Eveniment
Una dintre cele mai folosite artificii de Revelion, interzisă de lege. Comerțul cu pocnitori s-a mutat de pe stradă în online
Sezonul sărbătorilor de iarnă a venit, iar asta însemană că se apropie și Revelionul. La trecerea dintre ani, avem obiceiul să aprindem artificii sau să dăm foc la pocnitori.
Însă, puțini știu că una dintre cele mai folosite tipuri de artificii este interzisă prin lege. Este interzis să o vinzi, dar și să o cumperi.
Polițiștii de la serviciul Explozibili ai IPJ Alba au făcut o serie de precizări legată de artificiile care pot fi folosite, și care sunt interzise.
Deloc suprinzător este modul în care s-a schimbat comerțul cu artificii și pocnitori. Mai exact din stradă acesta s-a mutat în mediul online.
Comerțul cu pocnitori s-a mutat din stradă, în online
Deși au dispărut vânzătorii de pocnitori de la colțuri de stradă sau din piețe, au apărut cei de pe internet. Se vând pocnitori pe site-uri sociale, pe Facebook, pe Instagram, chiar și pe TikTok.
De asemenea sunt grupuri speciale pe Whats App, Telegram, sau Discord, în care se vând artificii și pocnitori. La ele, de cele mai multe ori au acces minorii.
Din acest motiv, polițiștii atrag atenția părinților să fie atenți la ce comandă copiii pe internet.
Aceștia au mai precizat că vâznătorii de pocnitori și artificii sunt inventivi și că de pe o pagină de vânzări de detergenți, sau chiar haine se pot vinde de fapt pocnitori.
Una dintre cele mai folosite tipuri de artificii, interzisă de lege
Una dintre cele mai folosite tipuri de artificii și care este folosită de Revelion de foarte mulți români, este interzisă de lege. Este vorba despre candelele romane, batoanele cu câte 15 sau 30 de focuri luminoase.
Deși se găsește cu ușurință, polițiștii spun că aceasta face parte din categoria celor interzise de lege.
Când este interzis să folosești artificii și pocnitori
- între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
- la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
- la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Nerespectarea acestor prevederi legale poate atrage răspunderea contravențională, cuantumul amenzilor putând ajunge la 7500 lei pentru persoane fizice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News