Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tudorel Toader a câștigat o luptă în războiul revocării lui Augustin Lazăr. Procesul se mută de la Alba la București

Publicat

YouTube video

Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca dosarul în care Augustin Lazăr cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcția de procuror general al României, declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, să se judece la Curtea de Apel București. Astfel, instanţa din Alba Iulia a admis cererea Ministerului Justiției, iar decizia magistraţilor este fără cale de atac.

A doua ”confruntare” în justiție între Augustin Lazăr și Ministerul Justiției, privind cererea de suspendare a procedurii de revocare din funcția de procuror General al României, a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia, marți, 27 noiembrie.

Nici la a doua înfățișare în instanță nu a fost prezent Augustin Lazăr, el fiind reprezentat de avocatul Ovidiu Podaru, iar Ministerul Justiției, de către consilierul juridic Alexandru Stan.

A fost judecată invocarea excepției de necompetență teritorială a Curții de Apel Alba Iulia de a judeca dosarul, de către reprezentantul Ministerului Justiției.

În pledoaria sa, consilierul juridic a punctat că litigiul nu este între persoane fizice, Augustin Lazăr și ministrul Justiției, Tudorel Toader, ci între două persoane juridice, Procurorul General al României și Ministerul Justiției.

În acest fel, Alexandru Stan, a încercat să demonstreze că instanța la care trebuie judecată cererea de suspendare a procedurii de revocare este Curtea de Apel București, deoarece adresa instituției pe care reclamantul o conduce este la București, nu la Alba Iulia.

Avocatul lui Augustin Lazăr, în replică, a subliniat că în litigul actual este stipulat clar cine sunt părțile: reclamant persoană fizică Augustin Lazăr și pârât Ministerul Justiției. Acesta a făcut astfel diferența între domiciliul unei persoane fizice și sediul unei persoane juridice.

Ovidiu Podaru a amintit articolul 10/ aliniatul 3 din legea conteciosului administrativ, potrivit căreia: ”Reclamantul se poate adresa instanţei de la domiciliul său sau celei de la domiciliul pârâtului. Dacă reclamantul a optat pentru instanţa de la domiciliul pârâtului, nu se poate invoca excepţia necompetenţei teritoriale”.

Totodată, avocatul reclamantului a precizat că funcția de procuror general al României nu este o autoritate publică, ci o funcție din cadrul Ministerului Public, prin urmare reclamantul are calitatea de persoană fizică, nu juridică în acest litigiu.

După o pauză de 40 de minute, judecătorul de caz a pronunțat decizia prin care a fost admisă excepția de necompetență teritorială a Curții de Apel Alba Iulia, în favoarea Curții de Apel București.

În urma deciziei fără cale de atac a Curții de Apel Alba Iulia, avocatul lui Augustin Lazăr a declarat că există două variante de soluționare: ”Unu că va rămâne acolo și se va soluționa la Curtea de Apel București, a doua variantă posibilă – așa cum Curtea de Apel Alba a considerat că competența teritorială este la Curtea de Apel București -, Curtea de la București să considere că este competentă Curtea de Apel Alba. În situația asta, primul termen de judecată, constatându-se conflictul negativ de competență, o să fie sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de contencios administrativ, pentru a tranșa exact această problemă, care este instanța competentă să soluționeze acest litigiu”.

Întrebat dacă faptul că dosarul se mută de la Alba Iulia la București ar fi o tergiversare a dosarului, Ovidiu Podaru a declarat că: ”O tergiversare din partea cui? Adică vă dați seama că din partea noastră în nici un caz, pentru că nu noi am ridicat excepția, nu știu sincer, nu cred, pur și simplu, e adevărat că normele de aplicare au o oarecare ambiguitate să zic așa, eu personal cred că Curtea de Apel Alba Iulia este competentă, dar sigur justiția decide și asupra propriei sale comepetențe”.

Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

“Marţi, 27 noiembrie 2018, în dosarul nr.580/57/2018, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cererii de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a fost invocată de pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu are cale de atac”.

Conţinutul dispozitivului hotărârii nr.252/27.11.2018 a Curţii de Apel Alba Iulia la dosar nr. 580/57/2018:

„Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal invocată de pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei şi în consecinţă,

Declină competenţa de soluţionare a cererii de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal .

Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.11.2018.”

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax