Actualitate
„Vacanţă în siguranţă”. Recomandări de la poliţiştii din Alba pentru copii şi părinţi pentru a evita incidente nedorite în această perioadă
Începe vacanţa mare şi poliţiştii din judeţul Alba reamintesc părinţilor şi elevilor unele măsuri de care trebuie să ţină cont astfel încât să-şi petreacă timpul liber în siguranţă.
Poliţiştii din judeţul Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, au iniţiat o campanie de informare, împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Alba şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, intitulată „Vacanţă în siguranţă”.
Aceasta se va desfăşura în perioada 1 iulie – 1 septembrie 2014 şi are ca scop informarea elevilor aflaţi în taberele şcolare şi a minorilor instituţionalizaţi în centrele de plasament, din judeţul Alba, cu privire la formele delincvenţei juvenile şi prevenirea victimizării acestora, în vacanţa de vară.
Poliţiştii alături de reprezentanţi ai partenerilor, vor fi prezenţi în mijlocul elevilor cazaţi în centrele de agrement Arieşeni şi Roica, precum şi în centrele de plasament aflate în subordinea DGASPC Alba şi vor discuta cu aceştia despre riscurile la care se expun atunci când părăsesc în mod voluntar taberele şcolare sau centrele de plasament, fără încuviinţarea profesorului supraveghetor sau a referentului, consecinţele psiho-socio-juridice, atunci când adoptă un comportament deviant şi nu în ultimul rând, despre măsurile preventive pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor.
Vacanţa de vară, prin specificitatea ei – deplasarea copiilor în zona de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice, poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba vine în preîntâmpinarea acestor evenimente negative cu următoarele recomandări:
Copiilor:
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!
Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!
Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!
Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
Părinţilor:
Discutaţi deschis cu copilul dumneavoastră, învăţaţi-l cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta vă cunoaşte numele complet, numărul de telefon precum şi adresa.
Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice:
Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate!
Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva!
În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112.
Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici:
Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)
Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice
După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor
Când circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare.
Să traverseze strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News