Actualitate
Turiști salvați din gheara ursului, de jandarmii din Alba, în zona Detunata-Columnele de Bazalt
Patru turişti care întâlniseră un urs au fost salvaţi de jandarmii montani, la sfârșitul acestei săptămâni. Incidentul s-a petrecut în zona Detunata, Columnele de Bazalt, judeţul Alba şi a fost semnalat prin apel la 112, duminică seara.
Cei doi bărbaţi şi două femei sunt originari din judeţul Sibiu şi se plimbau în zona amintită. În jurul orei 19.00, au observat un urs şi, temându-se pentru viaţa lor, au sunat la 112 şi au solicitat ajutor, după care au fugit şi s-au refugiat într-un loc relativ sigur din zona Columnelor de Bazalt.
În sprijinul turiştilor a plecat de urgenţă un echipaj mixt, compus din 3 jandarmi montani şi un paznic de vânătoare, sub conducerea şefului Grupei de Intervenţie şi Supraveghere din cadrul Jandarmeriei Cîmpeni. De asemenea, un echipaj SMURD a fost direcţionat spre zona Detunata pentru a acorda, la nevoie, îngrijiri medicale.
În jurul orei 21.00, cele patru persoane au fost identificate şi conduse în siguranţă spre locul de cazare.
Având în vedere că în perioada estivală se înregistrează o mare afluenţă a turiştilor în zona montană a judeţului, jandarmii reamintesc câteva reguli de bază pentru a evita întâlnirile neplăcute cu animalele sălbatice:
1. Nu pleca singur la drum, asigură-te că mergi cu cel puţin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi va fi auzit de animale şi ele vă vor evita. Mai există varianta să purtaţi agăţat de rucsac un aşa-zis Bell Bear, care sună de fiecare dată când este mişcat.
2. Dacă observi prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine să faci zgomot prin lovirea cănilor sau a vaselor de metal pe care le ai la tine. Nu miza că e destulă distanţă între voi şi urs, dacă a simţit mirosul de mâncare, se va ţine după voi până când campaţi.
3. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, s-ar putea să te trezeşti cu ursul faţă în faţă. Nu te panica. Dacă fugi, te vei transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu poţi să fugi mai repede decât el. Poartă de gât un fluier, este foarte sensibil la zgomot. Fluieră cât poţi de tare şi adoptă o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, ai grijă că el are pe unde scăpa deoarece, dacă simte că este încolţit, va ataca.
4. Dacă, în situaţia de mai sus, nu ai fluier, fă zgomot cu ce poţi, ţipă, bate din palme. Retrage-te încet, cu ochii la el. Dă drumul rucsacului, dacă totuşi vine spre tine, aruncă-l în opusul direcţiei pe care tu o vei lua, pentru că este interesat de mâncare, cel mai probabil, nu de tine.
5. Împachetează-ţi cât mai bine mâncarea în rucsac, astfel încât să nu miroasă prea tare. Nu mânca în locurile împădurite şi care ştii că sunt frecventate de urşi.
6. Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestări meteo şi ies în căutarea hranei.
7. Ursoaica cu pui este un real pericol, iar, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.
8.Când campezi, nu ţine mâncarea în cort. Agaţ-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ţi-ai instalat cortul.
9. Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu ai, achiziţionează unul. Au mirosul dezvoltat, pentru că au un nas extrem de sensibil, iar aceasta poate fi folosită în avantajul tău.
10. În caz de accident, solicitaţi ajutor prin apel la 112 specificând următoarele:
– datele de identificare ale persoanei care anunţă;
– ce s-a întâmplat;
– câte persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate în dificultate;
– când s-a produs accidentul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News