Connect with us
Publicitate

Actualitate

Varianta refinanţării creditelor bancare contractate înainte de criză, o posibilă soluţie pentru reducerea ratei lunare. Vezi costurile

Publicat

Varianta refinanţării creditelor contractate în perioade în care situaţia financiară era mai bună poate fi un colac de salvare pentru clienţii care au ales în momentul respectiv valute care au înregistrat creşteri semnificative. Însă alegerea unui credit la o altă instituţie bancară are avantaje şi dezavantaje, legate de cost şi condiţii specifice.
Prin refinanţare, se poate accesa o rată lunară mai mică, se poate schimba moneda de împrumut, banca finanţatoare şi termenul de rambursare. Însă, dacă alegeţi o perioadă mai mare până la care veţi achita creditul în întregime, există posibilitatea ca, pe termen lung, să crească şi cheltuiala cu dobânda.
Nu trebuie uitat faptul că, în momentul în care se aplică pentru refinanţare, pentru creditul vechi pot exista costuri legate de comisionul de rambursare anticipată, iar pentru cel nou, de analiză, de evaluare, taxe notariale ori de alt gen, legate de relaţia interbancară.
Portalul de servicii financiare Efin.ro a analizat cele mai avantajoase oferte bancare pentru credite ipotecare, din punct de vedere al costurilor, avantajelor şi disponibilităţii instituţiilor financiare de a le acorda:
1. Alpha Bank oferă creditul de refinanţare Alpha Housing Refinance, cu sau fără protecţie a dobânzii. Dacă alegeţi creditul cu protecţie, veţi plăti o rată a dobânzii de 5,41% (Euribor la 3 luni plus marja băncii, 5%). La un împrumut de 40.000 de euro pe 30 de ani, DAE este de 5,55%. Opţiunea de protecţie prevede că, indiferent de valoarea Euribor la 3 luni, dobânda nu poate creşte cu mai mult de 2 puncte procentuale peste rata dobânzii de la momentul achiziţionării opţiunii. Banca nu solicită avans şi nu percepe comision de analiză dosar. Însă, dacă nu primeşte salariul în cont Alpha Bank, clientul nu beneficiază de dobândă mai mică cu 0,25 pp.

2. Garanti Bank: credit de refinanţare cu dobândă variabilă de 5,25% (Euribor la 6 luni şi marja băncii, de 4,89%). În cazul unui credit de 40.000 de euro pe 360 de luni, DAE este 6,01%. Se percepe comision de analiză dosar de 130 de euro şi un comision lunar de administrare de 0,50% aplicat la soldul creditului. Asigurarea de viaţă este oferită gratuit şi nu există plafon maxim pentru suma împrumutată. Aceeaşi condiţie legată de virarea salariului în cont Garanti Bank pentru accesarea unei dobânzi reduse.

3. CEC Bank: credit de refinantare garantat cu ipotecă şi cu dobândă variabilă de 5.69% (Euribor la 3 luni şi marja băncii, 5,50%). Pentru un împrumut de 40.000 de euro pe 30 ani, DAE este de 6.48%. Veţi plăti comision de analiză de 60 de euro, comision lunar de administrare credit de 0,05% şi comision unic pentru servicii prestate la cererea clienţilor, de 95 de euro. Clientul trebuie să aibă minimum 18 ani şi maximum 75 de ani (la sfârşitul perioadei de creditare), pentru a accesa acest credit. Poate beneficia de o perioadă de graţie de 180 sau 360 de zile şi nu este obligatoriu aportul propriu.

4. Banca Românească: credit ipotecar cu dobânda variabilă de 5,383% (Euribor la 3 luni şi marja băncii, de 5,20%), pe o perioadă maximă de 35 de ani. Pentru 40.000 de euro împrumutaţi pe 30 de ani, DAE este de 5,51%. Dacă alegeţi să refinanţaţi un credit acordat de această bancă, la aceeaşi instituţie bancară, nu plătiţi comision de analiză sau de administrare. Însă dacă sunteţi client al altei bănci şi doriţi să accesaţi un împrumut de la Banca Românească, plătiţi comision de analiză de 500 de euro. Nu vă costă însă evaluarea imobilului ipotecat, care este suportată de bancă.

Sursa: efin.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate