Actualitate
Ungaria desfășoară soldați la granița cu Slovacia și Austria pentru a limita focarul de febră aftoasă

Ungaria a desfășurat soldați și a lansat noi măsuri pentru a ajuta la stăpânirea unui focar de febră aftoasă într-o zonă de nord-vest la granița cu Slovacia și Austria, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, citat de Reuters.
Ungaria a raportat primul său caz în peste 50 de ani de boală, care duce adesea la restricții comerciale, într-o fermă de vite la începutul lunii trecute.
De atunci, Slovacia vecină a detectat focare în cinci locații, după ce a raportat primele cazuri în martie. De asemenea, a intensificat măsurile pentru a limita răspândirea bolii.
Ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat că febra aftoasă a fost descoperită în alte două ferme din județul Gyor-Moson-Sopron până miercuri dimineață, afectând în total 3.500 de bovine.
„Depunem toate eforturile pentru a preveni orice focar suplimentar”, a spus Nagy.
Ministerul apărării nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail cu privire la numărul de soldați dislocați pentru a sprijini efortul de izolare.
Stocul de vite din Ungaria a fost de 861.000 de capete, pe baza unui recensământ al animalelor din decembrie, cu puține modificări față de nivelul de un an mai devreme.
Aceasta a reprezentat 1,2% din totalul efectivelor de bovine ale Uniunii Europene, arată statisticile oficiale.
Febra aftoasă este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează animalele cu copită despicată, precum bovinele, porcinele, ovinele și caprinele.
Este cauzată de virusul febrei aftoase (Foot-and-Mouth Disease Virus – FMDV) și se transmite rapid în rândul animalelor domestice și sălbatice.
Boala se răspândește prin contact direct între animale, dar și prin secreții, aer, hrană sau obiecte contaminate.
Nu afectează oamenii, dar provoacă pagube economice majore în sectorul zootehnic, determinând restricții comerciale severe.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News