Eveniment
Undă verde de la APM Alba pentru supraînălțarea barajului de la Valea Șesei, Geamăna. Iazul de decantare își mărește capacitatea
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului, pentru proiectul Creșterea capacității de depozitare a iazului de decantare Valea Șesei, aflat în satul Geamăna, comuna Lupșa.
Proiectul prevede supraînălțarea barajului cu 5 metri și consolidarea acestuia. Costurile totale ale investiției sunt de peste 9,5 milioane de lei.
Vezi și VIDEO REPORTAJ: Geamăna, povestea satului fericit din Apuseni, devorat de un gigant de steril. Amintirile unui localnic
Iazul Valea Șesei este amplasat în bazinul hidrografic Mureș, pe pârâul Valea Șesei, la o distanță de circa 5 km de localitatea Valea Lupșei, județul Alba. Valea Şesei este iazul de decantare principal al obiectivului Roşia Poieni, iaz de vale administrat de SC Cupru Min SA Abrud. Iazul depozitează sterilul rezultat din procesarea în uzina de preparare
de la Dealul Piciorului a minereurilor cuprifere sărace extrase din cariera Roşia Poieni.
De asemenea, iazul de decantare are şi rolul de epurare mecanică a apelor reziduale din incintele de producţie. O altă funcţiune este cea de neutralizare a apelor acide scurse din haldele Geamăna şi Valea Cuibarului, acestea fiind tamponate pe suprafaţa iazului de tulbureala de steril cu caracter puternic alcalin care soseşte de la uzina de preparare.
Citește și Iazul de decantare de la Valea Șesei – satul Geamăna își mărește capacitatea. Cupru Min vrea supraînălțarea barajului cu 5 metri
Potrivit memoriului tehnic de prezentare, cota 710 mdM este necesară pentru mărirea capacității de depozitare a iazului de decantare Valea Șesei și menținerea unei gărzi de siguranță de 2 metri față de cota finală a barajului, supraînalțarea barajului de la iazul de decantare Valea Șesei în amonte.
Descrierea procesului de exploatare a iazului de decantare Valea Șesei
Iazul de decantare Valea Şesei a intrat în exploatare la sfârşitul anului 1978, de atunci fiind în exploatare cu excepţia unei perioade de circa un an când uzina a fost oprită iar în iaz neutralizarea apelor acide s-a realizat prin tratarea continuă de var cu un consum zilnic de 40 tone.
Capacitatea la cota finală de depozitare a iazului de decantare Valea Şesei este de aproximativ 66,50 milioane metri cubi de steril iar suprafaţa acestuia este de circa 300 ha.
Transportul hidromasei de steril rezultat de la uzina de preparare se face gravitaţional prin intermediul unor conducte metalice cu lungime totală de 7.620 metri din care 3.880 metri prin 4 galerii şi cu câteva porţiuni pe viaducte.
Tulbureala de steril pleacă de la uzina de preparare cuun raport lichid/solid (L/S) de 4,5/1 până la îngroşătoare, unde se realizează un raport L/S de 2,25/1 cu care este transportată la iazul de decantare.
Volumele de steril depozitate (sau care vor fi depozitate) în iazul de decantare Valea Şesei sunt:
– la cota 690 mdM = 31.260.000 mc
– la cota 695 mdM = 38.914.500 mc
– la cota 700 mdM = 46.569.000 mc
– la cota 710 mdM = 66.386.000 mc (cota finală proiectată)
Depunerea în iaz se face în mod obişnuit de pe coronament cu ştuţuri şi furtune, iar periodic din puncte de la coada lacului (valea Cărbunarilor şi valea Geamăna), pentru a se umple apofizele iazului sau pentru a permite consolidarea plajei în vederea unei noi supraînălţări.
Profilul și capacitățile de producție
Suprafaţa iazului la cota finală 710 mdM: – 221 ha
Volumul iazului proiectat la 710 mdM:
– 66 milioane mc
– 103 milioane t
Suprafaţa iazului de decantare la nivelul digului de steril:
– 174,00 ha
Cantitatea de steril depozitată în 2019 – 01.01.2020:
– 1.962.259 mc
– 3.041.501 t
Cantitatea de steril depozitată de la punerea în funcţiune a iazului până la 01.01.2020:
– 43.287.913 mc
– 67.096.265 t
Pentru realizarea proiectului „Creșterea capacității de depozitare a iazului de decantare Valea Sesei și identificarea tuturor lucrărilor ce condiționează funcționarea în regim de siguranță a iazului în cazul creșterii capacității – etapa I supraînălțare baraj iaz de decantare Valea Sesei de la cota 705mdm la cota 710mdm, concomitent cu consolidarea din aval de la cota 680mdm la cota 710mdm”, Cupru Min SA a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu.
Potrivit documentației depuse, costurile totale ale investiției sunt de 9.567.822,04 de lei. Cupru Min SA dorește realizarea lucrărilor în 24 de luni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News