Eveniment
Trei miniştri din Guvernul Dăncilă au legături cu judeţul ALBA. Unul este ”moștenit” din cabinetul Tudose
Pe lista celor propuşi de PSD-ALDE pentru a prelua portofolii în Guvernul Dăncilă se află şi viitori miniştri care s-au născut sau au avut activitate în judeţul Alba. Este vorba despre Nicolae Burnete – la Ministerul Cercetării, Dănuţ Andruşcă – Ministerul Economiei şi Victor Negrescu, reprezentant PSD care îşi păstrează funcţia în Executiv.
Nicolae Burnete (58 de ani), propus de PSD pentru functia de ministru al Cercetării, s-a născut la Roşia de Secaş, judeţul Alba, în 4 iunie 1960. Este căsătorit, soţia fiind medic primar şi are doi copii, un băiat (inginer) şi o fată (arhitect).
Primele studii în sistemul de învăţământ le-a absolvit la Alba Iulia – Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” (1975-1977) şi apoi Liceul nr.1 (1977 – 1979, şef de promoţie).
Este preşedintele Senatului Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi director al Departamentului de Autovehicule Rutiere si Transporturi. A absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca în 1985 şi urmat apoi diverse studii de specializare în ţară, dar şi în Franţa şi Germania.
A fost şi decan al Facultăţii de Mecanică la UTCN, în perioada 2004-2012.
Potrivit CV-ului, a participat în 50 de contracte de cercetare tehnico-ştiinţifică, fie ca director, fie ca membru în colectiv şi a publicat 151 de lucrări ştiinţifice, din 166 elaborate.
În perioada 2012-2013, a fost director general adjunct la Direcţia Generală Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educaţiei. În 2012, a făcut parte din Consiliul Naţional de Etică, for care a decis că premierul Victor Ponta nu a plagiat.
În decaraţia de avere din 2016 sunt trecute o casă şi un apartament în Cluj-Napoca, dar şi două terenuri agricole şi un autoturism Mazda din 2008. În conturile bancare curente şi de economie avea aproximativ 84.000 lei şi mai avea un credit de 150.000 de lei.
Dănuţ Andruşcă (49 de ani) propus de PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, a fost director general la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, iar rezultatele obţinute l-au propulsat la conducerea Cupru Min SA.
Este deputat PSD de Neamţ, cunoscut ca apropiat al liderului PSD Neamţ, Ionel Arsene, acuzat recent de DNA de trafic de influenţă, scrie hotnews.ro.
A ocupat mai multe funcţii de conducere, chiar şi în acelasi timp, în companii de stat. În perioada septembrie 2014 – septembrie 2016 a fost preşedintele Consiliului de Administrare al SC Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin SA. Concomitent, a deţinut şi funcţia de administrator special al Cupru Min SA. În perioada mai 2013 – martie 2014, a fost director general al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Tot la RAAN, în perioada septembrie 2013-aprilie 2014, a fost administrator special. În aprilie 2014 a fost demis de ministrul Energiei de atunci, Răzvan Nicolescu, din funcţia de administrator special al RAAN pe motiv că avea un venit prea mare, în condiţiile în care compania era în insolvenţă. „L-am demis pe administratorul special Dănuţ Andruşcă, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă”, spunea Răzvan Nicolescu, în aprilie 2014.
În anii 90, a mai fost director general la SC Ulprod SRL din Târgu Neamţ (producere şi comercializare produse tehnice din cauciuc, deţine 75% din această societate) şi la SC Androix SRL (producţia articolelor din cauciuc).
A absolvit în 2001 Ştiinţe Economice la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, din iunie 2016, deţine 7 terenuri intravilane şi 3 terenuri agricole în Târgu Neamţ, respectiv Vânători, Neamţ. Mai deţine un apartament şi o casă de locuit de 386 mp în Targu Neamţ şi anexe în Vânători.
Aflat la primul său mandat de deputat, activitatea în Parlament este modestă (o singură luare de cuvânt, cea în care a depus jurământul la numirea ca deputat; a fost semnatar al 46 de iniţiative legislative).
Victor Negrescu (32 de ani) îşi păstrează funcţia de ministru şi în Cabinetul Dăncilă.
A fost preşedinte PSD Alba Iulia, vicepreşedinte PSD Alba şi apoi vicepreşedinte PSD naţional.
A urmat studiile preuniversitare în Belgia şi Franţa. În anul 2008 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, iar titlul de master în afaceri europene l-a obţinut doi ani mai tâziu, la Institut d’études politiques şi Université Pierre-Mendès-France, Grenoble, Franţa. În 2011, a devenit doctor în ştiinţe politice la SNSPA, numărându-se printre cadrele universitare ale acestei instituţii din 2012.
Negrescu s-a implicat în politică de la 17 ani, mai întâi ca simpatizant al Partidului Socialist din Franţa, apoi ca membru al PSD. Victor Negrescu a fost consilier al secretarului Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor şi vicepreşedintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European, Titus Corlăţean, dar şi în calitate de consilier la Ministerul Energiei.
Președintele-coordonator național al PES Activitst România, a fost cel mai tânăr europarlamentar român, ales în Parlamentul European în luna mai 2014.
Potrivit declaraţiei de avere, Negrescu are un apartament în Bucureşti şi avea conturi şi depozite bancare în lei şi euro (aproximativ 8.000 de lei şi 50.000 de euro), dar şi un împrumut bancar de 294.000 de lei.
sursă: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News