Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Guvernul a decis înfiinţarea centrelor regionale ANAF şi restructurările din ministere. Finanţele din Alba vor aparţine de Braşov

Publicat

În şedinţa de miercuri, Guvernul a decis înfiinţarea centrelor regionale ale ANAF, iar restructurarea instituţiei va fi încheiată până la 1 septembrie, a anunţat premierul Victor Ponta. De asemenea, au fost luate mai multe hotărâri privind organizarea şi funcţionarea unor ministere, din care vor pleca în total 2.800 de angajaţi.

UPDATE: Sediul regional Centru al ANAF va fi la Braşov. Astfel, activitatea DGFP Alba este arondată acestei zone. „Toate cele opt sedii ale direcţiilor finanţelor publice regionale şi antifraudă au fost aprobate. Principiul a fost acela ca administraţia fiscală regională să fie în cel mai mare oraş, care are cel mai mare număr de contribuabili”, a spus Ponta.

El a arătat că sedii ale administraţiei financiare regionale vor fi înfiinţate la Cluj, Braşov, Timişoara, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

UPDATE1: În şedinţa de Guvern s-a hotărât reorganizarea ANFP prin reducerea numărului total de posturi de a 213 la 198, inclusiv demnitarii. În Ministerul Finanţelor, numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu este de 1433, exclusiv demnitari, ca urmare a reducerii numărului de posturi ocupate şi vacante în conformitate cu OUG nr. 77/2013. Comisia Naţională de Prognoză va funcţiona cu un număr maxim de 92 de posturi (exclusiv demnitari).

Nmărul total de posturi al MDRAP, inclusiv demnitarii şi posturile de cabinet se reduce de la 788 la 756. În acest număr sunt incluse şi 5 posturi (1 secretar de stat + 4 posturi aferente cabinetului acestuia) care se vor înfiinţa, având în vedere complexitatea problematicii din sfera de competenţă a MDRAP.

Se reduce numărul de posturi al Inspectoratului de Stat în Construcţii de la 750, inclusiv demnitarii, la 616, cu excepţia demnitarilor. Parcul de autoturisme a fost normat la 250 şi 200 de litri combustibil/ lună/ autoturism.

La Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, numărul maxim de posturi în aparatul ANRSC este de 96, exclusiv demnitari

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale va cuprinde un număr maxim de 162 posturi exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

În domeniul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, prin Hotărârea adoptată de Guvern, numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al ministerului se reduce la 503, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului;  Inspecţia Muncii va funcţiona cu un număr de 2587 posturi; Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va funcţiona cu un număr de 1427 de posturi. În total, numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului şi Instituţiilor subordonate este de 4.909 (exclusiv demnitarii şi posturile din cabinet).

La Ministerul Sănătăţii, numărul total de posturi ocupate, posturi vacante unice, posturi vacante de conducere şi posturi vacante în procedură de ocupare la nivelul Ministerului Sănătăţii este de 4103.

„Astăzi închidem şi discuţia cu ANAF-ul, cu centrele regionale. Am văzut multe emoţii. Aş vrea să-i văd pe funcţionarii de la administraţie la fel de activi şi când se pune problema de încasat veniturile statului. Când e vorba de scaunele lor, văd că sunt foarte activi şi ţin foarte mult. Eu vreau să-i văd când încasează taxele şi impozitele, că au stat prost în prima jumătate a anului cu munca. Au stat bine cu împărţitul scaunelor şi al posturilor şi astăzi luăm decizia”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Prim-ministrul a precizat că şi Direcţia Antifraudă a ANAF va trebui să devină efectivă o dată cu restructurarea instituţiei.

Primarul din Timişoara, Nicolae Roibu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vicepremierul Daniel Chiţoiu i-a comunicat telefonic că sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pentru Regiunea Vest va fi la Timişoara.

Într-un comunicat de presă al MF se arată că “în urma reorganizării ANAF, în contextul regionalizării, administraţiile fiscale judeţene nu se desfiinţează şi nici nu renunţă la funcţiile suport pentru contribuabili, activitatea acestora, în relaţia cu contribuabilii, rămânând neschimbată.

Atribuţiile direcţiilor generale regionale vor fi de coordonare a administraţiilor fiscale judeţene, preluând doar funcţiile suport necesare desfăşurării activităţii administraţiilor fiscale judeţene. Acestea din urmă îşi vor desfăşura activitatea în aceleaşi locaţii, relaţia cu contribuabilii rămânând neschimbată.

Reamintim că restructurarea ANAF reprezintă o precondiţie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale”, proiect pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 de milioane de euro în data de 8 mai 2013.

În acest context, în cadrul reorganizării, s-a avut în vedere, implementarea unei noi strategii de resurse umane şi simplificarea procesului decizional. Acest deziderat se va realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifraudă, inspecţie fiscală, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de încărcare şi, pe de altă parte, prin eliberarea din funcţie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional şi al integrităţii. De asemenea, prin reducerea cu pana la 30% a funcţiilor de conducere se va accelera procesul decizional şi se vor realiza economii în vederea încadrării în fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal.”

Guvernul a avizat, la sfârşitul lunii iunie, reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a decis înfiinţarea Direcţiei Antifraudă, care va funcţiona inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală. ANAF este astfel reorganizată ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Gărzii Financiare.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca numărul actual de 221 unităţi fiscale ale ANAF să fie reorganizate în opt direcţii regionale până la jumătatea acestui an şi în doar 47 de unităţi fiscale locale, până în 2015.

Referitor la restructurările din ministere, Ponta susţine că “nu dăm afară zeci de mii de oameni, desfiinţăm cele 60.000 de posturi vacante, care însemnau în general mai multe posturi de conducere. Nu ne atingem nici măcar de posturile vacante din sănătate şi educaţie, însă în acest fel trecem la regula «unu la unu». Dacă vor pleca până la finalul anului cei 2.800 din aparatul central, din toate ministerele, Secretariatul General al Guvernului, cred că e un lucru bun sau, cel puţin, pentru un politician de dreapta e un lucru bun. Noi, cei de stânga, nu suntem foarte fericiţi că mai restructurăm aparatul public”.

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, mai multe hotărâri privind organizarea şi funcţionarea mai multor ministere. Printre instituţiile avute în vedere pentru restructurare se numără ministerele Dezvoltării, Finanţelor, Economiei, Societăţii Informaţionale şi Sănătăţii, precum şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Comisia Naţională de Prognoză sau autorităţi din domeniul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.

În urmă cu o lună, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că vor fi disponibilizaţi angajaţi din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numărul de angajaţi, vor fi desfiinţate posturile vacante din administraţia centrală şi locală, nu şi de la cabinetul demnitarilor, şi va fi redus numărul funcţiilor de conducere la 12%. Scăderea numărului funcţiilor de conducere la maximum 12% va fi raportată la numărul total al posturilor din respectiva instituţie publică centrală sau locală.

Sursa: mediafax

Structura Direcţiilor Regionale ar fi următoarea:

Regiunea de Dezvoltare Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest – care grupeaza judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Satu Mare si Maramures.

Regiunea de Dezvoltare Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş

Regiunea de Dezvoltare Nord-Est – judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui

Regiunea de Dezvoltare Sud-Est – judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea

Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia – judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman

Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea

Regiunea de Dezvoltare Bucuresti-Ilfov –municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax