Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Un fost director OJFIR Alba, un medic veterinar și un cioban judecați pentru fapte de corupție. „Oi fantomă” pentru fonduri UE

Publicat


Un fost director în cadrul OJFIR Alba, un medic veterinar și un cioban au ajuns, luni, 3 septembrie, în sala de judecată a Tribunalului Alba. Cei trei sunt acuzați, de către procurorii DNA, de luare de mită, fals şi folosire de documente false pentru obţinerea de fonduri europene. Practic, fermierul a raportat o exploatație de 148 de oi tinere, în vârstă de până la un an, care de fapt nu existau. Medicul veterinar l-a susținut cu documente, iar directorul instituției de stat i-a acceptat documentația. De la acesta din urmă, procurorii DNA au ridicat o sumă record: 42.000 de euro și 99.000 de lei.

La începutul anului 2018, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a unui fost director al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Alba, a unui medic veterinar și a unui fermier din Ighiu. Aceștia au fost acuzați de luare de mită, fals şi folosire de documente false pentru obţinerea de fonduri europene.

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în stare de libertate.

CITEȘTE ȘI: DNA: Acuzații GRAVE pentru un fost șef al OJFIR Alba și complicii săi. Au inventat 148 de oi și au luat banii

Florian Farcaș, la data faptelor director adjunct al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (O.J.P.D.R.P., care a devenit OFJIR, după 2014 – n.r.) Alba, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete. De la acesta, procurorii au ridicat sume mari de bani, respectiv 42.000 de euro și 99.900 de lei. 
Gheorghe Ioan Giurgiu este suspectat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.
Dorin Dumitru, medic veterinar, este și el acuzat de săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete” se arată în documentul emis la începutul anului de către procurorii DNA.

Potrivit rechizitoriului, la data de 13 ianuarie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan a depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, odată cu proiectul de finanţare şi un „formular de mişcare” şi anexele la acesta, puse la dispoziţie de către medicul veterinar Dumitru Dorin, prin care se atesta, în mod nereal, că exploataţia fermierului este compusă dintr-un număr de 148 de oi înregistrate sanitar veterinar, toate cu vârste de până la un an.

”În demersul său infracțional, fermierul a fost susținut și încurajat de inculpatul Farcaș Florian, director adjunct al O.J.P.D.R.P. Alba, deși acesta știa că documentația folosită de inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan pentru fundamentarea proiectului cuprindea aspecte nereale.
În același context, în perioada 24-28 septembrie 2012, inculpatul Farcaș Florian a pretins și a primit de la inculpatul Giurgiu Gheorghe Ioan suma de 7.400 de lei imediat după ce l-a înștiințat pe acesta din urmă că prima tranșă de finanțare, în valoare de 103.759 lei, aferentă proiectului, a fost virată.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 103.759 de lei, precum și cu sume neprecizate, reprezentând dobânzi și penalități calculate până la data plății efective a debitului principal.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de 42.000 de euro și 99.900 de lei, ridicate de la inculpatul Farcaș Florian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispuse în cauză”, se arată în  același document comunicat de către DNA.

În data de 2 mai 2018 Curtea de Apel Alba Iulia a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis de DNA – Secţia de combatere a corupţiei.

”Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 639/P/2014 din 28.12.2017 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, a administrării probelor, precum şi a efectuării actelor de urmărire penală, cu excepţia celor excluse prin încheierea penală nr. 28/2018, privind pe inculpaţii Giurgiu Gheorghe Ioan, Dumitru Dorin şi Farcaş Florian”, se arată în decizia instanței superioare din Alba Iulia.

Asta a însemnat că dosarul a primit „undă verde” pentru a intra pe rolul Tribunalului Alba Iulia.

Pe 11 iunie 2018, dosarul a avut primul termen, însă ședința a fost amânată la cererea apărătorului ales, pentru data de 3 septembrie 2018, când a avut loc un nou termen. Revenim cu amănunte după terminarea ședinței.

 

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ludovic Orban spune că „nu e sigur 100%” că vor crește pensiile din toamnă. Și alocațiile pentru copii depind de resurse

Publicat

Premierul Ludovic Orban a transmis că majorarea alocațiilor pentru copii și a pensiilor, în a doua parte a anului, depind de starea economiei, în condițiile în care PSD a mărit artificial punctul de pensie. Ludovic Orban a declarat, într-un interviu la HotNews.ro, că pensiile și alocațiile pentru copii vor crește, însă numai dacă starea economiei […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Programul Rabla pentru electrocasnice va continua în acest an. Ministrul Mediului: Se analizează extinderea pentru alte aparate

Publicat

electrocasnice

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat sâmbătă că programul Rabla pentru electrocasnice va continua în 2020 și că există în acest moment discuții despre bugetul acestui program. „Îl vom continua, cu siguranţă îl vom continua, am avut discuţii săptămâna trecută cu colegii de la Administraţia fondului de mediu şi am discutat ca până când vom […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la Tărtăria. Acoperișul unei anexe gospodărești a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică, în jurul orei 11:20, în localitatea Tărtăria. Din primele informații, focul a cuprins acoperișul unei șuri. Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Sebes intervine pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe gospodărești (șură) în localitatea Tărtăria. Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Evali”, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată

Publicat

O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este „Evali”, o boală care în România este necunoscută, a declarat vineri la Constanţa profesorul doctor Florin Mihălţan. Potrivit medicului, semnele prezente ale afecţiunii sunt: tahicardie, febră, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a ritmului de respiraţie), hipoximie. „Evali – o […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate