Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un cioban din FĂRĂU, în topul celor mai mari crescători de ovine din România

Publicat

Nu a apărut în niciun videoclip sau vreo reclamă la televizor, dar a ajuns în top 10 cei mai mari proprietari de ovine din România. S-a născut în satul Şilea, comuna Fărău şi tot acolo s-a hotărât în urmă cu 14 ani să îşi cumpere primele oi, 160 la număr. Este cazul lui Emil Petraş care ocupă locul 9 în topul celor mai mari proprietari de ovine din România. Nu a moştenit oile nici de la bunicul, nici de la tata, ci pur şi simplu, spune Emil, „am crescut cu animalele” şi aşa s-a hotărât să îşi cumpere oi.

Pentru că unii au moştenit tradiţia păstoritului din moşi-strămoşi, Emil a început acest business pentru că la ţară, de mic, se ocupa de animale. Pentru că toate poveştile au un început, al lui Emil Petraş este în anul 2000, cu 160 de oi şi cu o stână în satul natal, Şilea. Acum, în 2014, a ajuns pe locul 9 în topul celor mai mari proprietari de ovine din România, cu un număr de 4.155 de capete. „Am început afacerea prin 2000, iar la început am cumpărat în jur de 160 de oi”, a declarat pentru Alba24 crescătorul de ovine.

Şi totuşi spune că acest bussines nu este foarte profitabil pentru zona noastră. Asta pentru că de vreo patru ani de zile nu şi-a mai vândut produsele lactate în diferite pieţe, a considerat că nu-i aduce foarte mare profit. „De câţiva ani nu mai merge vânzarea cu brânză sau lapte. Duceam pe la Sibiu, dar nu mergea”, spune proprietarul de ovine. În schimb profitul mare vine de la mieii pe care îi vinde şi nu neapărat în perioada sărbătorilor pascale. Proprietarul de ovine a spus că un kilogram de carne de miel ajunge acum la 7 lei.

Norocul lui, dar şi al altor crescători de ovine din Alba, povesteşte Emil, este subvenţia de la APIA, care însă scade de la an la an: „dacă nu primeam subvenţia, era pe <burtă>”. În 2014 a primit 30 de lei/oaie, astfel că pentru ovinele lui a primit 124.650 de lei.

O mare parte din timp şi-o petrece la stână; spiritul de afaceri îi aduce profit, dar spune că „dacă nu te ocupi personal, nu rămâi cu nimic”.

Dacă în 2002 puteai să cumperi o mioară cu 200 de lei, acum, în 2014, preţul ei a crescut la 400 de lei. „E scumpă dacă o cumperi, dar dacă o vinzi nu mai este”, spune Emil, care ani la rând a cumpărat mioare ca să îşi dezvolte afacerea.

În final, Emil recomandă celor care nu au timp să se ocupe crescutul oilor la stână, nici măcar să nu îşi pună în gând, pentru că „nu oricine rezistă cu afacerea asta, trebuie să fi permanent acolo”.

Pe primul loc în topul celor mai mari proprietari de ovine din România se clasează Dumitru Andreşoi, din judeţul Hunedoara, cu 6.711 ovine.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax