Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

USL Alba a împlinit un an de când este la putere: Mai multe proiecte lansate, promisiuni ratate, lupte interne și multe funcții ocupate


Publicat

Guvernarea USL a împlinit un an. Pe 7 mai 2012, primul Guvern Ponta depunea jurământul după ce Guvernul Ungureanu fusese demis prin moțiune de cenzură. În cele 12 luni de guvernare, USL a adunat și „buline roșii” și „buline negre”. La nivel național, acest an a fost marcat de o creștere economică, creșterea salariului mediu pe economie, dar și de lipsa unei strategii de dezvoltare, o scădere a șomajului, dar și evaziune fiscală ridicată și investiții străine puține. La nivel local, USL Alba a însemnat, încă de la început, conflicte, scandaluri, multe funcții de conducere, multe promisiuni uitate și puține proiecte realizate.

LA NIVEL NAȚIONAL, la un an de guvernare USL, presa centrală a punctat câteva dintre cele mai importante plusuri și minusuri din punct de vedere economic, politic și social. Iată câteva exemple:

Plusuri

Macrostabilizare economică. România a ieșit din recesiune, după ce în trimestrul IV din 2011 și trimestrul I din 2012 se consemna o scădere economică.

Creștere economică și șomaj în scădere. Institutul Național de Statistică a anunțat o creștere estimată a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% în termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%. Șomajul este de asemenea în scădere.

Salariul mediu pe economie a crescut. Câștigul salarial mediu net pe anul 2012 a fost cu 3,6% mai mare în termeni reali decât cel din anul precedent. În termeni nominali, el a crescut de la 1.444 lei la 1.547 lei (adică 7,1%), dar puterea sa de cumpărare a fost erodată parţial de inflația medie anuală (3,33%). Rezultatul final s-a situat peste prognoza oficială, concretizată în ultima variantă a prognozei de toamnă a Comisiei Naţionale de profil, ce vedea o majorare pe anul 2012 de 6,6% a venitului salarial mediu brut, 6,1% a venitului salarial mediu net şi un avans de 2,8% al puterii de cumpărare.

Plata TVA la încasarea facturii, o măsură în sprijinul IMM-urilor, ce achitau TVA fără să fi încasat contravaloarea facturilor

Investiția Daimler în Romania – 300 milioane de euro – pentru a produce componente pentru cutii de viteze în România, pe locul societăţii mixte existente la Cugir

Înnoirea fiscalității: Creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale sunt urgențele declarate ale Finanțelor

Reîntregirea salariilor. Guvernul Ponta a întregit salariile bugetarilor așa cum a promis, dar banii fuseseră prevăzuți în buget de Guvernul Ungureanu.

Denunțarea a 6 contracte din 10 încheiate între Hidroelectrica și „băieții deștepți”. Denunțarea acestor contracte reprezintă și tema de campanie a USL. Partea mai puţin pozitivă a acestei măsuri este că denunțarea contractelor nu a putut fi făcută decât cu prețul intrării companiei în insolvență. Finalizarea autostrăzilor București-Ploiești și București- Constanța, chiar dacă sunt lucrări realizate în cea mai mare parte în guvernările anterioare.

Implementarea legislației europene în domeniul energiei (Pachetul 3 energie) și asigurarea independenței reglementatorului, prin trecerea ANRE în subordinea Parlamentului.

Minusuri

Eșecul managementului privat. Într-o singură săptămână, doi șefi de la CFR și-au dat demisia, în timp ce „CEO la stat” a fost o măsura discutată și aprobată cu partenerii de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), fiind cheltuite aproape 5 milioane de euro pentru încheierea unui contract-cadru cu mai multe firme

Privatizări întârziate. România miza în 2012 pe cel puțin un miliard de euro, venituri din privatizări, însă autoritățile s-au ales cu eșecuri și amânări.

Lipsa unei strategii economice

Promisiuni neonorate – scăderea CAS. USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum şi zero taxe pentru angajarea în regim part-time. Reducerea cu 50% a cheltuielilor statului cu bunurile şi serviciile (în medie 6-7 mld. euro, anual).

Absorbția fondurilor UE a progresat cu doar 1,5% (303 mil. euro) în primele trei luni ale anului, iar rata totală de absorbție este de doar 13% (2,5 mld. euro, din totalul de 20 mld. euro alocate României între 2007 și 2013).

Evaziune fiscală ridicată și economie subterană consistentă.

Mulți miniștri cu imaginea pătată – dosare penale, oameni acuzaţi de plagiat etc.

Investiții străine scăzute. Investiţiile străine directe în primele două luni din 2013 au totalizat 163 mil. euro, cu 15% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Intenția de a crește fiscalitatea prin introducerea de noi taxe şi impozite sau prin mărirea celor existente.


LA NIVEL LOCAL, această perioadă a adus câteva proiecte mari de infrastructură, în vederea atragerii de investitori. Este vorba despre autostrada Sebeș-Turda, un proiect cofinanțat de UE de aproximativ 1 miliard de euro, care a fost reactivat de vicepreședintele PNL Alba, Florin Roman și inclus de ministrul Dan Șova (PSD) pe lista de investiții a guvernului.  Lucrările ar putea începe în august anul acesta și se vor termina în 2016. Un alt proiect major este finalizarea căii ferate de pe culoarul IV european care intră în județul Alba prin Blaj și iese înspre județul Hunedoara, pe la Șibot, și pe care trenurile vor putea circula cu o viteză de 160 km/h.

La capitolul „promisiuni nerespectate”, lista obiectivelor date uitării nu este tocmai scurtă: mii de locuri de muncă „stabile și bine plătite” promise de Călin Potor, includerea Cugirului pe harta Autostrăzii Orăştie-Sibiu prin crearea unui nod de intrare şi ieşire în tronsonul de autostradă, declarat în alegeri ca fiind o prioritate pentru liberalul Teodor Atanasiu, candidat USL pentru Senatul României, dar și pentru candidatul la Camera Deputaților, Dan Coriolan Simedru, care susținea că a „făcut deja demersurile necesare la Ministerul Transporturilor”, finalizarea lucrărilor la Bazinul Olimpic până în aprilie 2013, „garantată” de Teodor Atanasiu, abatoarele pentru sacrificarea animalelor de care „moții din Apuseni au nevoie”, promise de Ioan Dîrzu și lista poate continua.

Conflictele din interiorul USL Alba

Dacă în prima zi de campanie electorală pentru alegerile locale, președintele PSD Alba Ioan Dîrzu afirma cu încredere că „echipa USL este unită, hotărâtă și puternică” și că această echipă „nu promite decât ceea ce poate să facă”, nu a durat mult până concepțiile sale au fost spulberate și au apărut primele acuzații de trădare, infidelitate sau minciună în interiorul Uniunii. La doar câteva zile după alegerile locale din 10 iunie, Dîrzu susținea că „am fost trădați de colegii noștri liberali”, după ce  funcțiile de viceprimari și vicepreședinți ai Consiliului Județean au fost împărțite, inițial, între PDL și PNL.

Starea de impas a fost, aparent, depășită, când cei doi lideri USL Alba au înaintat împreună un proiect de lege privind prima intabulare gratuită pentru proprietarii de terenuri agricole și forestiere.

Nu peste mult timp, însă, USL Alba a început să „scârțâie rău”, iar scandalul a început să se manifeste din nou, de această dată între Ioan Dîrzu și Florin Roman, cu atacuri violente pe internet. Și la nivelul Consiliului Local Alba Iulia, în echipa USL au început conflictele, după ce social-democrații au „trădat” înțelegerea, votând „pentru” anumite proiecte de hotărâre, respinse de consilierii liberali.

În jur de 30 de membri USL, numiți politic în funcții de conducere. Cei mai mulți de la PSD. Unul a fost prins copiind la concurs, iar altuia i s-a descoperit o condamnare penală grațiată

Din vara anului 2012 până în prezent, schimbările de la vârful deconcentratelor din Alba și numirile politice au adus funcții importante pentru aproximativ 30 de membri USL.

Un exemplu de „omul nepotrivit, la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit” a fost liberalul Nicolae Sântimbrean. Fost poliţist şi vicepreşedinte al organizaţiei naţionale a tinerilor liberali (TNL), Sântimbrean a participat în primăvară la concursul pentru ocuparea funcţiei de director la OIR POSDRU, având susţinerea liberalilor Călin Potor şi Dan Coriolan Simedru, dar şi a tinerilor liberali. După ce s-a descoperit că acesta era posesorul unei condamnări penale pentru cercetare abuzivă, fiind ulterior graţiat, concursul s-a anulat iar postul a rămas neocupat.

De asemenea, un exemplu similar de eşec în ocuparea unei funcţii pe filieră politică este cel al social-democratului Mircea Bîcu. Acesta a participat la examenul pentru ocuparea funcţiei de director la DSVSA Alba, însă a fost prins copiind la proba scrisă, iar lucrarea sa a fost anulată.

Iată cine deține în acest moment funcții de conducere în instituții deconcentrate, companii de stat și ministere:

PNL

Nicolae Popa – director general pentru implementarea fondurilor europene în Ministerul Agriculturii

Ștefan Cosmeanu – consilierul ministrului Economiei, Varujan Vosganian

Elena Ignat  – consilierul ministrului Apelor și Pădurilor, Lucia Varga

Tiberiu Bărbulețiu – secretar general la Ministerul Transporturilor

Gabriel Pleșa – director Electrica Serv Alba

Dan Brătean – director executiv Electrica Furnizare Alba

Andrea Katona – director executiv AJOFM Alba

Nicușor Mihai – administrator special al Fabricii de Arme și UM Cugir

Liviu Hondola – director la secția de Drumuri Naționale Alba

Felicia Hondola – directoarea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Alba

Rodica Groza – inspector școlar general adjunct

Iuliana Șarlea – inspector management și descentralizare instituțională

Ovidiu Ciucur – director al Autorității Române Rutiere

Maria Iacob – director executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba

Cristian Muntean – comisar șef al Gărzii Financiare Alba

Adrian Lup – director adjunct al Direcției Silvice Alba

Ioan Șincu – director la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit

Marcela Crețu (simpatizant PNL) – director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba

PSD

Mihaela Mih Dehelean – director la Agenția de Protecția Mediului

Ioan Florea – director al Oficiului Județean de Poștă Alba

Dorin Sandea – inspector școlar general

Marcela Dărămuș – inspector școlar general adjunct

Gheorghe Lazea – director al Direcției Agricole

Dan Boariu – director al Direcției Silvice.

PC

Flaviu Cozuc – director executiv AJPIS Alba

Nicolae Bara – Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

Tot în primăvara anului 2013, se mai vehiculau câteva nume pentru numirea în funcţii directori în companii de stat. Este vorba despre tinerii social-democraţi Bogdan Medrea (propus pentru funcţia de director la Hidroelectrica Sebeş) şi Horaţiu Clepan (propus pentru funcţia de director la Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice din cadrul Electrica Distribuție Transilvania Sud). Până în prezent, niciuna dintre aceste propuneri nu s-a materializat, fiind încă „în aşteptare”.

Acest articol este un raport sumar al activității USL în primul an de guvernare. Vă invităm să îl completați cu alte plusuri, minusuri și opinii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. calin

  marți, 07.05.2013 at 22:52

  puteati sa treceti si episodul „buglea sterilizatorul” la rateuri USL… dar e mai bine ca nu totusi…

 2. GOLLLLLLL

  miercuri, 08.05.2013 at 09:56

  Deviza lor este: Totul pentru noi !
  Prostii , care ne-au votat, sa mai astepte 4 ani ,pana venim cu noile promisiuni(minciuni gogonate) !

 3. Pingback: Sancțiuni pentru membrii partidelor din USL care își atacă public colegii de alianță: O propunere a vicepreședintelui USL, Mircea Cosma | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate