Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un agent din Alba îi face „concurență” lui Marian Godină. Dan Groza povestește despre greutățile și satisfacțiile pe care le oferă meseria de polițist


Publicat

12804844_1224156767612315_3129083779530658148_nDupă exemplul lui Marian Godină, agentul Dan Ioan Groza din Alba povestește cum e viața în uniforma de polițist, care sunt greutățile cu care se confruntă agenții și care este mulțumirea care învinge toate obstacolele.

Poetul Dan Ioan Groza, absolvent de școală militară și agent de poliție, a lansat, în 2013, un volum de poezie intitulat „Drumul pașilor neopriți”.

„Mergi la şcoala militară. Dai examen, după ce te-ai pregătit din timp, concurând pe un loc cu peste 20 de persoane (în cel mai îmbucurător caz). După ce intrii la şcoală, tragi din greu, înveţi ca la repartiţie să prinzi un loc în judeţ. Dacă ai noroc să prinzi un loc în judeţ, ai ghinionul să te repartizeze să lucrezi într-un sat uitat de lume, izolat şi departe de domiciliu. Mai rău, nu prinzi loc în judeţul tău, (iar tu din Ardeal fiind, de exemplu), prinzi la repartiţie loc de muncă prin Suceava sau în general Bucureşti, unde cel mai des ţi se spune <caută o fată aici şi ia-ţi gândul de la casă!>.

Începi munca de jos, ieşi în stradă şi faci prevenire, dar în zadar, mulţi aud, mulţi văd şi mulţi le cunosc <pe toate>, deci, omul tot cum vrea el face, iar prevenirea e în zadar.

Te apuci să aplici sancţiuni, că doar legea trebuie respectată. Îi dai amendă lui X-ulescu pentru consum de băuturi alcoolice pe stradă. Desigur, acesta nemulţumit întreabă <da’ ce nu am voie?>. Îi dai amendă că îşi lasă nesupravegheate animalele, că îşi înjură un vecin, că tulbură ordinea şi liniştea publică prin zgomot şi zarvă şi tot tu poliţistul eşti de vină, <că doar puteai să îi dai pace>.

Opreşti o maşină pentru neportul centurii de siguranţă. La fel şoferul nemulţumit, întreabă <da’ ce,… mai oprit pe un drum judeţean?!> după care zice <am avut centura, dar am dat-o jos!> şi te roagă <dă-mi un avertisment, şefule!> sau în cel mai rău caz, te ia tare <ai ceva cu mine?>.

Constataţi că are loc pe stradă comerţ ilicit, aspecte sesizate şi de către unităţile de alimentaţie publică, îl sancţionezi pe contravenient, îi ridici în vederea confiscării produsele de panificaţie, <în cazul de faţă> îţi pui pe cap o mulţime de oameni, (vârstnici sau tineri) care revoltaţi îţi proclamă faptul că omul acela le face un mare bine (doar le vinde produsele, fără adaos comercial şi fără să le elibereze bon fiscal).

Îl prinzi pe X-ulescu în pădure, constaţi că taie lemne nemarcate, le mai şi fură, doar nu le lasă acolo. Îi întocmeşti dosar penal. Şi să îţi auzi după: <Dumnezei> că puteai să îi dai pace, doar pădurarul l-a trimis să taie din locul ăla, cu condiţia să nu lase cioate.

Îl prinzi, pe alt X-ulescu, băut la volan, (are vreo 2 m şi vreo 150 de kg). Refuză să colaboreze, se manifestă agresiv atât verbal cât şi comportamental. Muncă de lămurire cu omul, că doar e atât de subţire pragul până la purtarea abuzivă.

Mai mult de atât, îl surprinzi pe câte un <infractor> aducându-i la cunoştinţă mandatul de executare a pedepsei, îl încătuşezi, respectând întocmai procedura şi îl transporţi la penitenciar. Ultima lui imagine rămasă în minte nu îi este familia sau oamenii dragi, ci poliţia, care l-a legat.

Lucrezi opt ore, în cel mai inbucurător caz, dupa care mergi acasă. Nu ajungi bine şi te sună dispeceratul (112), scandal la un bar. Nu apuci bine să te schimbi de hainele de poliţist, nu apuci să mănânci şi din nou trebuie să te întorci la muncă. Doar eşti de permanentă. Ai timp de răspuns la eveniment şi conducând maşina personală în drum spre postul de poliţie, de unde să iei echipajul de poliţie, te trezeşti că te prinde radarul, şi cum ai fost înregistrat de aparat, trebuie să fii şi sancţionat. Doar legea este pentru toţi.

În sfârşit când ai liber alegi să te destinzi, mergi la un ştrand sau oriunde altundeva unde să uiţi de munca de poliţist. Parchezi maşina personală, doar nu echipajul de poliţie şi îţi vezi de ale tale. Când te întorci găseşti toate cele patru anvelope tăiate, iar la ştergător un bilet <după plată şi răsplată>, că doar suntem în România, unde prostia primează.

Poliţist fiind nu poţi să îţi pui pe picioare o mică afacere, doar nu e legal. Şi în plus nici nu e timp să te mai gândeşti la mai mult decât cum să prinzi hoţii.

Legislaţia fiind foarte vastă, şi pentru a fi un poliţist bun, e nevoie de o aprofundare a studiului. Nu mai contează că eşti în timpul liber, studiezi, doar pentru tine o faci, iar când te sună prietenii şi te invită la o bere, cu întristare le răspunzi <studiez manualul de Tactică Poliţienească>.

Sunt şi părţi bune, nu trebuie să te gândeşti când mergi la muncă, cu ce te îmbraci, fie vară sau iarnă, aceiaşi pantaloni, cămaşă, şi după caz scurtă de iarnă, însă deloc lejer, să porţi zilnic, centura cu pistolul, cătuşele, sprayul lacrimogen sau bastonu.

Printre toate astea, dacă ai ales sau soarta te-a ales să fii poliţist şi profesezi această meserie cu plăcere, conştientizând că prin ceea ce faci, poţi să schimbi în bine societatea în care trăim, punând accent şi pe cel mai mic detaliu întâlnit, mulţumirea învinge toate obstacolele şi antipatia pe care, poliţist fiind, o acumulezi, doar făcându-ţi meseria înainte de toate, onorându-te pe tine însuţi şi onorându-ţi profesia prin conştiinţa şi prin depunerea necondiţionată a oricărui efort”

401665_417865918241408_950938448_nAgentul de poliție Dan Ioan Groza a absolvit Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” din Boldeşti. În prezent este angajat al Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Polițistul și-a lansat în anul 2013, la Vințu de Jos, volumul de poezie „Drumul pașilor neopriți”. „În perioada gimnazială am scris primele versuri. Am adunat trei caiete cu poezie în total, din care am selectat un procet de 30 la sută, care se află în conținutul acestei cărți”, a transmis Dan Ioan Groza, la lansarea volumului.

Citește și DUMINICĂ: Lansarea volumului de poezie „Drumul pașilor neopriți”, de Dan Ioan Groza, la Biserica Evanghelică din Vințu de Jos

Spune că a ales titlul „Drumul pașilor neopriți” pentru că vede viața ca pe un drum. „<Drumul> îl reprezintă pe Dumnezeu, <pașii> reprezintă propria noastră persoană sau sufletul, iar <neoprirea> reprezintă însăși timpul, care nu moare niciodată”, a mai spus agentul.

Foto: facebookȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. iorgu

  duminică, 20.03.2016 at 12:07

  Poza de la reportaj e a unui pompier .d ce nu ati pus una cu un agent de politie nu cunoasteti armele

  • moderatorul de serviciu

   duminică, 20.03.2016 at 12:26

   @iorgu, nu e o poza de pompier. Este o poza de la scoala de subofiteri . Uite, explica mai bine @Cattalin

 2. Cattalin

  duminică, 20.03.2016 at 14:40

  Este imbracat in costumul de reprezentare de la arma „pompieri” pt ca este absolvent al Scolii de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu ” Boldesti

 3. Rober

  duminică, 20.03.2016 at 19:31

  Care e rostul articolului?

 4. Rodica

  marți, 22.03.2016 at 11:45

  Felicitări! Câteva greșeli gramaticale în text?! Mi a placut mesajul pe care îl transmite articolul.Acțiunile corecte,care au ca și rezultat schimbarea populației în bine,aduc o satisfacție care compensează neajunsurile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cine are voie să se vaccineze înaintea populației generale. LISTA COMPLETĂ cu noile categorii, apărută în Monitorul Oficial

Publicat

Lista nouă a persoanelor care se pot vaccina anti-COVID-19 în perioada II de imunizare, înaintea populației generale a apărut în Monitorul Oficial, joi seară.

Față de varianta inițială, Guvernul a introdus zeci de noi categorii socio-profesionale cu prioritate la vaccinare, precum sportivii, veterinarii, avocații, lucrătorii la pompe funebre, dar și mai mulți politicieni.

A apărut în Monitorul Oficial, joi seară, noua listă a persoanelor care se pot vaccina anti-COVID-19 în perioada II de imunizare, înaintea populației generale. Față de varianta inițială, Guvernul a introdus zeci de noi categorii socio-profesionale cu prioritate la vaccinare, precum sportivii, veterinarii, avocații, lucrătorii la pompe funebre, dar și mai mulți politicieni.

Cine se poate imuniza în ETAPA 2 de vaccinare (noutățile sunt cele scrise cu litere îngroșate), potrivit actului apărut în Monitorul Oficial:

a) populația la risc:

(i) adulți cu vârsta peste 65 de ani;

(ii) persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;

(iii) persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea

(iv) persoane fără adăpost

b) lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

(i) personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora

ii) personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European

(iii) personalul din sectorul economic vital:

– procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;

– uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

– centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

– unități de producție, transport și distribuție gaze;

– unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

– unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

– transport de persoane și mărfuri;

– noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

– comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;

– personalul navigant român maritim și fluvial;

– personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol)

– personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU)

(iv) personalul din unitățile de învățământ și creșe;

(v) personalul poștal și din servicii de curierat;

(vi) personalul cultelor religioase;

(vii) personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unități medicale;

(viii) personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;

(ix) personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;

(x) personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;

(xi) persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);

(xii) personalul din administrația publică locală;

(xiii) lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;

(xiv) personalul din Administrația Națională de Meteorologie

(xv) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;

(xvi) personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;

(xvii) inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.

(xviii) personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti

(xix) personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței

(xx) sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportiv

(xxi) personalul veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare

(noutățile sunt cele scrise cu litere îngroșate), potrivit actului apărut în Monitorul Oficial:

a) populația la risc:

(i) adulți cu vârsta peste 65 de ani;

(ii) persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;

(iii) persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea

(iv) persoane fără adăpost

b) lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

(i) personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora

ii) personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European

(iii) personalul din sectorul economic vital:

– procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;

– uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

– centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

– unități de producție, transport și distribuție gaze;

– unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

– unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

– transport de persoane și mărfuri;

– noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

– comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;

– personalul navigant român maritim și fluvial;

– personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol)

– personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU)

(iv) personalul din unitățile de învățământ și creșe;

(v) personalul poștal și din servicii de curierat;

(vi) personalul cultelor religioase;

(vii) personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unități medicale;

(viii) personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;

(ix) personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;

(x) personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;

(xi) persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);

(xii) personalul din administrația publică locală;

(xiii) lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;

(xiv) personalul din Administrația Națională de Meteorologie

(xv) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;

(xvi) personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;

(xvii) inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.

(xviii) personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti

(xix) personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței

(xx) sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportiv

(xxi) personalul veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Israelul anunță că pandemia dă înapoi după începerea campaniei de vaccinare. Rata de reproducție a virusului a scăzut sub 1

Publicat

Rata de reproducţie R a virusului SARS Cov 2 a coborât sub 1 în Israel pentru prima dată de la debutul cele mai accelerate campanii de vaccinare din lume, sugerând că epidemia de COVID-19 ar putea începe să dea înapoi, a indicat joi guvernul, transmite Reuters.

Numărul R a atins 1,3 pe 11 decembrie, iar campania de vaccinare a început o săptămână mai târziu. În condiţiile în care numărul de infectări a continuat să crească, pe 27 decembrie a fost impus un al treilea lockdown naţional, încă în vigoare.

”Vedem oare lumina? Vedem o crăpătură printre jaluzele”, a comentat ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch, la Canalul 13 TV, după ce Israelul a consemnat un număr R subunitar de 0,99.

”Am reuşit o stopare, dar am reuşit o stopare la niveluri ridicate de morbiditate”, a spus el.

Ministrul a creditat pentru aceasta lockdown-ul şi vaccinurile – administrate deja unui număr de peste un sfert din cei 9 milioane de locuitori -, dar a atenţionat că vaccinurile ‘în principal au redus morbiditatea gravă, nu neapărat numărul de purtători’.

Scăderea ar fi fost mai semnificativă dacă nu ar fi fost prezentă şi varianta britanică, deosebit de contagioasă, a virusului, a menţionat Kisch.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care vizează un nou mandat în alegerile anticipate din martie, a afirmat că vaccinul ar putea permite Israelului să-şi protejeze categoriile de populaţie cele mai vulnerabile şi să redeschidă economia luna viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Majoritatea angajaților români vor job aproape de casă. Ce cred despre distanțarea la locul de muncă

Publicat

muncaacasa

Mai mult de o treime dintre angajaţi (36,5%) sunt de părere că, în 2021, îşi vor relua activitatea la birou, împreună cu întreaga echipă, în timp ce proximitatea biroului faţă de casă rămâne un factor important pentru majoritatea angajaţilor (65%), relevă un studiu realizat de unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri de clasa A din România.

Conform datelor centralizate de Genesis Property, patru din zece persoane (41%) spun că vor evalua atent, de-acum înainte, şi tehnologiile adoptate în spaţiul de birouri pentru mai multă siguranţă privind sănătatea lor şi a colegilor, iar importanţa măsurilor sanitare luate în clădire sunt relevante pentru 51% dintre respondenţi.

De asemenea, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate (49,3%) pun accent pe modul de organizare a spaţiului, cu accent mai mare pe birouri delimitate care facilitează distanţarea.

În acelaşi timp, pe lângă măsurile pentru sănătate pe care peste 60% dintre respondenţi la sondajul de specialitate le văd necesare în clădirile de birouri astăzi şi în viitor, mulţi angajaţi consideră că este loc şi pentru alte schimbări. Astfel, 52% cred că, în viitor, birourile ar trebui să ofere angajaţilor o experienţă integrată de muncă, stil de viaţă, divertisment şi socializare, iar alţi 45% sunt de părere că situaţia actuală reprezintă o oportunitate pentru integrarea de tehnologii bazate pe inteligenţa artificială, care pot elimina activităţi repetitive şi de rutină, redefinind modul în care vor lucra în viitor.

Totodată, 40% dintre angajaţi îşi doresc ca, pe viitor, să aibă oportunitatea să lucreze în spaţii care le oferă un mediu mai bun pentru a-şi manifesta şi creativitatea.

Potrivit sursei citate, crearea unui mediu de lucru mai sigur pentru sănătate, prin măsuri sanitare şi tehnologii avansate menite să limiteze riscurile unor ameninţări pentru sănătate, cum este Covid-19, se află la baza The Immune Building Standard, primul standard global „open source” care evaluează rezistenţa clădirilor de birouri la ameninţări pentru sănătate.

Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre viitorul birourilor a fost derulat în luna noiembrie 2020 prin platforma iVox, pe un eşantion de 1.062 de utilizatori de Internet din toată ţara, dintre care aproape 60% femei şi peste 70% cu vârsta între 25 şi 40 de ani. De asemenea, opt din zece respondenţi erau angajaţi full-time şi aproximativ 77% ocupau poziţii cu activitate de birou, în arii precum IT, consultanţă, financiar, energie, imobiliare, auto sau comerţ.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clasele de liceu va fi redus. Care va fi numărul maxim dintr-o clasă

Publicat

elevi liceu

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, şi de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clase de liceu va fi redus

DOCUMENTUL poate fi văzut AICI: Document-2021-01-21-24555219-0-ordin-pentru-modificarea-metologiei-privind-fundamentarea-cifrei-scolarizare

 • Învățământ liceal cu frecvență ( zi), filiera tehnologică și învățământ profesional, inclusiv dual – 24 elevi
 • Învațământ liceal cu frecvență ( zi), filiera teoretică – 26 elevi
 • Învațământ liceal cu frecvență ( zi) filieră vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și la învățământul liceal de artă – 24 elevi
 • Învățământ liceal cu frecvență ( seral) și frecvență redusă – 28 de elevi
 • Învațământ liceal cu frecvență ( seral)  filieră tehnologică, ciclul superior – 28 elevi
 • Învățământ postliceal – 28 elevi

Joi, 21 ianuarie a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate, precizează cominicatul ministerului.

Cele patru scenarii aplicate după data de 8 februarie pentru școli, licee și grădinițe:

Scenariul verdeincidența sub 1 la mie:  toate școlile se redeschid fizic. Toți elevii merg la școală

Scenariul galbenincidența între 1- 3 la mie:  merg la școală elevii din ciclul primar ( clasele I- IV) și cei din clasele terminale clasa a VIII-a și Clasa a XII-a și a XIII-a. NU merg la scoală clasele V, VI, VII și IX, X, XI. La aceste clase NU se fac cursuri în sistem hibrid. Numai online.

Scenariul roșu –  incidența peste 3 la mie: continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar. Ceilalți elevi nu merg la școală.

Rata de infectare peste 6 la mie: Când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid.Nimeni nu mai merge la școală

Sistemul hibrid dispare complet după 8 februarie

Ministrul sănătății a anunțat că școlile nu se vor deschide fără să fie luate măsuri de precauție:

”Nu o vom face fără măsuri de precauție și printre măsurile de precauție vor fi următoarele:

 • vaccinarea personalului din învățământ, vaccinarea învățătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învățământ este în etapa a doua de vaccinare, etapă deschisă astăzi.
 • A doua măsură pe care o luăm este testarea, testarea tuturor persoanelor simptomatice și a tuturor persoanelor care sunt contacți ai celor identificați pozitiv cu Covid-19. Cu alte cuvinte, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică și intră în contact cu cineva din acea școală sau lucrează în acea școală, va fi imediat testată cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, dacă un copil într-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți copii vor fi testați.”

sursa: mediafax, edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate