Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tribunalul Alba, pe locul 5 la nivel naţional, cu 20.224 cauze soluţionate anul trecut. Instanţa se confruntă în continuare cu lipsa de personal


Publicat

just

Tribunalul Alba a prezentat activitatea desfăşurată în 2012, perioadă în care personalul instanţei s-a confruntat cu o încărcătură mare de dosare de soluţionat pentru fiecare judecător, în mare parte cauzată şi de modificările legislative. Cu toate acestea, instanţa s-a situat pe locul 4, la nivelul naţional, cu o operativitate de 80% în soluţionarea cauzelor, respective pe locul 5 ca număr de dosare soluţionate.

Anul trecut, judecătorii Tribunalului Alba au soluţionat 20.224 de cauze, număr ce clasează instanţa pe locul întâi la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia (faţă de Tribunalul Hunedoara – 13.0218 cauze soluţionate şi Tribunalul Sibiu  – 12.268 cauze soluţionate) şi pe locul 5 la nivel naţional. Ca operativitate, cu 80%, rămâne pe locul întâi la nivel regional şi pe locul patru, în ţară.

Volumul total de activitate înregistrat de Tribunalul Alba în cursul anului 2012 este de 26.697 cauze (locul 12 la nivel naţional şi locul întâi la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia).

Încărcătura pe judecător raportat la numărul de posturi din schemă a fost de 1.197 cauze/judecător, locul 10 la nivel naţional şi locul întâi la nivelul Curţii de Apel Alba Iulia (Tribunalul Hunedoara – 1137 cauze/judecător iar Tribunalul Sibiu – 982 cauze/judecător).

Mai puţine cauze nou-intrate pe rolul instanţei

În cursul anului 2012 la instanţele din judeţul Alba s-au înregistrat un număr de 39.849 cauze nou intrate. Din acest total, 20.043 dosare au fost înregistrate la Tribunalul Alba, restul de 19.806 fiind înregistrate la cele cinci judecătorii : 9.082 cauze la  Judecătoria Alba Iulia , 4.405 cauze la Judecătoria Aiud, 2.306 cauze la Judecătoria Câmpeni, 1.707  cauze la judecătoria Blaj, 2.306 cauze la Judecătoria Sebeş.

Comparativ cu anul 2011, la nivelul Tribunalului Alba, se constată o mică scădere a numărului de cauze nou intrate, respectiv cu 196 cauze mai puţin, iar la nivelul judecătoriilor numărul este cu 3.322 de cauze  mai mic decât în 2011. Din anul 2012 cererile de investire a hotărârilor pronunţate de Tribunalul Alba nu au mai primit număr nou de dosar, fiind soluţionate în cadrul dosarului de care aparţin.

Din totalul cauzelor intrate pe rolul Tribunalului Alba, au fost repartizate 4.239 la secţia I civilă, 1.014 la secţia penală şi 14.790 la secţia II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Cele trei secţii ale Tribunalului Alba au soluţionat un număr de 20.223 cauze.

Numărul redus de judecători a influenţat operativitatea

Dintre factorii care au influenţat indicele de operativitate se remarcă numărul redus de judecători (în cursul anului 2012, Tribunalul Alba a funcţionat cu o medie de 26 judecători din cei 28 prevăzuţi în schemă) şi înregistrarea în ultima lună a anului a unui număr însemnat de dosare, care nu au putut fi soluţionate dat fiind timpul prea scurt pentru a putea fi citate părţile.

La Tribunalul Alba o creştere semnificativă s-a înregistrat la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, respectiv cu 4.383 cauze faţă de anul 2011, o scădere a numărului de cauze înregistrându-se la secţia penală, urmare a modificărilor aduse prin Legea Nr.202/2010.

Operativitatea medie pe instanţele arondate Tribunalului Alba a scăzut în anul 2012, cu o medie de 3,4%, iar la Tribunalul Alba operativitatea  a înregistrat o creştere, respectiv de la 75,89% în anul 2011 la 79,50% în anul 2012.

S-a menţinut stocul de dosare nesoluţionate la finele anului, respectiv 6.635 dosare la finele anului 2011 şi 6.455 dosare la finele anului 2012, acest fenomen fiind generat de numărul mare de dosare nou intrate în ultimele zile ale anului în materia contenciosului administrativ (taxe de poluare).

Modificări legislative care au influenţat activitatea instanţei

În cursul ultimilor ani au existat mai multe modificări legislative care au afectat activitatea instanţelor de judecată. De exemplu, Legea 202/2010 (“Mica reformă”), care a adus modificări şi în privinţa competenţei materiale şi funcţionale a tribunalelor. În materie civilă, cea mai importantă modificare a fost noul Cod civil intrat în vigoare la 1.10.2011 ale cărui efecte s-au putut observa în 2012 în special în materia exercitării autorităţii părinteşti. În materia contenciosului administrativ şi fiscal numeroasele modificări ale legislaţiei care stabileau cadrul legal privind instituirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, au determinat o creştere exponenţială a numărului de dosare având ca obiect pe de o parte, obligarea Instituţiei Prefectului la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iar pe de altă parte, obligarea Administraţiilor Finanţelor Publice şi Administraţiei Fondului pentru Mediu de restituire a acestei taxe.

Durata medie de soluţionare a cauzelor la Tribunalul Alba este de 0 – 6 luni

Din totalul de cauze soluţionate în anul 2012, un număr de 19.339 au fost soluţionate într-un interval de timp cuprins între 0 – 6 luni, 344 au fost soluţionate într-un interval de timp cuprins între 6 – 12 luni, 153 cauze într-un interval de 1 – 2 ani şi 90 cauze au fost soluţionate într-un interval de timp de peste 2 ani.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon„, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incidența COVID în fiecare localitate din județul Alba și situația internărilor. Ministerul Sănătății publică datele în premieră

Publicat

La mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății a publicat toate datele legate de testarea COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară.

Datele au fost publicate pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice și pot fi consultate și descărcate de orice persoană.

Documentul poate fi descărcat de AICI: transparenta COVID_martie_2021

„Datele actualizate zilnic în acest format sunt extrase din aplicațiile Corona Forms, Alerte MS și RENV și publicate automat în format brut. Din acest motiv ele pot conține inadvertențe”, se precizează pe portalul guvernului.

Informațiile sunt actualizate zilnic, începând cu 1 martie.

Incidenta la 14 zile la nivel de UAT
UAT01-03-202102-03-202103-03-2021
ALBAC0,500,500,50
ALMAŞU MARE000
ARIEŞENI000
AVRAM IANCU000
BERGHIN3,642,603,12
BISTRA0,870,870,87
BLANDIANA1,081,091,09
BUCERDEA GRÂNOASĂ0,870,430,43
BUCIUM000
CÂLNIC0,490,490,49
CENADE000
CERGĂU1,221,221,22
CERU-BĂCĂINŢI7,097,270
CETATEA DE BALTĂ000
CIUGUD3,062,752,44
CIURULEASA000
CRĂCIUNELU DE JOS2,792,802,80
CRICĂU3,492,992,49
CUT1,561,561,56
DAIA ROMÂNĂ1,591,591,27
DOŞTAT2,933,913,91
FĂRĂU000
GALDA DE JOS1,111,111,11
GÂRBOVA0,930,930,93
GÂRDA DE SUS1,301,301,30
HOPÂRTA000
HOREA000,51
IGHIU1,131,561,56
ÎNTREGALDE000
JIDVEI0,180,370,56
LIVEZILE2,462,462,46
LOPADEA NOUĂ2,292,301,92
LUNCA MUREŞULUI1,932,703,09
LUPŞA0,670,680,34
METEŞ1,051,071,07
MIHALŢ6,107,067,36
MIRĂSLĂU0,500,501,51
MOGOŞ000
MUNICIPIUL AIUD1,651,651,77
MUNICIPIUL ALBA IULIA5,925,835,86
MUNICIPIUL BLAJ1,391,491,25
MUNICIPIUL SEBEŞ3,463,223,12
NOŞLAC1,091,091,09
OCOLIŞ1,781,791,79
OHABA000
ORAŞ ABRUD0,940,950,95
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ0,520,260,26
ORAŞ CÂMPENI0,670,670,67
ORAŞ CUGIR1,321,361,32
ORAŞ OCNA MUREŞ1,351,351,42
ORAŞ TEIUŞ3,573,162,47
ORAŞ ZLATNA0,370,370,50
PIANU2,502,232,50
POIANA VADULUI000
PONOR5,855,915,91
POŞAGA000
RĂDEŞTI2,302,312,31
RÂMEŢ000
RIMETEA0,990,991,99
ROŞIA DE SECAŞ0,610,610,61
ROŞIA MONTANĂ000
SĂLCIUA0,690,690
SĂLIŞTEA0,830,840,84
SÂNCEL0,380,761,14
SÂNTIMBRU1,971,641,31
SĂSCIORI1,381,221,22
SCĂRIŞOARA000
ŞIBOT2,052,462,46
SOHODOL000,59
ŞONA1,832,283,43
ŞPRING11,3811,4411,44
STREMŢ0,810,810,81
ŞUGAG1,041,041,04
UNIREA2,222,833,43
VADU MOŢILOR0,740,740,74
VALEA LUNGĂ1,892,532,53
VIDRA0,640,640,64
VINŢU DE JOS0,720,900,54

Situația internărilor în spitale

Număr persoane spitalizate / spital / zi
Spital01-03-202102-03-202103-03-2021
Spital Orasenesc Cugir121415
Spitalul Municipal Sebeș141415
Spitalul Municipal Blaj192017
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia393639
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud272729

Pe 21 februarie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19, solicitată de mai multe organizaţii din societatea civilă potrivit libertatea.ro

Ce solicitau organizaţiile din societatea civilă:

 • Incidența la 14 zile la nivel de UAT;
 • Numărul de persoane externate vindecate/județ/zi;
 • Numărul de persoane externate/județ/zi;
 • Numărul de persoane decedate/județ/zi;
 • Numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secțiile ATI/județ/zi și numărul total de pacienți ATI/județ/zi;
 • Numărul de cazuri active/județ/zi; Numărul de persoane aflate în carantină instituționalizată/județ/zi;
 • Numărul de persoane aflate în autoizolare/județ/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi;
 • Tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) – proporție din pacienții testați județ/zi;
 • Durata de timp între recoltarea de probe biologice-rezultat (zile) – exprimată ca mediană dacă nu se poate mai detaliat;
 • Proveniența persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute, defalcate pe județ;
 • Raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi;
 • Numărul de pacienți confirmați, dar asimptomatici sau cu forme foarte ușoare;
 • Proveniența persoanelor testate pozitiv (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute;
 • Perioada între rezultatul pozitiv și spitalizare (ore) – exprimată ca mediană, dacă nu se poate mai detaliat; Numărul de persoane spitalizate/județ/zi(ideal pe spital);
 • Tipul de transmitere pentru fiecare caz (comunitar/instituțional/focar cunoscut sau nou/internațional/etc.);
 • Caracteristici ale persoanelor spitalizate/decedate (grupa de vârstă/vârsta, sex, afecțiuni preexistente/tipul afecțiunilor – cu asigurarea faptului că pacienții nu pot fi identificați pe baza acestor informații) Numărul de persoane reinfectate/județ/zi;
 • Informații cu privire la focare (județ, locație, tip focar, număr de persoane confirmate, numărul potențial de persoane ce pot fi afectate);
 • Informații cu privire la centrele rezidențiale (informații la nivel de centru: total rezidenți, infectați, vindecați, decedați);
 • Raportarea corecțiilor efectuate la nivel de număr de cazuri/decese pe județe/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi, defalcate pe persoane vaccinate/persoane vaccinate cu rapel și tip de vaccin; Numărul de persoane programate pentru vaccinare și care nu se prezintă la centrul de vaccinare/județ/zi;
 • Numărul de persoane adăugate ad-hoc pentru că au mai rămas doze/județ/zi; Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/județ/zi, defalcate pe reacții comune/minore și reacții majore;
 • Numărul de doze de vaccinuri livrate/județ, defalcate pe tip de vaccin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate