Connect with us
Advertisement

Actualitate

Un agent din Alba îi face „concurență” lui Marian Godină. Dan Groza povestește despre greutățile și satisfacțiile pe care le oferă meseria de polițist

Publicat

12804844_1224156767612315_3129083779530658148_n După exemplul lui Marian Godină, agentul Dan Ioan Groza din Alba povestește cum e viața în uniforma de polițist, care sunt greutățile cu care se confruntă agenții și care este mulțumirea care învinge toate obstacolele.

Poetul Dan Ioan Groza, absolvent de școală militară și agent de poliție, a lansat, în 2013, un volum de poezie intitulat „Drumul pașilor neopriți”.

„Mergi la şcoala militară. Dai examen, după ce te-ai pregătit din timp, concurând pe un loc cu peste 20 de persoane (în cel mai îmbucurător caz). După ce intrii la şcoală, tragi din greu, înveţi ca la repartiţie să prinzi un loc în judeţ. Dacă ai noroc să prinzi un loc în judeţ, ai ghinionul să te repartizeze să lucrezi într-un sat uitat de lume, izolat şi departe de domiciliu. Mai rău, nu prinzi loc în judeţul tău, (iar tu din Ardeal fiind, de exemplu), prinzi la repartiţie loc de muncă prin Suceava sau în general Bucureşti, unde cel mai des ţi se spune <caută o fată aici şi ia-ţi gândul de la casă!>.

Începi munca de jos, ieşi în stradă şi faci prevenire, dar în zadar, mulţi aud, mulţi văd şi mulţi le cunosc <pe toate>, deci, omul tot cum vrea el face, iar prevenirea e în zadar.

Te apuci să aplici sancţiuni, că doar legea trebuie respectată. Îi dai amendă lui X-ulescu pentru consum de băuturi alcoolice pe stradă. Desigur, acesta nemulţumit întreabă <da’ ce nu am voie?>. Îi dai amendă că îşi lasă nesupravegheate animalele, că îşi înjură un vecin, că tulbură ordinea şi liniştea publică prin zgomot şi zarvă şi tot tu poliţistul eşti de vină, <că doar puteai să îi dai pace>.

Opreşti o maşină pentru neportul centurii de siguranţă. La fel şoferul nemulţumit, întreabă <da’ ce,… mai oprit pe un drum judeţean?!> după care zice <am avut centura, dar am dat-o jos!> şi te roagă <dă-mi un avertisment, şefule!> sau în cel mai rău caz, te ia tare <ai ceva cu mine?>.

Constataţi că are loc pe stradă comerţ ilicit, aspecte sesizate şi de către unităţile de alimentaţie publică, îl sancţionezi pe contravenient, îi ridici în vederea confiscării produsele de panificaţie, <în cazul de faţă> îţi pui pe cap o mulţime de oameni, (vârstnici sau tineri) care revoltaţi îţi proclamă faptul că omul acela le face un mare bine (doar le vinde produsele, fără adaos comercial şi fără să le elibereze bon fiscal).

Îl prinzi pe X-ulescu în pădure, constaţi că taie lemne nemarcate, le mai şi fură, doar nu le lasă acolo. Îi întocmeşti dosar penal. Şi să îţi auzi după: <Dumnezei> că puteai să îi dai pace, doar pădurarul l-a trimis să taie din locul ăla, cu condiţia să nu lase cioate.

Îl prinzi, pe alt X-ulescu, băut la volan, (are vreo 2 m şi vreo 150 de kg). Refuză să colaboreze, se manifestă agresiv atât verbal cât şi comportamental. Muncă de lămurire cu omul, că doar e atât de subţire pragul până la purtarea abuzivă.

Mai mult de atât, îl surprinzi pe câte un <infractor> aducându-i la cunoştinţă mandatul de executare a pedepsei, îl încătuşezi, respectând întocmai procedura şi îl transporţi la penitenciar. Ultima lui imagine rămasă în minte nu îi este familia sau oamenii dragi, ci poliţia, care l-a legat.

Lucrezi opt ore, în cel mai inbucurător caz, dupa care mergi acasă. Nu ajungi bine şi te sună dispeceratul (112), scandal la un bar. Nu apuci bine să te schimbi de hainele de poliţist, nu apuci să mănânci şi din nou trebuie să te întorci la muncă. Doar eşti de permanentă. Ai timp de răspuns la eveniment şi conducând maşina personală în drum spre postul de poliţie, de unde să iei echipajul de poliţie, te trezeşti că te prinde radarul, şi cum ai fost înregistrat de aparat, trebuie să fii şi sancţionat. Doar legea este pentru toţi.

În sfârşit când ai liber alegi să te destinzi, mergi la un ştrand sau oriunde altundeva unde să uiţi de munca de poliţist. Parchezi maşina personală, doar nu echipajul de poliţie şi îţi vezi de ale tale. Când te întorci găseşti toate cele patru anvelope tăiate, iar la ştergător un bilet <după plată şi răsplată>, că doar suntem în România, unde prostia primează.

Poliţist fiind nu poţi să îţi pui pe picioare o mică afacere, doar nu e legal. Şi în plus nici nu e timp să te mai gândeşti la mai mult decât cum să prinzi hoţii.

Legislaţia fiind foarte vastă, şi pentru a fi un poliţist bun, e nevoie de o aprofundare a studiului. Nu mai contează că eşti în timpul liber, studiezi, doar pentru tine o faci, iar când te sună prietenii şi te invită la o bere, cu întristare le răspunzi <studiez manualul de Tactică Poliţienească>.

Sunt şi părţi bune, nu trebuie să te gândeşti când mergi la muncă, cu ce te îmbraci, fie vară sau iarnă, aceiaşi pantaloni, cămaşă, şi după caz scurtă de iarnă, însă deloc lejer, să porţi zilnic, centura cu pistolul, cătuşele, sprayul lacrimogen sau bastonu.

Printre toate astea, dacă ai ales sau soarta te-a ales să fii poliţist şi profesezi această meserie cu plăcere, conştientizând că prin ceea ce faci, poţi să schimbi în bine societatea în care trăim, punând accent şi pe cel mai mic detaliu întâlnit, mulţumirea învinge toate obstacolele şi antipatia pe care, poliţist fiind, o acumulezi, doar făcându-ţi meseria înainte de toate, onorându-te pe tine însuţi şi onorându-ţi profesia prin conştiinţa şi prin depunerea necondiţionată a oricărui efort”

401665_417865918241408_950938448_n Agentul de poliție Dan Ioan Groza a absolvit Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” din Boldeşti. În prezent este angajat al Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Polițistul și-a lansat în anul 2013, la Vințu de Jos, volumul de poezie „Drumul pașilor neopriți”. „În perioada gimnazială am scris primele versuri. Am adunat trei caiete cu poezie în total, din care am selectat un procet de 30 la sută, care se află în conținutul acestei cărți”, a transmis Dan Ioan Groza, la lansarea volumului.

Citește și DUMINICĂ: Lansarea volumului de poezie „Drumul pașilor neopriți”, de Dan Ioan Groza, la Biserica Evanghelică din Vințu de Jos

Spune că a ales titlul „Drumul pașilor neopriți” pentru că vede viața ca pe un drum. „<Drumul> îl reprezintă pe Dumnezeu, <pașii> reprezintă propria noastră persoană sau sufletul, iar <neoprirea> reprezintă însăși timpul, care nu moare niciodată”, a mai spus agentul.

Foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. iorgu

    duminică, 20.03.2016 at 12:07

    Poza de la reportaj e a unui pompier .d ce nu ati pus una cu un agent de politie nu cunoasteti armele

    • moderatorul de serviciu

      duminică, 20.03.2016 at 12:26

      @iorgu, nu e o poza de pompier. Este o poza de la scoala de subofiteri . Uite, explica mai bine @Cattalin

  2. Cattalin

    duminică, 20.03.2016 at 14:40

    Este imbracat in costumul de reprezentare de la arma „pompieri” pt ca este absolvent al Scolii de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu ” Boldesti

  3. Rober

    duminică, 20.03.2016 at 19:31

    Care e rostul articolului?

  4. Rodica

    marți, 22.03.2016 at 11:45

    Felicitări! Câteva greșeli gramaticale în text?! Mi a placut mesajul pe care îl transmite articolul.Acțiunile corecte,care au ca și rezultat schimbarea populației în bine,aduc o satisfacție care compensează neajunsurile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement