Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tudorel Toader a câștigat o luptă în războiul revocării lui Augustin Lazăr. Procesul se mută de la Alba la București


Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca dosarul în care Augustin Lazăr cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcția de procuror general al României, declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, să se judece la Curtea de Apel București. Astfel, instanţa din Alba Iulia a admis cererea Ministerului Justiției, iar decizia magistraţilor este fără cale de atac.

A doua ”confruntare” în justiție între Augustin Lazăr și Ministerul Justiției, privind cererea de suspendare a procedurii de revocare din funcția de procuror General al României, a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia, marți, 27 noiembrie.

Nici la a doua înfățișare în instanță nu a fost prezent Augustin Lazăr, el fiind reprezentat de avocatul Ovidiu Podaru, iar Ministerul Justiției, de către consilierul juridic Alexandru Stan.

A fost judecată invocarea excepției de necompetență teritorială a Curții de Apel Alba Iulia de a judeca dosarul, de către reprezentantul Ministerului Justiției.

În pledoaria sa, consilierul juridic a punctat că litigiul nu este între persoane fizice, Augustin Lazăr și ministrul Justiției, Tudorel Toader, ci între două persoane juridice, Procurorul General al României și Ministerul Justiției.

În acest fel, Alexandru Stan, a încercat să demonstreze că instanța la care trebuie judecată cererea de suspendare a procedurii de revocare este Curtea de Apel București, deoarece adresa instituției pe care reclamantul o conduce este la București, nu la Alba Iulia.

Avocatul lui Augustin Lazăr, în replică, a subliniat că în litigul actual este stipulat clar cine sunt părțile: reclamant persoană fizică Augustin Lazăr și pârât Ministerul Justiției. Acesta a făcut astfel diferența între domiciliul unei persoane fizice și sediul unei persoane juridice.

Ovidiu Podaru a amintit articolul 10/ aliniatul 3 din legea conteciosului administrativ, potrivit căreia: ”Reclamantul se poate adresa instanţei de la domiciliul său sau celei de la domiciliul pârâtului. Dacă reclamantul a optat pentru instanţa de la domiciliul pârâtului, nu se poate invoca excepţia necompetenţei teritoriale”.

Totodată, avocatul reclamantului a precizat că funcția de procuror general al României nu este o autoritate publică, ci o funcție din cadrul Ministerului Public, prin urmare reclamantul are calitatea de persoană fizică, nu juridică în acest litigiu.

După o pauză de 40 de minute, judecătorul de caz a pronunțat decizia prin care a fost admisă excepția de necompetență teritorială a Curții de Apel Alba Iulia, în favoarea Curții de Apel București.

În urma deciziei fără cale de atac a Curții de Apel Alba Iulia, avocatul lui Augustin Lazăr a declarat că există două variante de soluționare: ”Unu că va rămâne acolo și se va soluționa la Curtea de Apel București, a doua variantă posibilă – așa cum Curtea de Apel Alba a considerat că competența teritorială este la Curtea de Apel București -, Curtea de la București să considere că este competentă Curtea de Apel Alba. În situația asta, primul termen de judecată, constatându-se conflictul negativ de competență, o să fie sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de contencios administrativ, pentru a tranșa exact această problemă, care este instanța competentă să soluționeze acest litigiu”.

Întrebat dacă faptul că dosarul se mută de la Alba Iulia la București ar fi o tergiversare a dosarului, Ovidiu Podaru a declarat că: ”O tergiversare din partea cui? Adică vă dați seama că din partea noastră în nici un caz, pentru că nu noi am ridicat excepția, nu știu sincer, nu cred, pur și simplu, e adevărat că normele de aplicare au o oarecare ambiguitate să zic așa, eu personal cred că Curtea de Apel Alba Iulia este competentă, dar sigur justiția decide și asupra propriei sale comepetențe”.

Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

“Marţi, 27 noiembrie 2018, în dosarul nr.580/57/2018, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cererii de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a fost invocată de pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu are cale de atac”.

Conţinutul dispozitivului hotărârii nr.252/27.11.2018 a Curţii de Apel Alba Iulia la dosar nr. 580/57/2018:

„Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal invocată de pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei şi în consecinţă,

Declină competenţa de soluţionare a cererii de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamantul Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal .

Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.11.2018.”

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, infectat cu Sars-Cov-2 cu doar o zi înainte de rapel

Publicat

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunţat sâmbătă că s-a infectat cu SARS-CoV-2 de la un coleg chiar cu o zi înainte de vaccinarea cu a doua doză de ser, având o formă foarte uşoară a bolii.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu sunt foarte bine. Din fericire, apucasem să fac prima doză de vaccin, dar m-am contaminat miercurea trecută de la un coleg chiar cu o zi înainte de rapel.

M-am pozitivat ulterior, dar în acest context am făcut o formă foarte uşoară. La gradul meu de oboseală şi stres ar fi putut fi altfel dacă nu aş fi fost vaccinat.

Să fiţi/ să fim cu toţii ocrotiţi alături de cei dragi! Speranţa pusă în Dumnezeu ne va ajuta mereu”, a precizat Vasile Bănescu.

Sursă: Agepres

Foto: Basilica.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu de vegetație în apropierea Parcului Dendrologic din Alba Iulia. Un alt incendiu a izbucnit la Vințu de Jos

Publicat

Două incendii de vegetație au izbucnit sâmbătă spre duminică noaptea.

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vințu de Jos, a intervenit sâmbătă seară pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza comunei Vințu de Jos.

La fața locului au fost trimise 2 mașini.

În același timp, un alt incendiu de vegetație a izbucnit în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia, unde a fost trimisă o autoutilitară de stins incendii.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Intervenție dificilă a pompierilor, din cauza unor mașini parcate neregulamentar pe o stradă din Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba au anunțat sâmbătă seară că mașinile de pompieri au ajuns foarte greu la un bloc din Alba Iulia, unde primiseră o alertă de incendiu. 

Motivul îl reprezintă mașinile parcate neregulamentar. 

”Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervina la un posibil incendiu de apartament pe str. Vasile Goldiș în municipiul Alba Iulia.

La ajungerea fortelor de intervenție la fața locului s-a constatat ca era vorba despre o tigaie uitată pe foc de proprietari, fără probleme deosebite.

Intervenția a fost în schimb îngreunată de accesul foarte dificil pe stradă din cauza mașinilor parcate neregulamentar.

Dorim sa atragem atenția prin intermediul dumneavoastră cetățenilor că din această cauza mașinile de stingere sau ambulanțele pot ajunge cu întârziere la solicitări” au transmis reprezentanții ISU Alba.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANSVSA a modificat prețurile la verificarea documentelor pentru animalele de companie și pentru cele destinate exportului

Publicat

ANSVSA a actualizat tarifele pentru siguranța animelelor. Noile prețuri se aplică pentru firmele care exportă animale în alte țări dar și pentru românii care solicită asistență în timpul călătoriei pentru animalele de companie.

Ordinul nr. 49/2021 privind modificarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ca urmare a actualizării tarifelor în funcție de rata inflației din anul 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Atfel, tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate potrivit legestart.ro

Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014  se modifică în urma actualizării tarifelor în funcție de rata inflației din anul 2020.

Inflația a fost calculată pentru perioada ianuarie 2020-decembrie 2020 sau la data intrării în vigoare a tarifului-decembrie 2020 pentru tarifele intrate în vigoare în anul 2020.

Potrivit noilor modificări, verificarea documentelor sanitare veterinare însoțitoare și a îndeplinirii condițiilor sanitare veterinare de export al mărfurilor supuse controalelor sanitare veterinare de frontieră este acum 48 de lei.

Iar acordarea asistenței veterinare animalelor de companie, în timpul călătoriei, la solicitarea proprietarului este 70 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate