Connect with us
Publicitate

Actualitate

Tudorel Niţulescu, Mare Maestru în Marea Lojă Naţională a României: „Conducătorul răscoalei de la 1784-1785, Horea, a fost mason”

Publicat

În fiecare an, pe 28 februarie, membri ai Marii Loji Naţionale a României, alături de conducătorii judeţului, ai oraşului, reprezentanţi din învăţământ şi armată, vin să comemoreze martiriul eroilor neamului românesc, Horea Cloşca şi Crişan. În urmă cu 10 ani, reprezentanţi ai masonilor au propus şi au construit Semnul Mâinii în Dealul Furcilor, în memoria lui Horea, membru atestat al societăţii secrete. În acest an, la Alba Iulia a venit Tudorel Niţulescu, Grand Maître al Marii Loji Naţionale a României: „Este o onoare pentru noi să fim aici, este o contribuţie a Masoneriei actuale la tot ce înseamnă prezentul şi reactualizarea istoriei noastre”.

Marele Maestru, Tudorel Niţulescu, acompaniat de Mircea Chira, Pro Mare Maestru şi un controversat om de afaceri din Alba Iulia, fost parton al reţelei „Ulpia”, a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă în care a explicat în detaliu cum se face că Nicolae Ursu, zis Horea, liderul răscoalei ţărăneşti de la 1784-1785, este mason.

Niţulescu: „România modernă este, în principal, creaţia masoneriei franceze”

Tudorel Niţulescu a făcut o incursiune introductivă în întregul context istoric al României, din perspectivă masonică: „Istoricii români şi mondiali au recunoscut că începutul României moderne este anul 1821, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, mason dovedit cu acte, iniţiat de ţarul Rusiei. Un alt an important este 1848, Bălcescu, Avram Iancu şi marile personalităţi de la această revoluţie extradordinară, sunt masoni. 1859, Alexandru Ioan Cuza, Kogălniceanu şi tot ce ştiţi că s-a întâmplat în România Mică, influenţă clară a masoneriei franceze, prin influenţa unui mare mason francez, Napoleon al III-lea.

1918, am ajuns la Alba Iulia, Vaida Voievod, împreună cu alţi 6 fraţi, cu aprobarea lui I.C. Brătianu, după părerea mea, cel mai mare prim-ministru pe care l-a avut România, au fost primiţi în masoneria franceză şi toate Cancelariile Europei au acceptat Declaraţia de la Alba Iulia care a însemnat kilometrul 0 al României Mari. Asta înseamnă Masonerie. Trebuie să ne uităm foarte atent la felul în care ne ancorăm astăzi în prezent, în trecutul istoriei neamului nostru şi să încercăm să participăm la ce urmează, în măsura în care suntem ce trebuie, ca Masonerie”.

Tudorel Niţulescu, cu ce scop la Alba Iulia?

Tudorel Niţulescu are 14 ani de Masonerie, a fost iniţiat în prezenţa celui mai mare mason român, Nicu Filip. În 2010, a fost ales Mare Maestru, prin vot secret, în Marea Lojă Naţională a României.

În ziua martiriului lui Horea şi Cloşca, Tudorel Niţulescu a adus la Alba Iulia câteva documente traduse, apărute în cartea „Biserica trăită departe”, apărută prin grija Bisericii Ortodoxe Române, scrisă de preotul dr. Nicolae Dura, preot paroh al Bisericii Ortodoxe Române din Viena, după 25 de ani de trăire la Viena a ortodoxiei româneşti. În paginile acestei cărţi se confirmă faptul că Horea a aparţinut unei societăţi secrete, numită Crucea de Fier şi că era un om instruit, chiar dacă se născuse într-o familie de iobagi.

Tudorel Niţulescu a citit fragmentul referitor la apartenenţa lui Horea la masonerie: „Horea, conducător al răscoalei ţărăneşti din Transilvania anilor 1784, care a devansat cu cinci ani revoluţia franceză, a făcut parte dintr-o asociaţie secretă vieneză (Kreuzbrüderschaft – Frăţie de cruce – Lojă cu sigiliu la Viena). În timpul iernii 1784-1785 petrecute la Viena, Horea, „om cu învăţătură şi mare meştzer în iscodiri rafinate, a avut conctacte şi cu un fost ofiţer din armata rusă, Mihail Popescu, agent secret la Viena, atât al ruşilor cât şi al domnitorului moldav, Alexandru Constantin Mavrocordat.

Niţulescu a explicat apariţia lui Alexandru Mavrocordat în acest context: „Datele istorice confirmă că începerea propriu-zisă a Masoneriei în Moldova îl are pe Mavrocordat ca prim şi înaintaş mare mason”.

Tudorel Niţulescu a împărtăşit celor prezenţi contextul istoric care l-a făcut pe Horea mason: „La acel moment, 1770-1780, nobilimea maghiară încerca din răsputeri să înlăture tot ce era românesc în Transilvania. Pe de altă parte, aşa cum se întâmplă cu oamenii care nu se controlează când ajung la putere şi se îmbată repede de ea şi uită că sunt efemeri, şi aceşti nobili maghiari au uitat să plătească dările către Viena, către jupânul cel mare, împăratul Franz Josef, un om întelept. Acesta a încercat să găsească modalitatea de a intra din nou într-o stare de normalitate şi a aflat de înţelepciunea lui Horea, care a tot fost pe acolo, pe jos.

Ce motivaţie avea? Nu ştia că îl aşteaptă cineva? El nu pleca de capul lui, era invitat. Sună frumos că pleca pe jos, dar poate mai găsea un cal sau altceva. El a intrat într-un anumit anturaj prin inteligenţa lui, a avut ambiţia să înveţe şi să citească, ajunsese să ştie să scrie, încât a fost invitat să scrie despre necazurile românilor din acea perioadă. O oportunitate ar fi fost să existe o reacţie a tărănimii, a iobagilor de acolo, dar nu de amploarea pe care a luat-o răscoala lui Horea şi Cloşca”.

„Horea a fost iniţiat dintr-un interes personal al lui Franz Josef al II-lea”

Potrivit lui Niţulescu, scânteia răscoalei a fost dată de împăratul Franz Josef al II-lea printr-un om de inteligenţa şi cultura lui Horea, sprijinit de un ofiţer al armatei, cu rang de locotenent, Cloşca, strategul militar al răscoalei 1784-1785. „Nu e nimic întâmplător. Lucrurile au căpătat o asemenea dimensiune încât nici el nu a mai putut să le controleze. Supărarea, sărăcia, umilinţa pe care o trăiau românii aici, au explodat prin graţia lui Dumnezeu. O Europă s-a cutremurat prin decenţa de român a lui Horea şi prin iscusinţa militară a lui Cloşca. Crişan, a fost şi el un soldat din armata austro-ungară, toţi trei sunt martiri ai neamului românesc, cu sânge pur românesc. Aşa a fost primit el şi iniţiat, din interesul persoanl al lui Franz Josef al II-lea, care a fost totuşi un înţelept. Primind şi discutând cu oamenii simpli de acolo a încercat să creeze o stare de echilibru vizavi de profitul pe care îl avea el din Transilvania şi care ştia că nu mai apare. Dincolo de orice alte comentarii e clar că el a făcut parte din acea Lojă”.

Legenda spune că în momentul în care a fost prins, în 27 decembrie 1784, Horea avea asupra sa un set de scrisori pe care le-a aruncat pe focul de tabără. Scrisorile au ars, nu se mai poate şti ce era scris în ele. Este, însă, foarte posibil ca acestea să fi conţinut nişte cutume masonice sau nişte secrete ale lojilor masonice, iar aceasta poate fi o dovadă în plus că Horea a făcut parte dintr-o societate secretă şi era depozitarul unor documente secrete.

„Noi am participat prin eroii noştri naţionali la tot ce s-a întâmplat în construcţia masonică a Europei”, a adăugat Tudorel Niţulescu.

Foto Horea: descopera.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Anonim

    marți, 28.02.2012 at 18:06

    Penibil…

  2. Serafim

    marți, 28.02.2012 at 23:00

    Oare Decebal nu o fi fost şi el mason? Adam, Eva, nimic?

  3. jean

    miercuri, 29.02.2012 at 06:58

    măi d-le Niţulescu ! să şti că şi Gheorghe Doja a fost mason. de la Vlad şi Menumorut au început cu masoneria…halal să-ţi fie ! !

  4. budulay

    miercuri, 29.02.2012 at 08:14

    de ce e penibil ? e vorba despre o informatie, fie ca e valida fie ca nu, nitulescu e responsabil.
    interesanta perspectiva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate