Şureunu”, centrul de vizitare „Poarta Raiului” construit de către Consiliul Judeţean Alba unde sunt prezentate informaţii despre sitil Natura -2000 „Frumoasa”.

Domeniul schiabil „Şureanu” aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir reprezintă principala atracţie turistică a zonei. În prezent pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar lungimea celor zece pârtii totalizează 11.473 metri. Hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate dc 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.

La iniţiativa UAT-urilor judeţului Alba, municipiul Sebeş, oraşul Cugir, comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Săliştea şi comuna Pianu a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Interconiuntară „Munţii Şureanu” care are ca scop crearea cadrului de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale din zona Munţilor Șureanu în vederea coordonări activităţilor de dezvoltare durabila în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică şi de agrement, turism, agricultură şi creşterea animalelor, protecţia mediului şi biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meşteşugurilor tradiţionale, promovarea zonei ca destinaţie turistică şi de investiţii, sănătate şi securitate prin facilitarea cooperării şi schimbului de informaţii între furnizorii de astfel de servicii publice.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1580/2022 pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local, precum și privind modificarea art. 2 și a anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice, art. 1, lit. aa), comuna Șugag a fost atestată ca stațiune turistică de interes local.

Încetarea uzului și interesului public național, conform art. 292 alin. (2) din Ordonanță de urgență a Guvernului nr.57/2019, cu modificările si completările ulterioare, se justifică prin raportarea la Legea nr. 192/2010, cu modificările și completările ulterioare, dar și prin faptul că tronsonul de drum solicitat este utilizat de cetățenii din satele arondate comunei Șugag, iar în condițiile respectării art.54 și 83 din Legea nr.46/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aceștia nu ar mai avea acces la satele de vacanță Luncile Prigoanei și Poarta Raiului precum și la domeniul schiabil Șureanu.

Schimbarea categoriei de folosinţă silvică şi a destinaţiei pentru terenurile aferente drumurilor este interzisă cu excepţia terenurilor necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări: drumuri de interes naţional, judeţean sau local.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement