Eveniment
Trei spectacole de teatru, la Alba Iulia, la sfârșit de săptămână: Teatru social cu Reactor și un spectacol pentru nevăzători
Trei spectacole de teatru vor avea loc la sfârșit de săptămână, la Alba Iulia. Este vorba despre două spectracole ale actorilor de la Reactor și unul special conceput pentru persoanele cu probleme de vedere.
Pe de o parte Sspectacolele (cele de la Reactor) fac parte dintr-un proiect mai amplu destinat elevilor de liceu din oraș: un atelier de teatru documentar, social. Atelierul va avea loc în perioada 25-27 octombrie.
Iar cel de al treilea spectacol este dedicat persoanelor cu probleme de vedere. ”Lear is blind”, este un spectacol de teatru pentru nevăzători sau slab-văzători. Însă și văzătorii pot participa la spectacol, dar cu o condiție specială. Pe toată durata reprezentației aceștia vor purta o bentiță neagră pe ochi.
Cine eram când voiam să fiu
(1 h 40 min. / 14+) intrarea gratuită, 24 octombrie, de la ora 18:00, în Sala 67
Text și concept: Maialgesa Dat, Alexandra Ioana Harapu, Maria Elena Morar, Alexandra Neag, Ioana Toloargă.
Distribuția
- Maialgesa Dat
- Alexandra Ioana Harapu
- Maria Elena Morar
- Alexandra Neag
Regia și dramaturgia: Ioana Toloargă
Foto afiș: Laura Brumă
Casio
(1 h 20 min. / 16+) intrarea gratuită, 26 octombrie, de la ora 18:00, în sala 67
De: Călin Deneș, Ana Maria Marin, Ilinca Popescu, Mara Solomon
Muzica și atmosfera sonora: Mara Solomon
Montaj video live: Călin Deneș
Consultant vizual: Ilinca Popescu
Grafica: Lucia Mărneanu
Dramaturgie & direcția de scenă: Selma Dragoș
Lear is Blind
Un prim spectacol va avea loc de la ora 19.00, iar restul sâmbătă de la ora 10.00 și 14.00. Spectatorii se pot înscrie pe acest link. Accesul la spectacol este liber.
Spectacolul fiind unul destinat nevăzătorilor, el nu este conceput pentru a fi văzut. Așadar, toți spectatorii văzători sau parțial văzători vor fi rugați să poarte o bentiță specială în jurul ochilor, pe durata desfășurării spectacolului. Aceste bentițe sunt dezinfectate după fiecare reprezentație în parte.
Proiectul „ Lear is blind ” este finanțat de Ministerul Culturii prin programul de proiecte cu caracter prioritar pentru anul 2024 și are o acoperire națională. Proiectul urmărește să combată excluderea culturală a persoanelor cu dizabilități, în mod concret nevăzători, fapt prevăzut de toate politicile culturale europene și naționale.
Lear is Blind explorează două teme cruciale pentru textul shakespearian: puterea și paternitatea. Spectacolul încearcă să contureze universul complex din „Regele Lear” folosind doar spațiul sonor, împreună cu un suport tactil pentru fiecare spectator. Se explorează, astfel, puterea evocatoare a teatrului ca artă față în față, în comparație cu teatrul radiofonic.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News