Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Comerțul cu mașini de lux în Alba Iulia interbelică. Orașul avea o reprezentanță pentru automobile Chevrolet

Publicat

Comerțul a făcut parte din istoria orașului Alba Iulia din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Fiind o localitate importantă pe harta negustorilor, în Alba Iulia, economia a fost în mare parte bazată pe comerț. 

Sursele istorice ale anilor 1900, dar și cele din perioada interbelică, vorbesc despre negustori care și-au deschis afaceri în Alba Iulia, dar chiar și despre o reprezentanță de mașini în centrul orașului.

Istoricul Valer Moga a prezentat pe scurt, în cartea Memoria Urbis cum arăta comerțul în Alba Iulia, la începutul anilor 1900, dar și în perioada interbelică.

CITEȘTE ȘI: Mașini de lux și costume ”Al Capone” în Alba Iulia anilor`30. ”Elitele” orașului se îmbrăcau ca în filmele cu gangsteri

În primă fază, economia unui oraș de 11.000 de locuitori ar putea fi catalogată ca și ”economie de dugheană”, unde cumpărătorul de rând prefera să treacă pragul „boltei” comerciantului evreu, de unde putea cumpăra un ac, dar şi o coasă, petrol pentru lampă, sare sau bere, notează istoricul din Alba Iulia.

Un astfel de magazin, o prăvălie a existat în Piața Novák Ferenc tér, numită şi Piaţa Mare, azi cunoscută sub numele de Piaţa Iuliu Maniu, undeva la sfârștiul secolului XIX, singurele mărturii fiind câteva poze din perioada respectivă.

De asemenea, o familie de cunoscuți comercianţi transilvăneni și-au deschis o afacere la Alba Iulia, undeva în jurul anului 1902.

Este vorba despre familia Misselbacher o familie cu origini din Sighişoara care în anii 1818 au început extinderea spre o firmă ce avea să devină renumită.

După ce au făcut istorie în Sighişoara, prosperând, Misselbacherii s-au strămutat în 1865 în Sibiu, unde înflorirea afacerii lor a continuat. În 1902, într-una dintre cele mai impozante edificii din Piaţa Mare a Sibiului, s-a deschis magazinul de specialităţi alimentare Julius B. Misselbacher.

Cam în acelaşi timp, firma şi-a făcut apariţia şi în Alba Iulia, şi nu oriunde, ci în Novák Ferenc tér, numită şi Piaţa Mare, azi Piaţa Iuliu Maniu, în centrul comercial al oraşului de jos.

Ascensiunea afacerii n-a slăbit, deoarece la scurt timp firma „D. Misselbacher J. B.” a apărut pe clădirea de alături, mai impozantă, cu două nivele. Magazinul din Alba Iulia oferea, en gros şi en détail, produse interne şi din import, alimentare, chimicale şi materiale de construcţii.

Reprezentanță Chevrolet în mijlocul orașului

O altă prezență suprinzătoare în Alba Iulia, în perioada interbelică, o reprezintă o reprezentanță auto, de un cetățenii își puteau cumpăra mașini de la Chevrolet.

Deși pare incredibil, în centrul oraşului se afla, din 1929, un mare depozit de automobile de lux. Acesta aparţinea Întreprinderii Aszlanyi şi Baumannn, care deţinea exclusivitatea comercializării automobilelor Chevrolet în judeţul Alba. Acelaşi stabiliment administra un depozit de anvelope Firestone.

CITEȘTE ȘI: FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24

Într-o reclamă care a trecut testului vremii se poate observa cum în piața orașului se vindeau mașini de la Chevrolet, iar la acel moment o noutate în depozitul de la Alba Iulia era un Chevrolet cu 6 cilindri.

De asemenea, în depozit erau scoase spre vânzare cauciucuri de la ”firma mondială americană Firestone”.

Memoria Urbis este un proiect desfăşurat de Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia (prin Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie) în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate