Connect with us
Publicitate

ABRUD

Un proiect care va schimba centrul Abrudului, semnat la ADR Centru. Investiție în fosta Biserică Unitariană și în zona din jur

Publicat

Un proiect în valoare totală de aproape 5 milioane euro, destinat orașului Abrud, a fost semnat și prezentat public la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională CENTRU din Alba Iulia.

Este vorba despre realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și Strada Ion Buteanu. 

La ceremonia de semnare au participa directorul ADR, Simion Crețu, primarul din Abrud, Cristian Albu și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

În esență, proiectul este structurat pe două componente, din care prima se referă la îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale, culturale și recreative, destinate locuitorilor orașului Abrud, dar și turiștilor care vizitează orașul.

A doua componentă se referă la îmbunătățirea spațiilor publice urbane.

Lucrări pentru întreaga zonă

Pentru realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene se vor realiza lucrări la vechea construcție a acestei biserici și ea va fi pusă în funcțiune în scop recreativ.

Pentru aceasta sunt necesare lucrări de consolidare, conservare, restaurare, sistematizări verticale, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici, în special în zona navei și la turnul estic.

Complementar, proiectul propune componenta de reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu.

Acolo, pe o suprafață urbană de peste 8400 mp, se vor realiza lucrări și amenajări care vor reîntregi imaginea centrului istoric și vor oferi locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să pună în valoare totodată valorile materiale și imateriale din patrimoniul local.

”Orașul Abrud este unul dintre micile orașe ale Regiunii Centru, situat în inima Țării Moților din munții Apuseni, unde bugetul total al proiectelor europene depășește de peste 4 ori bugetul local.

Vorbim de patru proiecte, a căror valoare totală este de aproape 44 milioane lei.

Este vorba de reabilitarea ambulatoriului de la spital, de modernizarea Școlii generale și de realizarea unui centru de zi pentru vârstnici.

Orașul Abrud, ca și zona montană a Apusenilor, a intrat în declin, în perioada anilor ’90, în special pe măsură ce industria extractivă și de prelucrare a metalelor neferoase a devenit mai puțin competitivă.

Din fericire, în ultimii ani, administrațiile locale au încercat și – cu ajutorul fondurilor europene pot să și reușească – să-și schimbe soarta.

Exemple pozitive sunt, pe lângă Abrud, la Zlatna, Baia de Arieș și, mai recent, chiar la Cîmpeni. Acest proiect vine să valorizeze zona centrală a orașului și noi susținem toate inițiativele publice puse în folosul cetățenilor, pentru a asigura o dezvoltare regională sustenabilă”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cererea de finanțare se încadrează în Axa Prioritară 13 a Programului REGIO 2014-2020, unde se alătură celorlalte proiecte semnate sau în proces de precontractare la nivel regional pe această axă, prin care comunitățile mai mici din Regiunea Centru beneficiază de fonduri nerambursabile pentru lucrări socio-edilitare.

La nivelul județului Alba, comunitățile din Blaj, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș, Teiuș și Zlatna – la care s-a adăugat cu puțin timp în urmă orașul Câmpeni, iar de acum și Abrud – vor beneficia astfel de investiții europene în valoare totală de peste 35 milioane euro.

La nivelul Regiunii de Dezvoltare CENTRU sunt în precontractare și implementare, 37 proiecte în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului REGIO, a căror valoare totală este de peste 471,3 milioane lei, adică mai mult de 132 milioane euro.

Nouă dintre aceste proiecte sunt din județul Alba: la Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș, Teiuș, Zlatna și, de acum, la Abrud.

Valoarea totală a contractelor semnate pentru județul Alba este de peste 186 milioane lei, adică mai mult de 40 milioane euro.

”În orașul Abrud, acesta este cel de-al patrulea proiect contractat în cadrul Programului Regio 2014-2020 și pentru implementarea căruia vom beneficia de sprijinul ADR Centru.

Avem în derulare investițiile de la Ambulatoriul Spitalului, unde bugetul alocat este de peste 10 milioane lei.

Pe lângă acel proiect, mai avem proiectele de înființare a unui centru de zi pentru persoane vârstnice, corelat cu o unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de preparare și distribuire a hranei pentru persoane cu risc de sărăcie, iar pe de altă parte avem modernizarea Școlii Generale.

Aceste proiecte au o valoare cumulată de aproape 12 milioane lei.

Proiectul de acum, prin care vom schimba aspectul zonei centrale a orașului are o valoare mai mare decât suma celorlalte trei proiecte pe care le implementăm.

Noi vom cofinanța cu sume foarte mici aceste proiecte din domeniul social, 98% din cheltuielile eligibile fiind fonduri europene.

Practic, prin proiectul de modernizare urbană ne-am propus să creștem calitatea serviciilor culturale și recreative, dar și să îmbunătățim aspectul și funcționalitatea spațiilor urbane.

Astfel, vom realiza: îmbunătățirea infrastructurii rutiere si creșterea accesibilității în zona centrală, modernizarea și extinderea infrastructurii tehnico-edilitare, dezvoltarea infrastructurii turistice, valorificarea potențialului natural și cultural local, promovând zona Abrud în scop turistic.

De asemenea, vom acorda sprijin pentru diversificarea activităților culturale locale, vom conserva, vom proteja și vom restaura patrimoniul cultural local, urmând să înfrumusețăm aspectul urban, concomitent cu îmbunătățirea condițiilor de mediu și cu creșterea eficienței serviciilor publice”, a declarat primarul orașului Abrud, Cristian-Alexandru Albu.

Cererea de finanțare care include transformarea unei foste Biserici în centru cultural-recreativ și modernizarea spațiului urban din Abrud are o valoare totală de 22.892.522,17 lei, respectiv mai mult de 4,9 milioane euro, din care fondurile nerambursabile sunt în valoare de peste 4,73 milioane euro.

Finanțarea este acordată prin Prioritatea de investiții 13.1, dedicată sprijinirii regenerării orașelor mici și mijlocii, pentru îmbunătățirea calității vieții populației, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul REGIO 2014-2020.

Edilii din Abrud au estimat că mai mult de 20.000 persoane vor beneficia anual de această investiție, începând cu luna decembrie 2023, când lucrările vor fi încheiate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax