Connect with us
Advertisement

Economie

Uniunea Europeană va avea o Directivă a salariului minim. Acord pentru legea care va mări salariile a milioane de europeni

bani

Publicat

Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic important. Uniunea Europeană va avea o Directivă a salariului minim european, iar legea va mări salariile a milioane de europeni. 

„Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu în privința proiectului de directivă pe salariul minim în UE.

Citește și Salariul minim european: Când va putea fi aplicat în România. Anunțul ministrului Muncii, Marius Budai

Noua lege – odată adoptată în final – va promova caracterul adecvat al salariilor minime statutare și astfel să ajute la obținerea condițiilor de muncă și de trai decente pentru angajații europeni” se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

CITEȘTE ȘI: 7 iunie: Ziua mondială a salariului minim pe economie

Directiva stabilește procedurile pentru caracterul adecvat al salariilor minimime statutare, promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul la protecția salariului minim pentru acei lucrători care sunt îndreptățiți la un salariu minim sub legislația națională, exemplu printr-un salariul minim statutar sau prin acorduri colective.

În România, în anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. În 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de  2.350 de lei.

Salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

Venitul net (în mână) primită de angajat  a fost de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei, în anul 2021.

Caracterul adecvat al salariilor minime statutare

Potrivit Consiliului UE, statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare.

Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare).

Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare.

Acordul provizoriu dintre Consiliu și Parlamentul European prevede în special că acolo unde rata de acoperire a negocierii colective este mai mică decât un prag de 80% statele membre ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru a promova negocierea colectivă. Planul de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri concrete pentru a mări progresiv rata de acoperire prin negocierea colectivă.

Accesul eficient

”Consiliul și Parlamentul European sunt de asemenea de acord în privința unor măsuri de îmbunătățire a accesului eficient al lucrătorilor la protecția salariului minim.

Aceste măsuri includ controale de către inspectoratele de muncă, informații ușor accesibile privind protecția salariului minim și dezvoltarea capabilității autorităților de implementare să urmărească angajatorii care nu se conformează”, se mai arată comunicat, potrivit Digi24.

Inițial, propunerea Comisiei Europene a fost înaintată către cei doi colegiuitori – Consiliul UE și Parlamentul European – pe 28 octombrie 2020.

Consiliul a agreat poziția sa pe 6 decembrie 2021, iar Parlamentul a adoptat mandatul său de negociere pe 25 noiembrie 2021.

De la începutul lunii ianuarie, au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European.

Când ar putea intra în vigoare

De partea Consiliului, acordul agreat marți, 7 iunie, va trebui confirmat de Coreper. Această susținere va fi urmată de un vot formal, atât în Consiliu cât și în Parlamentul European.

Guvernele din UE vor decide cu majoritate calitativă pe 16 iunie în privința acordului.

Comisia de muncă a Parlamentului European ar urma să voteze în iunie iar Directiva să fie adoptată în plenara din septembrie.

Statele membre au doi ani să transpună directiva în legislațiile naționale.

„Astăzi, mulți lucrători se chinuie să se descurce: ajutoare de magazin, livratori de colete și lucrătorii din distribuție ne mențin societățile la suprafață.

Chiar dacă muncesc 40 de ore grele, nu pot plăti prețurile care au explodat în magazine și la energie. Subevaluat și prost plătit rezumă situația lor. Ei la fel merită respect și plata corectă. După decenii de declin real al salariilor, este timpul să întoarcem acest trend de scădere și să combatem forțat inegalitățile în creștere.

Salariul fiecărui lucrător european trebuie să plătească pentru mâncarea lor, chiria și căldura, însă trebuie să-și permită și haine noi sau să meargă în vacanțe câteodată.

Vrem ca statele UE să verifice salariile lor minime față de standardele internaționale; precum cel puțin 50% din media salariului brut și 60% din salariul mediu brut. Momentan, 18 state UE nu îndeplinesc aceste criterii.

Această nouă lege UE va mări salariile a milioane de europeni”, a declarat Agnes Jongerius, purtătorul de cuvânt pentru muncă al grupului social-democraților europeni (S&D) și negociator al Parlamentului European.

Potrivit Eurostat, unul din zece lucrători europeni este în risc de sărăcie, un număr care crește la unul din șase pentru lucrătorii part-time.

sursa: Digi24, Ministerul Muncii

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement