Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un alt blat din politică: Inspectorul guvernamental pentru Alba. Vezi cum sunt ținuți „la rezervă” pe banii statului înalții funcționari politici


Publicat

Un milion de euro pe an. Cam atât plătește statul pentru inspectorii guvernamentali, 63 la număr în toată țara, o categorie de înalți funcționari publici, fără puteri executive, la dispoziția primului ministru. Aceștia sunt, în cea mai mare parte, susținuți de partidele care nu se află acum la guvernare și au fost, în trecut, prefecți, subprefecți, secretari ai ministerelor, comisari generali sau șefi în diverse instituții de stat. Un fel de bancă de rezervă unde fostul jucător politic stă, primește salariul aproape cât cel al unui președinte de Consiliu Județean și așteaptă patru ani ca să ajungă partidul lui la putere. Și în Alba este un astfel de inspector guvernamental. Are biroul acasă și nu prea își mai aduce aminte când a avut ultima sarcină primită de la Guvern.

Funcția de inspector guvernamental ține de Secretariatul General al Guvernului, iar atribuția principală a acestor funcționari este „de a fi la dispoziția SGG”. Ei nu sunt numiți pe județe, ci primesc în sarcină „probleme cazuale”, în funcție de solicitările primului ministru.

În funcție de culoarea Guvernului și implicit de simpatiile politice, înalții funcționari publici sunt numiți, oarecum prin rotație, în funcțiile cu sau fără puteri executive. Potrivit declarațiilor de avere, inspectorii guvernamentali au salarii lunare cuprinse între 3.000 și 4.500 lei.

Ce sunt inspectorii guvernamentali?

Potrivit gândul.info, inspectorii guvernamentali au apărut în 2007, odată cu legislaţia privind înalţii funcţionari publici. Practic, în negocierile României pentru aderarea la Uniunea Europeană una din cerinţe a fost crearea unui corp de funcţionari publici de elită. În 2006, funcţionarii publici au fost depolitizaţi, dar numai pe hârtie. Cel care a înfiinţat funcţia de inspector guvernamental este Victor Paul Dobre, fost ministru al Administraţiei la acea vreme.

Însă de la bun început în categoria înalţilor funcţionari publici au fost incluşi prefecţii, subprefecţii şi secretarii generali din ministere. Victor Paul Dobre a decis ca aceştia să nu fie doar înalţi funcţionari publici, ci inspectori guvernamentali.

Majoritatea inspectorilor guvernamentali sunt foşti membri de partid care în mai mare sau mai mică măsură s-au profesionalizat. Tot în 2007 a intrat în vigoare şi legea privind mobilitatea înalţilor funcţionari publici.

Această lege a creat următorul fenomen: la schimbarea puterii politice şi la instalarea unui nou guvern, prefecţii şi subprefecţii sunt schimbaţi cu cei agreaţi de noua putere. Foştii prefecţi nu pot fi demişi şi eliminaţi din sistem. Astfel că, dacă ei nu demisionează de bunăvoie, sunt trecuţi în rândul înalţilor funcţionari publici şi făcuţi inspectori guvernamentali.

Inspector guvernamental în Alba

Printre „înaltele funcții publice” din Alba, putem număra și cea de inspector guvernamental, cu toate că ea nu are o legătură directă cu teritoriul județului. Aceasta este ocupată de aiudeanul Arpad Ladanyi (membru UDMR), de mai bine de un an, de când a fost retras de către premierul Victor Ponta din funcția de comisar general al Gărzii Financiare, în 10 iulie 2012 și a fost trecut pe funcția de inspector guvernamental. De atunci, acesta nu a avut nicio sarcină de îndeplinit în județul Alba.

Ladanyi a fost numit la conducerea Gărzii Financiare în 2010, la propunerea Consiliului Permanent al UDMR. În perioada 2005-2009, acesta a ocupat funcția de subprefect al județului Alba. Înainte, a mai fost consilier juridic la Metalurgica Aiud și agent de asigurări.

Potrivit ultimei declarații de avere depusă pe site-ul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2010, Ladanyi a avut un venit total de 51.125 lei, din care 15.139 lei din salariul de subprefect de Alba și 35.986 lei de la Secretariatul General al Guvernului.

Și actualul deputat PNL Dan Coriolan Simedru a deținut în perioada februarie – mai 2009 funcția de inspector guvernamental pentru Constanța. Funcția i-a fost oferită după ce PDL a câștigat alegerile și urma să își instaleze propriul prefect, eliminându-l din peisaj pe el, care deținea conducerea Instituției Prefectului în acel moment. Simedru a refuzat însă postul și a primit în final o funcție de director executiv la OIR POSDRU Alba.

Cu ce se ocupă un inspector guvernamental?

Legea spune (HG  341/2007 Secțiunea 2  – Dispoziții speciale privind funcția publică de inspector guvernamental, Art. 12):

(1) În realizarea prerogativelor de putere publică corespunzătoare funcției publice ocupate, inspectorii guvernamentali coordonează activități, proiecte sau programe complexe în legătură cu statutul României de stat membru al Uniunii Europene, precum și cu prioritățile strategice de dezvoltare a capacității administrative și instituționale.
(2) În îndeplinirea activităților desfășurate, inspectorii guvernamentali vor asigura continuitatea în dezvoltarea și implementarea unei viziuni strategice la nivel central, regional, teritorial sau local, prin coordonarea și, după caz, evaluarea implementării legislației naționale și comunitare relevante, prin identificarea şi promovarea mecanismelor necesare respectării principiilor subsidiarităţii şi descentralizării, a bunei gestiuni a fondurilor publice și a bunei guvernări.
(3) Atribuțiile inspectorilor guvernamentali se stabilesc individual, pe baza activităților generale prevăzute la alin. (1) și (2), prin decizie a primului-ministru, la propunerea secretarului general al Guvernului sau a miniștrilor.
(4) Inspectorii guvernamentali care coordonează activități, proiecte sau programe la nivel regional, teritorial sau local informează prefectul, respectiv prefecții, despre stadiul desfășurării activității din județ, în situația în care rezultatele activităților, proiectelor sau programelor prezintă relevanța pentru dezvoltarea județului.

Funcția de inspector guvernamental, pe muchia desființării în 2010

Potrivit gândul.info, în 2010, premierul Emil Boc a promovat un proiect de lege prin care funcţia de inspector guvernamental era desfiinţată. Proiectul prevedea că inspectorii guvernamentali erau trecuţi în rezervă, constituindu-se un corp de funcţionari în rezervă. Inspectorii guvernamentali urmau să fie salarizaţi numai dacă erau solicitaţi să ocupe o funcţie vacantată.

În 2010, Guvernul a cheltuit 5 milioane de lei cu aceşti funcţionari, fondurile pentru deplasări la domiciliu, sume forfetare, etc. fiind de 350.000 de lei, iar contribuţiile angajatorului de aproximativ 1 milion de lei. Proiectul lege al lui Boc a căzut însă în Parlament, unde a fost respins la vot. Astfel că avem şi în prezent un astfel de corp.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pingback: 46 de inspectori guvernamentali printre care și cel pentru județul Alba au fost demiși din funcții de premierul Victor Ponta | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÎMPENI

VIDEO: „Școala vieții” l-a făcut manager de spital, viața l-a dat jos. Scandalul de la Spitalul din Câmpeni, la Jurnalul DIGI24

Publicat

Criza sanitară generată de COVID-19 a arătat, încă o dată, deficienţele majore ale sistemului de sănătate. Multe spitale cu manageri numiţi politic au fost la un pas de colaps.

În timp ce oamenii se îmbolnăveau şi unii chiar mureau din cauza virusului, politicienii au început un adevărat război pentru controlul politic al spitalelor. DIGI24 a dedicat o emisiune scandalului de la Câmpeni, legat de schimbarea managerilor, un joc de ping-pong între PNL și PSD.

Citește și: Schimbare cu scandal la vârful Spitalului Câmpeni. Șeful PSD Alba și primarul orașului, despre noul manager: ”un chelner”

La Câmpeni, în judeţul Alba, primarul PSD îi acuză pe liberali că i-au dat omul jos şi au numit la conducerea spitalului un chelner. Liberalii spun că omul lor a fost director de restaurant şi e competenet pentru a conduce spitalul. După numai trei săptămâni, primarul l-a demis pe liberal şi şi-a pus din nou propriul om.

Urmăriți un scurt fragment din reportajul va fi difuzat astăzi la Jurnalul de Seară , din campania „Statul la stat”, pe Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

PSD a ”înghițit” ALDE în Parlament. Toți deputații formațiunii s-au alăturat social-democraților, a anunțat Varujan Vosganian

Publicat

parlament

PSD a înghițit oficial ALDE. Varujan Vosganian a anunțat, miercuri la începutul ședinței de plen, că toți deputații din ALDE se vor alătura grupului parlamentar al PSD.

„Vă informez că următorii deputaţi ALDE, începând de astăzi, 3 iunie, se vor afilia grupului parlamentar al PSD. Este vorba de Anton Anton, Constantin Avram, Steluţa Cătăniciu, Daniel Olteanu, Doru Oprişcan şi Varujan Vosganian”, a precizat el, potrivit Europei Libere.

Până acum, deputații ALDE activau ca neafiliați ca urmare a dizolvării grupului lor după ce PSD a recrutat mai mulți membri în urma ruperii coaliției de guvernare în toamna lui 2019.

ALDE nu mai are grup nici la Senat după ce acesta a fost dizolvat în septembrie prin trecerea lui Teodor Meleșcanu la PSD în contextul scandalului privind susținerea sa pentru șefia Senatului.

După desfiinţarea grupului, parlamentarii ALDE au rămas, o parte, în grupul neafiliaţilor, iar alţii au trecut la PSD.

Mizele ultimei mutări sunt unele de cale lungă care vizează în final formarea viitoarei coaliții de centru-stânga.

Într-un interviu acordat recent, Marcel Ciolacu vorbea despre încheierea unei alianţe cu partidele lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Am avut discuţii cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Ponta. Este adevărat, mai plăcută cu domnul Tăriceanu. Sunt nişte excese din partea domnului Ponta, i-am spus că nu este normal, având în vedere şi trecutul comun, să fie făcute anumite afirmaţii, atacuri împotriva membrilor sau PSD, partid care l-a făcut premier şi i-a oferit posibilitatea de a candida la prezidenţiale. Să ne facem că uitam trecutul din PSD? Eu nu o să mai accept atacuri. Am încheiat, totuşi, conversaţia într-o notă optimistă”, a mai spus Marcel Ciolacu, duminică, într-o emisiune la Antena3.

Formarea unei alianțe electorale este extrem de importantă și pentru formațiunea lui Tăriceanu în vederea alegerilor parlamentare unde ultimele sondaje clasează ALDE sub pragul electoral de 5%.

Sursă: romania.europalibera.org

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Spitalul Municipal Blaj se redeschide pentru populație, din 9 iunie. Pacienții infectați cu COVID, mutați în altă clădire

Publicat

Spitalul Municipal Blaj se redeschide, din 9 iunie, pentru populație, a precizat primarul orașului, Gheorghe Valentin Rotar, într-o postare pe contul său de Facebook. 

”Așa cum am promis, revenim cu informații legate de pregătirea Spitalului Municipal Blaj pentru reluarea serviciile medicale pentru pacienții din zonă, altele decât cele de tratare a cazurilor de coronavirus” a scris acesta.

Postarea primarului Gheorghe Valentin Rotar: 

”Luni, 1 iunie, toți pacienții infectați cu Covid-19, internați la Spitalul Municipal Blaj, au fost mutați în clădirea Spitalului Vechi, situată pe strada Republicii, Nr. 2, unde a fost amenajată o secție ATI și au fost pregătite saloanele, băile și toate circuitele necesare pentru acest tip de servicii medicale.

Marți, 2 iunie, au fost dezinfectate toate spațiile medicale din incinta Spitalului Nou, secțiile în care au fost internați pacienții tratați de Covid-19 și celelalte secții ale spitalului.

Dezinfecția a fost efectuată cu biocid PP2 cu atomizoare. Această operațiune s-a efectuat cu personal și echipamente de specialitate puse la dispoziție, gratuit, de un operator economic din municipiul Blaj.

Vineri, 5 iunie, se va efectua curățenia generală în toate spațiile Spitalului Nou, tot cu produse dezinfectante, care va fi urmată de nebulizarea aerului și suprafețelor în toate spațiile spitalului.

Tot în această perioadă, se efectuează lucrări de modernizare a Blocului Alimentar. Spitalul Municipal Blaj a profitat de perioada în care servirea pacienților s-a făcut în regim catering pentru a aduce bucătăria spitalului la cele mai noi standarde, în condițiile în care aparatura a fost achiziționată înainte de pandemia de coronavirus.

Această modernizare se efectuează în regie proprie, cu angajați ai Spitalului și cei ai Serviciului Public din cadrul Primăriei Blaj.

Începând de marți, 9 iunie, vor fi redeschise Ambulatoriul (Policlinica) și secțiile spitalului. Excepție face Compartimentul Primiri Urgențe, a cărui redeschidere se va amâna cu câteva zile.

Acest lucru este cauzat de faptul că purtăm discuții cu Direcția de Sănătate Publică Alba și medicii din Spitalul Blaj pentru amenajarea circuitelor necesare desfășurării actului medical în cele mai sigure condiții, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical.

În plus, o parte din personalul medical al Spitalului se află încă în linia întâi în lupta cu coronavirusul, fie în turele de la Spitalul Vechi, fie în perioada de carantină.

Chiar dacă ne-am fi dorit să reluăm cât mai repede serviciile medicale pentru populație, trebuie să fim foarte responsabili, pentru a nu risca o eventuală îmbolnăvire a populației și pentru a avea în continuare un oraș fără cazuri de Covid-19, în condițiile în care la Spitalul Municipal Blaj sunt tratate în continuare cazurile grave și critice de Covid-19 sau cu comorbidități și alte afecțiuni din județ.

Din data de 9 iunie vor fi redeschise: Ambulatoriul (Policlinica), Secția Pediatrie, Secția Interne (Neurologie și Pneumologie), Secția Obstetrică-Ginecologie și Secția Chirurgie (Chirugie Generală, Chirurgie Vasculară, Ortopedie, Oftalmologie, ATI).

Secția Psihiatrie nu va fi deschisă, serviciile medicale pentru acest tip de pacienți urmând a fi efectuate în Ambulatoriul Spitalului. Tot în Ambulatoriul Spitalului, vor fi tratate urgențele ușoare, până la deschiderea Compartimentului Primiri Urgențe.

Pentru serviciile medicale de la Spitalul Municipal Blaj, pacienții vor avea acces doar pe bază de programare. Toate persoanele vor fi triate la cortul de triaj din curtea spitalului, vor fi termometrizate și vor intra în Ambulator doar la ora stabilită în programare.

Până duminică, 7 iunie, vom anunța programul, numerele de telefon la care se vor face programările și măsurile de protecție necesare, în vederea reluării serviciilor medicale.

Decizia de funcționare a Spitalului Municipal Blaj pe noua structură (Covid-19 și non Covid-19) se face în baza aprobării primite de la Direcția de Sănătate Publică Alba și a ordinului Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, nr. 961/29.05.2020, publicat în Monitorul Oficial al României din data de 29.05.2020.

Reamintindu-vă că nu a fost dorința noastră ca Spitalul Blaj să devină spital suport pentru tratarea cazurilor de coronavirus, aceasta aparținând în exclusivitate Ministerului Sănătății, vă mulțumesc pentru răbdarea și înțelegerea de care ați dat dovadă, pentru toate eforturile și sacrificiile pe care le-ați făcut în această perioadă atât de dificilă pentru noi toți.

Le mulțumesc, totodată, cadrelor medicale și personalului care își desfășoară activitatea la Spitalul Blaj, care, prin profesionalismul lor și modul în care au tratat pacienții infectați cu Covid-19, ne-au adus în situația, fericită, de a pregăti din timp Spitalul Municipal Blaj pentru a putea relua serviciile medicale pentru pacienții din zonă, altele decât cele de tratare a cazurilor de coronavirus.

Datorită comportamentului exemplar al blăjenilor, am ajuns să fim una dintre comunitățile din România cu cele mai mici rate de infectare cu Covid-19, cu doar 2 pacienți (vindecați și externați) la o populație de 20.000 locuitori! Vă mulțumesc tuturor!”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

30 de elevi cu temperatură, în prima zi a activităților de pregătire pentru examene, în școlile din țară

Publicat

În prima zi în care elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au revenit în școli pentru activitățile de pregătire pentru examene, au fost 30 de cazuri în care a fost depășită temperatura 37,3ºC la intrarea în unitățile de învăţământ, susține Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP).

“În prima zi de revenire la școală, pentru elevii de cls. 8 și 12, au fost 30 de elevi care au depășit temperatura impusă, adică 37.3”, a scris Cristache pe Facebook.

Potrivit DSP Alba, în județ nu au fost raportate cazuri de elevi care să fi avut febră peste valoarea de referință, la intrarea în școli.

Reamintim că, potrivit procedurii stabilite de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, elevii a căror temperatură corporală depășește valoarea amintită nu au acces în școli.

Măsurile de respectat în școli:

– la intrarea în unitatea de învățământ, elevilor și profesorilor, dar și personalului didactic auxiliar și a celui nedidactic, li se măsoară temperatura (care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius); dacă aceasta este mai mare, se repetă procedura la câteva minute și dacă se confirm, accesul acestora este interzis în clădire

– trasee bine delimitate și semnalizate pentru deplasarea în curtea școlii, spre intrarea în unitatea de învățământ și în interior

– materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini) la intrările în școli

– mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS CoV-2 afișate în spațiile cu activități

– săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini – dotări în școli

– durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă va fi de cel mult:

3 ore pentru elevii de liceu

2 ore pentru elevii de gimnaziu

4      ore pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale

– pauzele intermediare vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic

– în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m față de altul

– pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii)

– colectarea măștilor se va face în locuri special, semnalizate corespunzător

– la sfârșitul activităților, elevii vor primi o nouă mască de protecție.

surse: edupedu.ro, Facebook, DSP Alba

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate