Connect with us
Advertisement

Actualitate

Unire a vânătorilor, la Alba Iulia. Simpozion național cu 240 de participanți, organizat de AJVPS Alba

Publicat

Alba Iulia a găzduit sâmbătă un Simpozion național pe teme de management cinegetic, la care au participat aproape 250 de persoane, vânători dar și factori de decizie în ministerele cu atribuții în domeniu. 

Simpozionul a fost organizat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba.

Președintele acesteia, Vasile Bucur, a postat pe Facebook o serie de informații despre eveniment.

”Au participat invitați de marcă – domnul Tamas Fodor, Consilierul Ministrului Mediului, doamna deputat Simona Bucura Oprescu,  președinta comisiei de administrație și planificare teritorială din Camera Deputaților, doamna deputat Dumitrita Gliga, membră în comisia juridică a Camerei Deputaților, domnul deputat Gheorghe Nacov, inițiatorul legislativ al noii legi privind vânătoarea la păsările migratoare și Consulul onorific al Bulgariei în România, prof. Ovidiu Ionescu – presedintele AGVPS Romania, Mugurel Drăgănescu – directorul AGVPS România, Hălălai Dănut – comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, Marioara Popescu – director al APM Alba, comisar șef Dunca Cristian – șeful serviciului Arme și Munitii din cadrul IPJ Alba, Drașovean Mihai – director ANSVSA Alba, Adrian Lica președintele- AVBAV, Moruțan Horea-președintele Asociației de creștere a ovinelor din județul Alba, Moldovan Radu – președintele Asociației de creștere a taurinelor din județul Alba, președinti, directori și membri ai asociațiilor de vânătoare din țară, vânători și simpatizanți.

Organizatorul acestui important eveniment a fost AJVPS Alba, o asociație de renume pe profil de vânătoare și pescuit din țară, devenită deja o asociație etalon național.

Temele abordate au fost urmatoarele:

  • Trecerea în revistă a problemelor iminente în gestionarea fondurilor cinegetice și stadiul de implementare actual.
  • Prezentarea viziunii M.M.A.P. pe termen mediu și lung pentru schimbarea radicală a întregului sistem de management al faunei sălbatice.
  • Prezentarea misiunii M.M.A.P. referitor la evaluarea și compensarea pagubelor, parte din schimbarea sistemului.
  • Stabilirea unei strategii comune în lupta pentru apararea drepturilor vânătorilor în relația cu autoritățile.
  • Prezentarea în premieră națională de fotografie veche si documentară cu surprinderea vânătorului român de la 1840 încoace, prezentată de Radu Mija.
  • Lansarea de carte a scriitorului Gabriel Cheroiu – Istoria literaturii cinegetice romÂne.

A fost o ședință de lucru interactivă, cu un dialog constructiv de strictă specialitate, la care cei care au luat cuvântul și-au exprimat dorință și necesitatea restructurării în totalitate a întregului sistem al managementului cinegetic din România, o reformare legislativă a actelor nomative speciale care definesc și stabilesc direcțiile prioritare în derularea acestei activități, schimbarea mentalității funcționarilor din Ministerul Mediului – serviciul biodiversitate privind implicarea lor responsabila și traspunerea în practică a tuturor obligațiilor privind politica de management al faunei sălbatice, așezarea la masa tratativelor și crearea unor punți comune de comunicare și asumare a tuturor acestor obligații, atât a celor din Ministerul Mediului, administratorul faunei cinegetice, cât și a tuturor organismelor de reprezentare, a asociațiilor de vânătoare din tara, a ONG-urilor care abordează subiecte de management cinegetic, a instituțiilor de cercetare și a instituțiilor de învățământ superior specializate în abordarea unor subiecte de manegement cinegetic și biodiversitate, a societății civile și a mass mediei.

Trebuie schimbată mentalitatea tuturor acestor entități, a societății civile privind modul în care se realizează managementul faunei sălbatice și a biodiversității în Romania și mai ales schimbarea mentalității tuturor celor care pun gestionarii fondurilor cinegetice într-o postură umilitoare, iar vânătorii romani, cei care pe banii lor, gestionează de zeci și sute de ani, acest bun national, cu foarte bune rezultate, să nu mai fie catalogați că ucigași, criminali și psihopați, pentru că vânătoarea, în special vânătoarea selectiva de stricta necesitate este o măsură științifică de intervenție pentru reglarea populației principalelor specii de vânat și menținerea unui echilibru ecologic. Tuturor celor particiapanti le mulțumesc mult” a transmis președintele AJVPS Alba, Vasile Bucur.

Evenimentul a fost documentat de Mihai Ovidiu Enea, realizatorul emisiunii “Regatul Sălbatic”

Rezultatele și concluziile întrunirii vor fi sintetizate într-o petiție, care vă fi făcută publică, transmisă asociațiilor de vânătoare și înaintată autorităților publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement