Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un alt blat din politică: Inspectorul guvernamental pentru Alba. Vezi cum sunt ținuți „la rezervă” pe banii statului înalții funcționari politici

Publicat

Un milion de euro pe an. Cam atât plătește statul pentru inspectorii guvernamentali, 63 la număr în toată țara, o categorie de înalți funcționari publici, fără puteri executive, la dispoziția primului ministru. Aceștia sunt, în cea mai mare parte, susținuți de partidele care nu se află acum la guvernare și au fost, în trecut, prefecți, subprefecți, secretari ai ministerelor, comisari generali sau șefi în diverse instituții de stat. Un fel de bancă de rezervă unde fostul jucător politic stă, primește salariul aproape cât cel al unui președinte de Consiliu Județean și așteaptă patru ani ca să ajungă partidul lui la putere. Și în Alba este un astfel de inspector guvernamental. Are biroul acasă și nu prea își mai aduce aminte când a avut ultima sarcină primită de la Guvern.

Funcția de inspector guvernamental ține de Secretariatul General al Guvernului, iar atribuția principală a acestor funcționari este „de a fi la dispoziția SGG”. Ei nu sunt numiți pe județe, ci primesc în sarcină „probleme cazuale”, în funcție de solicitările primului ministru.

În funcție de culoarea Guvernului și implicit de simpatiile politice, înalții funcționari publici sunt numiți, oarecum prin rotație, în funcțiile cu sau fără puteri executive. Potrivit declarațiilor de avere, inspectorii guvernamentali au salarii lunare cuprinse între 3.000 și 4.500 lei.

Ce sunt inspectorii guvernamentali?

Potrivit gândul.info, inspectorii guvernamentali au apărut în 2007, odată cu legislaţia privind înalţii funcţionari publici. Practic, în negocierile României pentru aderarea la Uniunea Europeană una din cerinţe a fost crearea unui corp de funcţionari publici de elită. În 2006, funcţionarii publici au fost depolitizaţi, dar numai pe hârtie. Cel care a înfiinţat funcţia de inspector guvernamental este Victor Paul Dobre, fost ministru al Administraţiei la acea vreme.

Însă de la bun început în categoria înalţilor funcţionari publici au fost incluşi prefecţii, subprefecţii şi secretarii generali din ministere. Victor Paul Dobre a decis ca aceştia să nu fie doar înalţi funcţionari publici, ci inspectori guvernamentali.

Majoritatea inspectorilor guvernamentali sunt foşti membri de partid care în mai mare sau mai mică măsură s-au profesionalizat. Tot în 2007 a intrat în vigoare şi legea privind mobilitatea înalţilor funcţionari publici.

Această lege a creat următorul fenomen: la schimbarea puterii politice şi la instalarea unui nou guvern, prefecţii şi subprefecţii sunt schimbaţi cu cei agreaţi de noua putere. Foştii prefecţi nu pot fi demişi şi eliminaţi din sistem. Astfel că, dacă ei nu demisionează de bunăvoie, sunt trecuţi în rândul înalţilor funcţionari publici şi făcuţi inspectori guvernamentali.

Inspector guvernamental în Alba

Printre „înaltele funcții publice” din Alba, putem număra și cea de inspector guvernamental, cu toate că ea nu are o legătură directă cu teritoriul județului. Aceasta este ocupată de aiudeanul Arpad Ladanyi (membru UDMR), de mai bine de un an, de când a fost retras de către premierul Victor Ponta din funcția de comisar general al Gărzii Financiare, în 10 iulie 2012 și a fost trecut pe funcția de inspector guvernamental. De atunci, acesta nu a avut nicio sarcină de îndeplinit în județul Alba.

Ladanyi a fost numit la conducerea Gărzii Financiare în 2010, la propunerea Consiliului Permanent al UDMR. În perioada 2005-2009, acesta a ocupat funcția de subprefect al județului Alba. Înainte, a mai fost consilier juridic la Metalurgica Aiud și agent de asigurări.

Potrivit ultimei declarații de avere depusă pe site-ul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2010, Ladanyi a avut un venit total de 51.125 lei, din care 15.139 lei din salariul de subprefect de Alba și 35.986 lei de la Secretariatul General al Guvernului.

Și actualul deputat PNL Dan Coriolan Simedru a deținut în perioada februarie – mai 2009 funcția de inspector guvernamental pentru Constanța. Funcția i-a fost oferită după ce PDL a câștigat alegerile și urma să își instaleze propriul prefect, eliminându-l din peisaj pe el, care deținea conducerea Instituției Prefectului în acel moment. Simedru a refuzat însă postul și a primit în final o funcție de director executiv la OIR POSDRU Alba.

Cu ce se ocupă un inspector guvernamental?

Legea spune (HG  341/2007 Secțiunea 2  – Dispoziții speciale privind funcția publică de inspector guvernamental, Art. 12):

(1) În realizarea prerogativelor de putere publică corespunzătoare funcției publice ocupate, inspectorii guvernamentali coordonează activități, proiecte sau programe complexe în legătură cu statutul României de stat membru al Uniunii Europene, precum și cu prioritățile strategice de dezvoltare a capacității administrative și instituționale.
(2) În îndeplinirea activităților desfășurate, inspectorii guvernamentali vor asigura continuitatea în dezvoltarea și implementarea unei viziuni strategice la nivel central, regional, teritorial sau local, prin coordonarea și, după caz, evaluarea implementării legislației naționale și comunitare relevante, prin identificarea şi promovarea mecanismelor necesare respectării principiilor subsidiarităţii şi descentralizării, a bunei gestiuni a fondurilor publice și a bunei guvernări.
(3) Atribuțiile inspectorilor guvernamentali se stabilesc individual, pe baza activităților generale prevăzute la alin. (1) și (2), prin decizie a primului-ministru, la propunerea secretarului general al Guvernului sau a miniștrilor.
(4) Inspectorii guvernamentali care coordonează activități, proiecte sau programe la nivel regional, teritorial sau local informează prefectul, respectiv prefecții, despre stadiul desfășurării activității din județ, în situația în care rezultatele activităților, proiectelor sau programelor prezintă relevanța pentru dezvoltarea județului.

Funcția de inspector guvernamental, pe muchia desființării în 2010

Potrivit gândul.info, în 2010, premierul Emil Boc a promovat un proiect de lege prin care funcţia de inspector guvernamental era desfiinţată. Proiectul prevedea că inspectorii guvernamentali erau trecuţi în rezervă, constituindu-se un corp de funcţionari în rezervă. Inspectorii guvernamentali urmau să fie salarizaţi numai dacă erau solicitaţi să ocupe o funcţie vacantată.

În 2010, Guvernul a cheltuit 5 milioane de lei cu aceşti funcţionari, fondurile pentru deplasări la domiciliu, sume forfetare, etc. fiind de 350.000 de lei, iar contribuţiile angajatorului de aproximativ 1 milion de lei. Proiectul lege al lui Boc a căzut însă în Parlament, unde a fost respins la vot. Astfel că avem şi în prezent un astfel de corp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: 46 de inspectori guvernamentali printre care și cel pentru județul Alba au fost demiși din funcții de premierul Victor Ponta | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate