Administrație
Trei ZILE LIBERE legale în plus pentru angajați, în 2023. Când vor fi minivacanțe, anul viitor
Guvernul pregătește trei zile libere în plus pentru angajați, anul viitor. Proiectul a fost pus în consultare publică, de Ministerul Muncii.
Este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, zile-punte ce vor asigura noi minivacanțe anul viitor.
Dacă se aprobă și aceste zile libere, angajații din sistemul de stat vor avea în total 15 zile libere, la care se adaugă cele din weekend (în total, 27).
Guvernul stabilește, prin hotărâre, până în data de 15 ianuarie în fiecare an, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere în cazul personalului din sistemul bugetar, dar și zile care precedă şi/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Potrivit Codului Muncii, zilele de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 1 iunie (Ziua Copilului) și 15 august (Adormirea Maicii Domnului) sunt declarate zile libere nelucrătoare.
Anul viitor, acestea pică în zile de marți, respectiv joi.
”Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere,întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în proiectul Guvernului.
Minivacanțe în plus în 2023
Vor fi următoarele minivacanțe:
- 21-24 ianuarie (de Ziua Unirii Principatelor Române): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile
- 1-5 iunie (de Ziua Copilului și Rusalii): de joi până luni inclusiv, 5 zile
- 12-15 august (de Sfânta Maria Mare): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile
Și angajații din mediul privat pot beneficia de aceste zile libere, prin decizie internă a firmelor.
Recuperarea zilelor libere
Recuperarea zilelor libere de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 de către instituţiile publice și autoritățile publice se va face prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respective 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite.
Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Excepții de la zile libere
Proiectul cu zilele libere nu se aplică în ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii (inclusiv unități medicale, unități de alimentație publică, fabrici) și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 sau nici participanţilor în aceste procese.
În cazul acestor angajați pentru care nu se pot acorda zilele libere menționate, Codul Muncii prevede că angajatorii trebuie să asigure:
- compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile
sau
- spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
În caz contrar, angajatorii riscă amenzi.
Operațiuni de încasări și plăți la Trezorerie în minivacanțe
În ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
Prin excepție, personalul din cadrul unităților Trezoreriei Statului poate desfășura, în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, activitățile stabilite prin normele metodologice privind încheierea exercițiului bugetar al anului 2023, aprobate prin ordin al ministrului finanțelor.
Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date.
Proiectul se află în consultare publică până în 9 decembrie.
Zilele libere din 2023 (înainte de modificare)
- Luni 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou (minivacanță 3 zile; 31 decembrie 2022-2 ianuarie 2023; sâmbătă – luni)
- Marți 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / Vineri, 7 aprilie – vinerea mare la catolici
- Luni, 17 aprilie – a doua zi de Paște ortodox (minivacanță de 4 zile; vineri-luni) / 10 aprilie – a doua zi de Paște catolic (minivacanță de 4 zile, vineri-luni)
- Luni, 1 mai – Ziua Muncii (minivacanță de 3 zile; sâmbătă-luni)
- Joi, 1 iunie – Ziua Copilului
- Luni, 5 iunie – a doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh (minivacanță de 3 zile; sâmbătă-luni)
- Marți, 15 august – Sfânta Maria
- Joi, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- Vineri, 1 decembrie – Ziua Națională a României (minivacanță de 4 zile, joi-luni)
- Luni, 25 decembrie – prima zi de Crăciun
- Marți, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News