Connect with us
Publicitate

Eveniment

Trei biserici mai puțin cunoscute din Munții Apuseni. Picturi unice, peisaje superbe și mărturii ale credinței străbune

Publicat

Trei biserici mai puțin cunoscute din Munții Apuseni: Cine vrea să facă o escapadă de weekend în zona Munților Apuseni pot opta pentru vizitarea unor biserici mai puțin cunoscute din această zonă.

Aceste obiective sunt recomandate de România Atractivă, o platformă dedicată promovării rutelor turistice și a numeroaselor obiective istorice, naturale și culturale din România.

Vezi și: Obiective și rute culturale din Alba, în cea mai complexă platformă de promovare turistică. A fost lansată ”România Atractivă”

Biserica de lemn ”Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Lupșa

Aceasta este cea mai veche biserică din lemn din Transilvania, fiind ctitorită în anul 1429.

Biserica este ctitorită pe o fundație de piatră de râu. Lăcașul de cult iese în evidență prin înălțimea accentuată a acoperișului și armonia proporțiilor.

La interior, biserica este pictată cu motive florale și geometrice, iar pe tavanul altarului se află doar soarele, luna și o inscripție în limba latină, dar cu anul redat cu grafie chirilică.

Vezi și FOTO: Biserica Sfântului Ierarh Nicolae de la Mănăstirea Lupșa, cea mai veche biserică de lemn din Transilvania

Lăcașul de cult se află la o distanță de 88 de kilometri de Alba Iulia. Pentru a ajunge acolo trebuie să urmăm DN 74 până în localitatea Abrud, de unde vom continua pe DN 74A, până în apropiere de localitatea Boncești.

Din acest punct, vom vira la dreapta pe DN 75, urmând traseul acestui drum până în localitatea Mânăstire, comuna Lupșa.

Sursa: Video România Atractivă

Biserica de lemn „Sfinții Trei Ierarhi” din Goiești

Aceasta a fost ridicată pe o temelie de bolovani din piatră din râu. Are un plan dreptunghiular și o turlă despre care se crede că ar fi cea mai înaltă din zona Munților Apuseni.

Biserica impresionează mai ales prin frumusețea picturii, realizată în anul 1791, de către Simion Silaghi din Abrud, supranumit „Zugravul Apusenilor”, scrie România Atractivă.

Vizitatorii vor putea descopri comorile neprețuite ale bisericii, cum ar fi candelabrul de lemn, care datează din anul 1791, cărți vechi de secole, toaca din fier a bisericii și de clopotele turnate la Sibiu în anul 1923.

Lăcașul de cult se află la o distanță de 94 de kilometri de Alba Iulia. Pentru a ajunge acolo trebuie să urmăm DN 74 până la Abrud, de unde vom continua pe DN 74A, până în apropiere de localitatea Boncești, iar apoi să intrăm pe DJ 762, continuând pe acest drum până la Goiești.

Sursa: Video România Atractivă

Trei biserici mai puțin cunoscute din Munții Apuseni: Ansamblul Bisericii de lemn ”Înălțarea Domnului” din Arieșeni

Lăcașul de Cult a fost construit în perioada 1791-1814. Aceasta impresionează vizitatorii prin unicitatea picturilor, realizate direct pe lemn, de către zugravul Mihai de la Abrud.

În prezent, pereții laterali sunt frumos zugrăviți cu o vopsea în ulei de culoare albastră, însă nu se cunoaște cu exactitate dacă inițial au fost sau nu pictați.

În pronaos se pot observa mironosițele, pictate cu măiestrie în arcade și în altar. Pe bolta naosului se regăsește iconografia specifică zonei.

Axul bolții păstrează cercuri mari, unde sunt evidențiate chipurile de bază, canonice. Urmează registrul cu reprezentarea patimilor lui Hristos și friza mucenicilor.

Stilul bizantin se remarcă și la pictura tâmplei, unde regăsim Răstignirea, Apostolii și Proorocii.

Ansamblul se află la 120 de kilometri de Alba Iulia. entru a ajunge acolo trebuie să urmăm DN 74 până în localitatea Abrud, de unde vom continua pe DN 74A, până în apropiere de localitatea Boncești. Din acest punct, vom vira la dreapta pe DN 75, urmând traseul acestui drum până în localitatea Arieșeni.

Sursa: Video România Atractivă

Mai multe detalii cu privire la aceste lăcașuri de cult puteți găsi pe România Atractivă.

Platforma oferă și o aplicație, care poate fi instalată de pe Magazin Play sau App Store.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate